用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔/中西區,band 2/3,校風/成績
go

灣仔/中西區,band 2/3,校風/成績 [複製鏈接]

請問如在校風和成績來看,灣仔區的黃鳳翎跟中西區的梁銶琚,哪一間較可取呢?

因為在dse.bigexam的本地學士課程取錄比率:

黃鳳翎:大約 11.8%

梁銶琚:大約13%

所以想問,唔計banding,只計校風和成績來看,如女仔入讀,請問邊間好d,可以分享下嗎?

謝謝各位
   1    0    0    0

cathyb 發表於 21-10-22 11:26
請問如在校風和成績來看,灣仔區的黃鳳翎跟中西區的梁銶琚,哪一間較可取呢?
謝謝各位
...

佛教黄凰翎是B2C、樂善堂梁球琚是B3A。

黃DSE合格率比梁高
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 21-10-22 23:53
黃DSE合格率比梁高

謝謝回覆

回覆 cathyb 的帖子

聖士提反堂換了校長 你會考慮嗎

醒目開學勳章

cathyb 發表於 21-10-22 11:26

請問如在校風和成績來看,灣仔區的黃鳳翎跟中西區的梁銶琚,哪 ...
其實呢2間校風唔係爭好遠,黃鳳翎會嚴啲,但要讀佛學,你小朋友ok嗎?

最美麗媽媽 發表於 21-10-25 17:39

聖士提反堂換了校長 你會考慮嗎

可以講多d嘛
thanks a lot!!

bobbob 發表於 21-10-25 20:50
其實呢2間校風唔係爭好遠,黃鳳翎會嚴啲,但要讀佛學,你小朋友ok嗎?

謝謝你回覆,都研究緊這個point

麥校長來自寧波公學 之前帶領學校升band. 是個好校長 相信會令堂中有好轉變

最美麗媽媽 發表於 21-10-26 17:29

麥校長來自寧波公學 之前帶領學校升band. 是個好校長 相信會令堂中有好轉變 ...

thanks, 再找多d資料先,謝謝你

bobbob 發表於 21-10-25 20:50

路過,好奇一問。如果唔信教,讀佛學比讀聖經有分別嗎?

利申:我係無神論,無讀過佛學同聖經。

回覆 Band5 的帖子

我自己中學讀佛教學校, 佛學經文難明好多, 多數係文言文, 法師年紀比較大, 如果本身唔信, 更加難明

醒目開學勳章

Band5 發表於 21-10-27 12:04

我都無讀過佛學喎,不過佛教應該算係無神論(即係無1個主宰全宇宙嘅神),所有事物都係因緣而合,我覺得似哲學多啲。。。相反基督宗教只有唯一1個3位1體嘅神,主宰萬物。。。不過2種宗教都係導人向善嘅。。。

bobbob 發表於 21-10-27 13:53
我都無讀過佛學喎,不過佛教應該算係無神論(即係無1個主宰全宇宙嘅神),所有事物都係因緣而合,我覺得似 ...

同意,宗教都係導人向善,我都唔反對讀教會學校。印象中佛學講嘅故事,好似都唔會好悶,同埋我鍾意佢嘅哲學,可以應用在日常生活。

JojoDad    發表於 21-11-10 09:36

我個人認為,如果本身冇宗教信仰,最好避免宗教學校。可能我從來沒有遇到好嘅宗教老師。我所認識嘅宗教老師,大部分都係無心機教書,唔多備課求求其其上堂,變相浪費時間。另外有學生認為宗教科係閒科,學習態度變得不認真。所以我覺得香港嘅宗教教育基本上係失敗的。

Jessy 發表於 21-10-22 23:53
黃DSE合格率比梁高
睇你點定義DSE合格率,如果係整體2率,無錯佛教黄凰翎係比樂善堂梁球琚高。睇番兩間學校既年報,黃鳳翎只提到學科整體合格率84%,梁銶琚更係達2級或以上只有79.4%。
如果DSE合格率係指3322率,其實兩間都無人知道,亦唔知道邊間好啲。

UTB 發表於 21-11-6 11:48
我個人認為,如果本身冇宗教信仰,最好避免宗教學校。可能我從來沒有遇到好嘅宗教老師。我所認識嘅宗教老師 ...
俾多個思考角度你:香港最好既男女校,SPCC係有宗教信仰既;香港最好既女校,DGS係有宗教信仰既;香港最好既男校,LSC係有宗教信仰既。香港排名最低既學校,香港航海學校係無宗教信仰既。

Band5 發表於 21-10-27 12:04

我都係無神論者,亦無讀過有信仰既學校,但係對佛學同聖經有啲皮毛既認識。我同意有網友講,佛學比聖經難,除咗佢講既用字問題外,更重要既係有意無意間既接觸。例如好多香港人鍾意睇電影,好多歷史戲唔多唔少都會接觸到聖經故事。好多年前既熱門 Da Vinci Code,如果你唔明聖經故事同三大基督教派(Orthodox, Protestant, Roman Catholic)既關係同故事,你無可能睇得明。

JojoDad    發表於 21-11-10 09:37

王家爸爸 發表於 21-11-7 21:18
俾多個思考角度你:香港最好既男女校,SPCC係有宗教信仰既;香港最好既女校,DGS係有宗教信仰既;香港最好 ...

因為標題係討論Band 2/3 嘅學校,所以你所講嗰堆 Band 1名校就不是考慮的範圍。
你話航海學校沒有宗教信仰,咁皇仁/港同也沒有宗教信仰,也可以係Band 1好學校。

我只係說出我個人的選擇,希望不會影響其他人的睇法。

因為當年會考個宗教科老師完全唔跟 syllabus 教,上堂渾渾噩噩地講些無關痛癢的「道理」,感覺很浪費時間,最後要靠自學去考試,過程十分痛苦。現在已經忘記得一乾二淨。事後聽同學講,通常教得差嘅老師都會編去兼教聖經呢d閒科,可能都預咗同學退修。我原先對宗教科有興趣,但是呢科俾咗我十分唔好嘅學習經驗,希望在這裡呻吓。

王家爸爸 發表於 21-11-7 21:04
睇你點定義DSE合格率,如果係整體2率,無錯佛教黄凰翎係比樂善堂梁球琚高。睇番兩間學校既年報,黃鳳翎只提 ...
我說的合格率的確係講2+唔係講3322
選得band 2尾 band 3的學校,2+率係重要過3322,本身讀書唔叻的小朋友,如果拎到5條2包括中/英,已經不錯的了。
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題