用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小奇遇記
樓主: mamanK
go

考小奇遇記   [複製鏈接]

eddieyeung523 發表於 21-10-25 10:54
依家好多街外升小GROUP都係講下小朋友幾點面試,幾時有結果冇其他野交流,我都想開返個GROUP比真心會分享心得 ...

升小升中是一個學問 但因內部競爭關係 好少校內家長願意分享 不過EK 好多過來人家長願意給意見 有不少是大來高手級別

回覆樓主:

我都有時不時上來望下,有時真係當舒緩壓力,睇下其他家長的心得

醒目開學勳章 貢獻勳章

daijuju 發表於 21-10-24 23:31
有人分享插班都被冷嘲熱諷架,又話谷細路入名校,又話唔好諗住入咗龍就唔使谷,入神校變神人乜乜物物,一 ...
呢d真係井底之蛙
係神人,所以插到入神校
唔係入到神校,變神人

(有位班主任話我知,佢地一眾老師的確將我仔歸類為"神人")

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-25 11:25
升小升中是一個學問 但因內部競爭關係 好少校內家長願意分享 不過EK 好多過來人家長願意給意見  有 ...
你仲神,叫你插班唔去,留返中學先讀

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-25 17:15
你仲神,叫你插班唔去,留返中學先讀

路途遙遠 一切都看緣份

小曳人 發表於 21-10-25 17:13
呢d真係井底之蛙
係神人,所以插到入神校
唔係入到神校,變神人

天才

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實呢個post,令我諗起阿仔考小一時,一個DB 2nd in 嘅post

我係少數較肯講自己野嘅人,阿仔2nd in 後無offer,我的確係無乜所謂 (孩子有孩子嘅緣份),但被班家長圍:唔想讀,做乜要報?!
嗰個年代,應該好多人覺得我吹到自己個仔好大,所以久唔久就會被圍

不過我面皮夠厚,繼續扮"專家"

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-25 17:16

路途遙遠 一切都看緣份 
呢樣真!我好怕見到d細路山長水遠返學!
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-25 17:28
其實呢個post,令我諗起阿仔考小一時,一個DB 2nd in 嘅post

我係少數較肯講自己野嘅人,阿仔2nd in 後無o ...

火星人物種 世人難接受

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-25 17:32
火星人物種 世人難接受
有苦自己知...
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-25 17:33
有苦自己知...

火星谷 大把知音人

醒目開學勳章 貢獻勳章

tkhhung 發表於 21-10-25 17:34
火星谷 大把知音人
多謝你呀,阿助理谷主
(你兩條友玩夠喇!)
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-25 17:35
多謝你呀,阿助理谷主
(你兩條友玩夠喇!)

快到4週年 要否安排開大餐

yianleen 發表於 21-10-25 10:33
仲有,呢度有啲會員對某些學校十分有偏見,不斷鬧/唱衰某幾間名校/一線學校,身邊真係有朋友因此而唔敢讀 ...

係,呢度好多料唔update或者只是道聽途說。最好問返現有用家。

daijuju 發表於 21-10-25 17:54
係,呢度好多料唔update或者只是道聽途說。最好問返現有用家。

想問邊間名校 問什麼料 大把現有用家答到

回覆樓主:

見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓

我自己睇番,先發覺幾年間,啲變化都好大  

小一面試有感…
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3369870

Azzurro    發表於 21-10-26 10:22

JoyceNgYY 發表於 21-10-25 22:08
見到呢個 topic ,令我諗起我以前大仔考小時寫過一篇分享,大家無聊無野做可以睇吓  

我自己睇番 ...

嘩!呢個正啊,笑死,我其實無報咁多,但今年好多第一轉玩拍片,真係唔同哂形式添,可能因為咁,無咁有「考試氣氛」

JoyceNgYY 發表於 21-10-25 22:08

我自己睇番 ...

好有趣,多謝分享

想問吓大家有幾多套面試衫?會唔會專登襯唔同衫去唔同學校?

我自己同個女就得一套,去邊都係嗰套

回覆 小曳人 的帖子

近年真是少再上嚟睇。。。但同意家長都是關心自己子女先上嚟望吓post,入到所謂''神校''一切隨緣啦。。。
我還記得小朋友考幼稚園到最後只有一間不是心水學校收,仍好記得佢考某幾間幼稚園時有爆喊有唔肯入課室情況發生,做家長都是無奈面對同接受,但其實小朋友有幾多料子家長如真是關心子女一定會從小便知道。小朋友細個英語已比同年紀同學出眾,我倆家長不是英文人但小朋友自細一口native英語(相信是語言天份掛),所以幼稚園已幫佢考堆英文証書諗住幫助考小一,仲報埋小一面試班。最終幼稚園亦以理想成績畢業。
但惡夢再次降臨,仍記得考小一時幫佢報咗好幾間私校直資,都是大家口中''神校''嗰堆啦,但小朋友小時性格怕羞易哭,真是估唔到考小一時佢再次出現考幼稚園嘅情況,爆喊唔肯考。嗰一刻我真是火都嚟狂閙自己小朋友,同校幼稚園同學好多都入到好學校,但自己小朋友最終一個小一offer都無要大抽獎。一直抱住希望抽到地區一線小學。
點知最終抽到地區寶校,失望到極點,當時攞住幼稚園成績叩當區一線/二線小一,仍記得一線叩到2nd in當日小朋友又嚟料閙情緒衰收尾。最終只能入到當區一間二線尾小學。。。
但真正發揮小朋友天賦同建立信心真是小學時期好重要,雖然佢由小一一直考級一到小六,但我倆家長都無幫小朋友插其他學校入小二至小五(回想翻都應該試吓啦但無做到,haha)。因為佢真是好享受呢間二線尾小學嘅學習生活,又玩英語話劇,又英詩獨誦,又奧數,又珠心算,又小提琴,又鋼琴。。。總之咩都試玩吓又比佢攞到一堆獎狀。當然到最後就只會選定幾樣野keep住玩。
好喇,到考中一喇。。。同好多家長一樣想為子女考間好中學,當時自己都唔識分咩叫''神校'',band one原來仲有分1a, 1b, 1c(定現在先會咁細分?)。只知直資可以報多一兩間,津校不可以。但好好彩小朋友今次終於發揮正常,考幾間學校都收取,最終入了所謂''神校''。
我唔敢喺度評論傳統vs地區一線中學喇,因小朋友用家無讀晒兩邊做客觀比較,同怕被人惡意攻擊,但只想講直資中學真是比到我個小朋友大開眼界,上到初中時已學懂生活自律,我倆家長亦放手給小朋友任意行(當然有從中觀察協助啦),最終他亦入到ib課程同大學神科。。。
以上只是自身經歷,不喜勿插。。。

Azzurro    發表於 21-10-26 10:23
‹ 上一主題|下一主題