用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小奇遇記
go

考小奇遇記   [複製鏈接]

近排面試高峰期,有冇人都好似我咁,得閒就想睇吓呢度,有冇人分享面試歷程,好似有人陪吓咁,以前有幾個同齡group 都到咗K2就消失哂

雖說是平常心,但難免想買個希望,見到小朋友年紀小小,就要自己入去面試,小朋友都會有壓力,床前會同佢傾訴吓,關心吓佢嘅感受

暫時第一round嘅面試,比我嘅感覺學校都唔係考學術太深,你哋面試有冇啲奇怪有趣嘅事?分享吓丫
   14    0    0    0

有, 已經有唔少面試去到final round, 見晒家長, 甚至出offer

聽過有D家長, 最後一round 得waiting/ 甚至rejected

即刻爆晒粗鬧間學校, 話浪費時間, 又話最終call waiting有offer都唔希罕

我心諗, 家長咩性格, 真係直接反映返落小朋友性格度,
學校真係睇得出邊d家長有心栽培, 邊d係唔岩理念先出reject

有時焦慮起上嚟可能亂噏嘢都未定,希望大家放鬆啲面對啦,條條大路通羅馬,小學先係起步姐,家教重要啲

回覆樓主:

早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面試高峰期但一日加埋都唔知有冇二十個 post...

DenWenMa 發表於 21-10-24 14:22
早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面 ...

可能多咗好多自己開谷分享卦

早幾年阿大考小一時,呢度好熱鬧架,估唔到依傢靜咗咁多,你見就算熱門學校面試都冇咩人討論,呢個月明明面 ...

因為呢度小小嘢就上崗上線捉字蝨文字獄咁,大家討論就變嘈交,有d家長真心分享就話人show off,問嘢又話人伸手黨,討論面試問題又話唔講得,對後面未考嘅唔公平,大佬,俾你知道今日考乜係咪代表聽日考返一樣先?同一時間都會唔同考題啦!呢度講乜都死,我都唔想係度出post啦!

waiwaileung1    發表於 21-10-24 21:32

holokhang 發表於 21-10-24 20:47
因為呢度小小嘢就上崗上線捉字蝨文字獄咁,大家討論就變嘈交,有d家長真心分享就話人show off,問嘢又話人 ...

非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係甘,而家咪一樣三大讀緊blah blah blah , 咁嘅情況邊個夠膽分享?

pingu_julie 發表於 21-10-24 22:20
非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係 ...

仲有果D開口埋口就話自己無操練無上面試班無任何cert讀券幼都有神校正取offer

咁仲討論乜嘢姐!

回覆樓主:

好可惜,以前呢度真係幫咗我好多,我意思唔係因為有啲咩所謂「堅料」,而係同路人心靈上既互相支持同鼓勵,例如,等放榜嗰種忐忑不安既心情,有/冇offer 既開心/失落。。。講真我唔係冇朋友但呢啲野有時一齊玩緊呢個遊戲既人先會明。

回覆樓主:

我都覺得好可惜

pingu_julie 發表於 21-10-24 22:20
非常同意

有家長分享面試叩門,非常詳細,有d資深會員暗示話人怪獸太chur 等等,話自己小朋友細個都唔係 ...

然後自己咪又狂插班,五十步笑人百步

各人有各人自己嘅方法準備嘅,覺得可取嘅咪聽,唔信嘅睇完就算啦,討論區就係有唔同嘅意見㗎啦

考唔考到好學校,都可以互相扶持㗎

1. 學校出左offer,總有人問:係咪無reject?唔知呢個問題係乜用意

2. 學校叫家長學生行幾層樓去班房,就會鬧學校安排差

3. 「而家啲細路好辛苦,咁細個就要去面試,香港教育制度好差!」完全唔記得邊個幫個細路報名

DengCK 發表於 21-10-24 23:03
然後自己咪又狂插班,五十步笑人百步

有人分享插班都被冷嘲熱諷架,又話谷細路入名校,又話唔好諗住入咗龍就唔使谷,入神校變神人乜乜物物,一堆難聽說話。

非常同意

老實講,十幾年前果套而家真係仲適用咩?課程深淺內容都唔同晒啦。始終個個小朋友/家庭需求都唔一樣。當然前輩經驗都有參考之處,但未必人人適用,下下行出黎前輩身份咁訓示人話人做錯咁,仲有邊個想分享交流?

見好多人熱心分享又要比人窒,唔怪得啲人唔再分享喎,旁人睇到都心驚膽顫啦。

不如我分享吓,我覺得坑真嘅面試安排都幾好,好準時入去,未夠1.5小時就出返嚟,校長又喺門口同小朋友打招呼,同埋好多老師安排流程

呢個小一論壇時效性好強(廢話)
好多人都係 K3 九月開始先流連係度求救
好多人都係唔係好識教育制度

但係都不少人有心玩過之後繼續幫忙留言
但係有點隔岸觀火心態

呢個認知和心態鴻溝係必然。。雙方都冇錯

minichong28    發表於 21-10-25 10:08

仲有,呢度有啲會員對某些學校十分有偏見,不斷鬧/唱衰某幾間名校/一線學校,身邊真係有朋友因此而唔敢讀。
但其實問返真正用家,情況又完全唔係咁,真係害死人。唔知啲料係咪廿年前。

依家好多街外升小GROUP都係講下小朋友幾點面試,幾時有結果冇其他野交流,我都想開返個GROUP比真心會分享心得/感受既人入,比家長們抒發下感受
‹ 上一主題|下一主題