用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小奇遇記
樓主: mamanK
go

考小奇遇記   [複製鏈接]

onelittlekid 發表於 21-10-25 22:37
回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校 ...

好勵志!好好嘅分享,我都認同愉快嘅學習環境,先係最重要

JoyceNgYY 發表於 21-10-25 22:08
見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓  

我自己睇番 ...

寫得好精彩!過咗咁多年睇都好有共鳴!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 onelittlekid 的帖子

其實孩子自信心建立,係成長好重要嘅階段,無自信的話,乜都做唔成!有能力嘅話,其實總會去到好成績嘅學校

其實我仔都係面試衰哂嘅人,眼唔望人,賽前已知只有學術私小有把握,最終都係得呢一個offer
但,讀書都係讀一間啫,要咁多offer 做乜?!

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-26 09:20

其實孩子自信心建立,係成長好重要嘅階段,無自信的話,乜都做唔成!有能力嘅話 ...

hello 好冒昧但我係你粉絲,追晒你啲帖,因為我仔都係類似

然後我竟然sfa撞時間

onelittlekid 發表於 21-10-25 22:37
回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校 ...

謝謝分享

JoyceNgYY 發表於 21-10-25 22:08
見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓  

我自己睇番 ...
我有印象啲過你舊post剛剛係我大女考小前一年。話咁快小朋友已經高小,期待前輩再出一個中學版

多謝分享真係路遙知馬力,不過一般係要經歷過的家長先會個心定小小慢慢等待孩子成長,新手家長一般小事都會異常緊張。

我又諗起之前同阿女 + 朋友一齊去考飛鵝山女校小一, 當時要佢地小朋友寫自己中文名, 聽指令等, 佢話朋友俾老師話佢寫錯字, 又話朋友無聽老師指令, 但最後呢位朋友仔就收到學校既offer

所以我既經驗, 考小一考唔考到, 真係好平常, 唔好灰心, 亦唔好覺得自己小朋友能力有問題

當時我地最後只有一間私小offer, 最後小二插班, 而家小四轉到港島女龍校了

Raccch 發表於 21-10-26 10:42
我有印象啲過你舊post剛剛係我大女考小前一年。話咁快小朋友已經高小,期待前輩再出一個中學版:excite ...

哈哈,我地嗰兩年係最多人嗰兩年,有成十萬人一齊爭,聽聞今年出生率都係得四萬左右,所以真係不可同日而語

但依傢回頭望番,又覺得當年既經歷係好有回憶既,真係有笑有淚。。。

我仔轉眼已經高小,預備呈分喇,感覺係單一好多,就係成績要好。其他如運動或音樂,除非玩到校隊兼攞哂獎外,都唔係太重要。所以,考小係難玩好多。

不過我仲未係稱得上係前輩,因為我仲未上岸 我細女今年考小一,所以仲會係呢度徘徊多一段日子。

今年,又係特別既一年。舊年疫情,差唔多全部都係 zoom, video 形式,今年就咩方式都有,睇你報邊間。我女同我仔性格南轅北轍,但可惜兩個都唔係有利考小嗰種性格。不過真係既,考小一只係一個過程,大把人考小/抽獎/扣門都唔如意,有人努力去考插班,有人努力去考好呈分,有人努力去發展小朋友運動/音樂天賦。。。正所謂條條大路通羅馬,將來出來做事其實冇人會問你讀邊間小學,我係過來人我絕對明白花了咁多精神金錢心血,但結果不如人意嗰種失落,但比自己唔開心一兩日就好,食個靚飯買樣禮物送比自己(同埋小朋友),之後就重拾心情繼續努力喇,第時你睇番轉頭 (好似我依傢咁),你會發覺真係 no big deal 架咋!

回覆 JoyceNgYY 的帖子

經歷過一次咁激烈的升小,妹妹今年考小一一定得心應手準備充足
係呀,兔年龍年係最多人個兩年,競爭真係好激烈。我當年報咗20間,阿女面試咗19間。依家肯定俾人叫怪獸家長。幼稚園冇小學backup抽獎又冇加分幼稚園又唔係超級名幼阿女又係細B學術又唔特出的媽媽擔心誰人知。當年雖然辛苦,但係一切都係我同阿女的寶貴回憶,再黎一次依然會咁揀。慶幸當年就算辛苦、失望都冇對阿女表現出負面情緒、冇放棄。最後結果都符合預期。
我細女明年考小,都係後前輩一年。不過有家姐在前,已經幸運地算搞掂咗。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yhchanchan 發表於 21-10-26 09:37
hello 好冒昧但我係你粉絲,追晒你啲帖,因為我仔都係類似

然後我竟然sfa撞時間
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果你了解學校要求,面試特質,同孩子特質,其實唔難作出決定
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-26 11:46
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果 ...

sfa 2nd 撞 db 1st,都諗左好耐,以佢學術sfa應穩陣,但棄唔到db已經係上星期既事。無計。
只係無奈個decision要我落,唔係佢自己落

小曳人 發表於 21-10-26 11:46
問題係:你手上有乜?如果SFA 最安全的話,你放棄嘅又係乜?我記得當年TSL 同 SFA 2nd in 都撞到7彩,如果 ...

當年阿大順利入到呢間,今年我阿二2nd in都入唔到......只能說學校覺得佢不適合吧.....阿二暫時有2nd的阿大都沒有,所以真係睇小朋友特質。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yhchanchan 發表於 21-10-26 11:57
sfa 2nd 撞 db 1st,都諗左好耐,以佢學術sfa應穩陣,但棄唔到db已經係上星期既事。無計。
只係無奈個deci ...
咁唯有祝你好運!我自己對DB有d 保留嘅,主要係唔太鍾意佢地學校長遠嘅文化,但呢d係好個人嘅經驗

恐龍家

Raccch 發表於 21-10-26 11:40
回覆 JoyceNgYY 的帖子

經歷過一次咁激烈的升小,妹妹今年考小一一定得心應手準備充足

有了以前既經歷,我今年幫妹妹報咗10間學校,之前都比朋友話報得多架,但依傢睇番:

- 有2間只係睇咗個1分鐘video / portfolio+school report 已經止步冇得interview

- 有2間係zoom in, 5分鐘都未warm up (小女慢熱),已經完咗

- 有4間正常可以到學校面見

-  2間神校拍video,志在參與吓

依傢十月尾,所有我報既1st in 已經完哂,完全感覺唔到自己報咗十間   同以前報十間,間間去哂(如果時間唔撞)既感覺好唔同。

不過我又冇以前哥哥咁擔心,因為都相信就算抽獎扣門都真係會比以前易咗。

你就好,家姐可以帶埋妹妹。我仔私校妹妹都考咗,但一日未出result一日都忐忑架!

小曳人 發表於 21-10-26 12:20
咁唯有祝你好運!我自己對DB有d 保留嘅,主要係唔太鍾意佢地學校長遠嘅文化,但呢d係好個人嘅經驗
都好難,依家都唔到我鍾唔鍾意,只係覺得邊間比較適合
但又唔代表佢會入得到

JoyceNgYY 發表於 21-10-26 12:25
有了以前既經歷,我今年幫妹妹報咗10間學校,之前都比朋友話報得多架,但依傢睇番:

- 有2間只係睇咗個1 ...

我今年都報咗約15間,無咩信心

醒目開學勳章 貢獻勳章

daijuju 發表於 21-10-26 12:19
當年阿大順利入到呢間,今年我阿二2nd in都入唔到......只能說學校覺得佢不適合吧.....阿二暫時有2nd的阿 ...
係,所以如果家長一味追名牌,唔考慮孩子同學校特質,其實係退費精力時間當然,有d小朋友特質唔係咁出到,就真係要報多幾間喇
恐龍家

daijuju 發表於 21-10-26 12:37
我今年都報咗約15間,無咩信心

我都冇架,只係諗有waiting 就ok ,因為呢2年既音樂椅真係轉得勁既,只要唔係reject 都會有希望 (有個別學校甚至會call reject)。。。當然心儀既就寫多幾封信,我相信係有用既 (神校除外)。

同埋好好諗吓點填大抽獎,今年命中率都應該高架,就算自己中唔到,少咗人扣門都會少啲競爭,加油!

JoyceNgYY 發表於 21-10-26 12:43
我都冇架,只係諗有waiting 就ok ,因為呢2年既音樂椅真係轉得勁既,只要唔係reject 都會有希望 (有個別學 ...

自行已經填咗間會睇1嘅,如果冇心儀offer都會扣,抽獎保守些,已有預備咩都唔得
‹ 上一主題|下一主題