用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

如果真係住屯碼, 962有好多款係會行Shortcut的, 咩962a 962b 962c 962x...... 識搭唔會揀962搭

mcl203 發表於 21-10-19 13:51
咪就係囉,我見有分享係讀邊間一樣,但又堅持要考慮補底支援。若果下下已經知道要補底,係咪應該唔揀呢間 ...
你已攪到我曲直難分

不過呢個post 真係最近最有養份既post

tkhhung 發表於 21-10-19 13:48
每天由北區返港島上中學 大有人在 跟到QC 課程最重要

我同我朋友講笑,話咁都得我細個件升中會日日坐船過澳門讀中學。

現實係,有苦自己知,就算真有呢d人,可能早午晚都問候緊父母,點解要佢受呢種苦?或者咁講,就算係小朋友自己想讀,佢都會怨點解父母咁笨實唔阻止。

當然,不排除有人從心底裡覺得係樂事,享受,只係有幾多而已。我估此情況,不會多於10%

Zleep 發表於 21-10-19 14:01
你已攪到我曲直難分

不過呢個post 真係最近最有養份既post
養左咩?

Siriusngan 發表於 21-10-19 13:27
因為中學係6年,決定左入QC,唔掂唔慣唔適應,都要捱6年,可以諗轉校返去屯門,但有邊個家長會接受呢種現 ...
咁似乎又係假設咗, 6年可以有好多變化, 2019年前我估都無咁多人諗住移民啦, 起碼我身邊好多家庭本身都無諗住走, 真係諗住入一間中學讀6年, 點知......
其實最重要係, 小朋友和家庭知道遠征返學, 會有咩得和失, 自我評估後覺得自己可以, 放手一試囉, 可能讀咗一個學期大人小朋友都想搬, 可以完美解決遠征問題。

Siriusngan 發表於 21-10-18 17:52
個package要換6年坐車(emoji)(emoji)

咁住屯元天...係咪一世唔出去返工? 最遠只出荃灣?

mcl203 發表於 21-10-19 13:36
咁呢個可能,只係你朋友嘅決定。還原基本步,如果成績還可,轉返入梁/董,同之前有乜分別。又如果成績已經 ...

無錯,因材施教,佢個仔若勁,向屯門可能係一般勁、出到QC可能好勁,但如果講緊係7支5星星同5-6支比,何必呢?

相反,如果睇佢都係中遊份子,咪接受中遊既路,咁樣坐車分分鐘要變下遊

Siriusngan 發表於 21-10-19 14:03
我同我朋友講笑,話咁都得我細個件升中會日日坐船過澳門讀中學。

現實係,有苦自己知,就算真有呢d人,可 ...

其實自己父母最清楚仔女性格/態度,邊有絕對岩與錯~~~

屯門去天后,仲要唔知近唔近西鐵站,事實上係車程遠,值唔值得就自己決定~~~

就算住得相對近,咪又係唔少學生6點零鐘起身,出去練波練歌練音樂,成身架生咁早出,夜晚咪又係6點幾7點幾咁先返到屋企。起碼,QC已經冇咁多野玩,放學可以返屋企~~~

係咪一定無可能搬屋?
俾我自一QC、自二百周年
乙一百周年
自一得左會搬,就算最後真係放棄,拎住QC去叩百周年應該都有點把握吧

bananaGi 發表於 21-10-19 14:07
咁住屯元天...係咪一世唔出去返工? 最遠只出荃灣?

講緊一個中一既學生啦,唔好講大人吧!同埋,揀工作係自己決定,揀中學,父母大於個小朋友,就算小朋友想讀,都係向一個12歲既階段做既決定,未夠深思熟慮,未夠全面就緊左。

gigayan 發表於 21-10-19 14:06
咁似乎又係假設咗, 6年可以有好多變化, 2019年前我估都無咁多人諗住移民啦, 起碼我身邊好多家庭本身都無諗 ...

同意6年變數太多, 所以我係樓主就真係唔會比太多意見佢朋友, 免得之後出問題, 當然, 我地花生友就可以繼續係度吹.

傻太 發表於 21-10-19 14:12
係咪一定無可能搬屋?
乙一百周年

如果佢肯搬,就唔會開呢個主題

acgy 發表於 21-10-19 14:15
同意6年變數太多, 所以我係樓主就真係唔會比太多意見佢朋友, 免得之後出問題, 當然, 我地花生友就可以繼續 ...

我有比連結佢,佢會睇我地既討論,接受咩佢自己決定,我都唔係好大力咁反對,始終係佢個仔,無理由我幫佢諗點走,亦都唔到我去管。。

acgy 發表於 21-10-19 14:15
同意6年變數太多, 所以我係樓主就真係唔會比太多意見佢朋友, 免得之後出問題, 當然, 我地花生友就可以繼續 ...
無錯!  我都唔會俾意見朋友, 呢啲位每個小朋友、家庭情況唔同, 唔可以一概以論。朋友做得咁嘅決定, 肯定都有考慮過, 商量過嘅~

傻太 發表於 21-10-19 14:12
係咪一定無可能搬屋?
乙一百周年
樓主開得post 就應該冇得搬,如果搬到就唔存在問題吧
可能仲有件細既讀緊屯門之類。

自一如果入到qc ,我唸百周都唔駛唸有咩問題入唔到,根據上面家長對呢2間中學程度既了解

bananaGi 發表於 21-10-19 14:03
養左咩?
即係講左7頁咁耐都仲未膠化

Zleep 發表於 21-10-19 14:23
樓主開得post 就應該冇得搬,如果搬到就唔存在問題吧
可能仲有件細既讀緊屯門之類。

入邊間中學就不能自已,搬唔搬應該事在人為吧,不用
我嘅理念係事主點都試過才死心、家長無悔啫
如果唔試無所謂,就唔洗討論咁多版
不過建議同小朋友搭幾次去感受車程,佢頂唔順就會話唔試或in得差

bobbob 發表於 21-10-19 13:41
想當年我懵盛盛坐962入屯門,瞓醒咗3覺都未到呀
好心你set 鬧鐘,一覺可以瞓得舒服d

Siriusngan 發表於 21-10-19 14:17
我有比連結佢,佢會睇我地既討論,接受咩佢自己決定,我都唔係好大力咁反對,始終係佢個仔,無理由我幫佢 ...

原來佢會睇.. 咁我認真比少少意見啦..

如果真係想去名校, 我寧願揀一間近D既DBS, 各樣條件都好過QC.

Zleep 發表於 21-10-19 14:25
即係講左7頁咁耐都仲未膠化

未膠化 <<<< 呢個係唔係粗口??
‹ 上一主題|下一主題