用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

見到好多人講車程遠,不過好似冇邊個有親身經驗。等我分享個人經驗:話說30年前,我每朝都係先搭一程約十五分鐘巴士去彩虹地鐵站,然後搭去金鐘/中環站,再上山返學(當年並唔係直資)。全程應該略略超過一個鐘。每日返學都會用搭地鐵嘅時間温書。7年都係咁過。我唔覺得有問題喎。

cylau2 發表於 21-10-19 23:38
見到好多人講車程遠,不過好似冇邊個有親身經驗。等我分享個人經驗:話說30年前,我每朝都係先搭一程約十五 ...

當年點解揀咁遠?

Mchacha 發表於 21-10-19 23:27
酸唔酸唔係你咁樣講一句半句就解釋得到嘅
而且唔係個個細路高壓就可以做到級頭架! ...

好多野,講唔清,咁講啦,佢都覺得自己有情緒問題,亦因為硬頸EQ底而頭痛,算了。

我只想說,我兩個小朋友不比佢個仔差,何必酸?

見到好多人講車程遠,不過好似冇邊個有親身經驗。等我分享個人經驗:話說30年前,我每朝都係先搭一程約十五 ...

30年後嘅今天日日搭車碌FB,IG就常見,唔好將書包遺失喺車上面已經好好

Siriusngan 發表於 21-10-19 23:58
好多野,講唔清,咁講啦,佢都覺得自己有情緒問題,亦因為硬頸EQ底而頭痛,算了。

我只想說,我兩個小朋 ...

你覺得自己的不比人差,咁ok囉!對我有乜所謂。反正我唔認為咁樣返學是short的。

回覆樓主:

住屯門選百周好D。如果堅持出QC最好就係早上屯馬線到紅磡轉102、112往東區的過海巴士,維園落車,估計大約1小時;放學就學校後面的摩頓臺搭巴士返屯門,全程有位坐可以瞓下,唔塞車可能都要個半鍾。

醒目開學勳章

多口問句,30年前搭巴士由屯門去彩虹只需15 mins?快過而家好多喎

Gogoaba 發表於 21-10-20 00:17
住屯門選百周好D。如果堅持出QC最好就係早上屯馬線到紅磡轉102、112往東區的過海巴士,維園落車,估計大約1 ...

仲112兜多轉落CWB ?~~~

朝早係紅隧口轉巴士,又上又落,會唔會好多人 ?~~~

bobbob 發表於 21-10-20 00:19
多口問句,30年前搭巴士由屯門去彩虹只需15 mins?快過而家好多喎

我諗佢唔係話由屯門出發,只係想表達路程都係個多小時,但唔覺得有問題

cylau2    發表於 21-11-2 06:54

只係推測,立法局議員何X堯"應該"係"青山"去QC返學的

Mchacha 發表於 21-10-20 01:29
我諗佢唔係話由屯門出發,只係想表達路程都係個多小時,但唔覺得有問題
...

如果車程在90分鐘內 我都覺得可以接受

tkhhung 發表於 21-10-20 07:58
如果車程在90分鐘內 我都覺得可以接受

剛剛google 過,龍門去到QC 可以巴士去到荔枝角,然後轉港鐵,1小時15分鐘。如果自己開車送大概45分鐘

我自己好多年前中學7年都係搭巴士返學,雖然1程但加埋等車、行路時間,預鬆少少,都要1個鐘15分鐘到。
自己選擇,無怨無悔。因為小學級頭,(普通小學,只需行10分鐘),老師推薦一間傳統名校給我,自己夠彩數跨區幾個位都抽到入去。當年我自己填表,阿爸只係負責簽名同埋給車費

以前夏天巴士無冷氣,又逼都係咁搭,自己亦利用搭車時間尤其早上再溫完才去測考,所以成績好好,之後入大學,路程更遠,只有一年住宿,唔通捨遠取近選理工,方便兼職

cylau2    發表於 21-11-2 06:55
b3410    發表於 21-10-20 09:16

b3410 發表於 21-10-20 08:16
剛剛google 過,龍門去到QC 可以巴士去到荔枝角,然後轉港鐵,1小時15分鐘。如果自己開車送大概45分鐘 ...

由屯門去到天后坐地鐵只要58分鐘 沒計算額外坐巴士等因素

醒目開學勳章

Mchacha 發表於 21-10-20 01:29
...
仲以為自己唔識嘢,15分鐘由深井揸入屯門都未必得。

其實每日2程,每程1個鐘頭多啲啲同個半鐘甚至1又大半個鐘爭好遠,加上屯公耐唔耐無乜預兆下塞車,真心唔recommend

剛剛google 過,龍門去到QC 可以巴士去到荔枝角,然後轉港鐵,1小時15分鐘。如果自己開車送大概45分鐘 ...
龍門,西鐵+港鐵,更方便,可以預到時間,免塞車煩惱,又可以中間急步行做吓運動
其實隔離post, 呢個post 都有人分享自己個囡要6點起身,阿囡跨區,車程半小時可到,還近過同區中學,不過佢同學,有哋都住得好遠。

其實小學,有哋坐校車,因頭、尾站,屋宛位置,校車要早到學校關係,就算揸車20分鐘,唔少人搭校車都要

成個鐘啦!

醒目開學勳章

45分鐘?唔塞車都未必得(除非半夜搭亡命小巴),加上要過海,點都要再預鬆啲

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-10-20 08:27
朝早屯馬線同東涌線密唔密?洗唔洗等幾班車先上/轉到車?

tkhhung 發表於 21-10-20 08:27
西鐵加港鐵,加行路,相信一個鐘15分鐘到,再預鬆個半鐘吧!近龍門,QC又近天后站,無需額外坐巴士。

一個半鐘代表,至少6點半要離家。算上起床,洗漱,吃早餐,穿衣,都要差不多五點半起身。
‹ 上一主題|下一主題