用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教有關SAT& AP考試問題
go

[中學] 請教有關SAT& AP考試問題 [複製鏈接]

本人女兒G10, 請問
1.如果今年報SAT同AP而明年又考,大學會知道報考了兩次嗎?
2.成績是計最近一次考試還是最好一次?3.SAT幾多分算理想?囡囡學校Mock SAT取1250左右,她說還有10題左右唔夠時間做
4.自修AP科目,請問如果同學校分開報,成績單會一同列出嗎?
5.一般學生會報讀多少科AP?

唔好意思,好多問題,謝謝回覆
   1    0    0    0

330 發表於 21-10-20 21:24
本人女兒G10, 請問
1.如果今年報SAT同AP而明年又考,大學會知道報考了兩次嗎?
2.成績是計最近一次考試還是 ...

我只有SAT的經驗;嘗試答。

SAT 可以考好多次,也有score choice的選擇,即選擇只交一部份的成績給大學,又或只提供兩次最高分給大學。

但以前有些大學(eg Stanford, Yale)不接受score choice, 要提交全部考過的分數。

但今時今日,有好多美國大學已經唔睇SAT, 連subject tests都取消埋。

SAT 幾多分先至夠好?視乎你考邊間大學,睇吓大學公佈的common data set, 參考收生的資料就知幾多分係average.
Eg. UCLA
SAT Math
715 average
630-790 range of middle 50%
SAT EBRW
690 average
640-740 range of middle 50%

本人女兒G10, 請問

有些學校G10會比學生考PSAT. PSAT滿分好似係1520. 你可以問清楚你的女兒是否在校內考了PSAT.

barque 發表於 21-10-21 11:28
有些學校G10會比學生考PSAT. PSAT滿分好似係1520. 你可以問清楚你的女兒是否在校內考了PSAT.
...

去年囡兒有考成績98%,今年暫時沒聽見,所以唸下試唔試水溫好

Radiomama 發表於 21-10-20 22:00
SAT 幾多分先至夠好?視乎你考邊間大學,睇吓大學公佈的common data set, 參考收生的資料就知幾多分係avera ...

謝謝你詳細回覆

回覆樓主:

會唔會先試吓買啲SAT 練習做吓先?又或者可以上Khan Academy有免費練習,分part做吓改善不同的範圍。

Radiomama 發表於 21-10-21 11:39
會唔會先試吓買啲SAT 練習做吓先?又或者可以上Khan Academy有免費練習,分part做吓改善不同的範圍。

謝謝你提議,我會提提囡囡

My boy had the sat this Oct and got 1420, which to be frank, is not an ideal score for a Chinese candidate.

Their school recommend twice.

And my boy chose 4 Ap sessions for his grade 11, as a junior

本人女兒G10, 請問

4) 孩子學校的 transcript 只列出校內成績,不會列出SAT 和 AP成績,你可問學校的做法。
5) 一般會報三科或以上,可參考大學的收生要求,例如港大要求美制學生最少有三科考3或以上的AP。

SAT同AP都係College Board 嘅公開試,每個學生除姓名外都有一個student ID號碼,報大學時會要求你授權佢可以進入 College Board 系統閱讀你SAT/AP score。

至於考唔考或者考幾多科AP,視乎你心儀大學嘅要求,無一定答案,唔係考多啲就好,係要有把握先去考,3分合格 5分滿分,如果不幸考得2分,原本想證明自己有能力 到頭來變咗證明自己無能力。

所以無論SAT 同AP都是要有充足準備才去應考

回覆樓主:

謝謝各位寶貴回應及意見,對我非常有用

some experience with SAT and AP. My sister and I got in top schools in US.

SAT - I had 1300 but i had strong portfolio i.e. president for several academic societies. started some university course from Grade 11 etc.
If your child is planning for Ivy league, you will need to get 5 in at least 2 subjects in Grade11. Since college application around dec, your Grade12 AP grade (release in may the next year) will not help you much in college application.
‹ 上一主題|下一主題