用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄食物去英国( speedpost)
go

[英國] 寄食物去英国( speedpost) [複製鏈接]

請問你试過speedpost寄臘腸,干瑤柱,東菇到英国?HK postoffice職員話唔寄得牛肉乾但我 check HK postoffice website,又唔見到話唔得,I am confused
Anyone can share your experience?

Thank you
   0    0    0    0

KVTH 發表於 21-10-23 20:08
請問你试過speedpost寄臘腸,干瑤柱,東菇到英国?HK postoffice職員話唔寄得牛肉乾但我 check HK postoffice  ...
寄臘腸、牛肉乾之類有肉類成份既去大部分有農業既國家都唔得,收件人可能會俾罰得好重。英國罰幾多唔知道,不過新聞見過有人寄榮華臘腸去台灣,收件人被罰廿萬台幣。

干瑤柱之類既乾海產係得既,東菇之類既乾果都得。

謝謝,好彩问下

王家爸爸 發表於 21-10-24 22:55
寄臘腸、牛肉乾之類有肉類成份既去大部分有農業既國家都唔得,收件人可能會俾罰得好重。英國罰幾多唔知道, ...
不是消毀件貨?  

過客 發表於 21-10-25 10:02
不是消毀件貨?
度度都差唔多,都係銷毀加罰款。不過帶入去就好啲,因為佢問你有無帶,你主動投案,可能可以警告了事。我唔知道英國會點處理,不過廿年前我試過唔小心帶蘋果去澳洲,因為我攞係手(無明顯唔係有心帶入去),一落機,就有個機場職員截停我。個機場職員同我講,好彩我唔係放係行李,如果唔係過咗移民局,去到海關一定會罰款。我同佢講,係喺飛機上派既澳洲蘋果,佢叫我一係食咗佢,一係揼落個處理箱入面。跟住佢同我講,復活節期間係澳洲蘋果收成季節,市區唔少酒店都有免費蘋果俾住客攞。
‹ 上一主題|下一主題