用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:55
以我所知,3大係冇AD/HD 喎,只得degree
港大附屬學院尼?

medicine 發表於 21-10-18 06:59
港大附屬學院尼?

咁係唔係屬於HKU, 定係叫其他院校?
唔好意思,小兒有排未到DSE,我第一次聽

sunnymama2 發表於 21-10-18 07:01
...
港大附屬學院,在使用僞術的人面前,就會叫港大!

pccw2017    發表於 21-10-18 16:52

...
每間中學都有自己既演譯方法,有部份中學係會當3大附屬學院既AD計入3大
部份老實D,會講明個D係3大既AD/HD(咁大家心照啦!)

我唔記得SSSDP有冇3大附屬學院既課程,如果無,咁JUPAS既3大率就比較難出古惑(除非老作)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunnymama2 發表於 21-10-18 06:33
雖然話3大多水泡科,但每間U都係,所以都仍然有d參考價值
如果QC 3大有61%, 華仁56%,咁華仁叻嗰班係幾叻 ...

華中同華小嘈得最甘個年,港華既3322率係70%都無(好似得58%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

...
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-10-18 07:41
每間中學都有自己既演譯方法,有部份中學係會當3大附屬學院既AD計入3大
部份老實D,會講明個D係3大既AD/HD ...
sssdp 唔包3大校外課程:

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/programme-information/

Institutions in SSSDP for the 2022 – 2023 academic year include the following:

• Caritas Institute of Higher Education (CIHE);

• Chu Hai College of Higher Education (CHC);

• Hong Kong Metropolitan University (HKMU);

• Hong Kong Shue Yan University (HKSYU);

• Technological and Higher Education Institute of Hong Kong, Vocational Training Council (VTC-THEi);

• The Hang Seng University of Hong Kong (HSUHK);

• Tung Wah College (TWC); and

• UOW College Hong Kong (UOWCHK).

bobbob 發表於 21-10-18 08:36
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku ...
所以華仁3大56%,真係幾top的
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華仁top嗰班係堅top 的。

bobbob 發表於 21-10-18 08:36
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku ...
按照閣下的邏輯.華仁係沒一個副學士啦.

sunnymama2 發表於 21-10-18 08:57
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華 ...

我爭取問問學校,80%Jupas offer 是否包括副學士。

medicine 發表於 21-10-18 09:15

如果你是港華學生的父母,可否把你確實知道的信息公佈,以釋疑惑。期待

我想,副學士應該屬於那餘下的20%中。

Jacba 發表於 21-10-18 09:28
我爭取問問學校,80%Jupas offer 是否包括副學士。

如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Courses。除非係JUPAS Degree Offer,就應該當中唔會有Non-degree Offer~~~

醒目開學勳章

jupas offer係可以包埋副學士,不過一定唔包hkuspace嘅副學士,得閒去下jupas個site睇下個course list, 唔駛自己估估下

https://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/by-funding-category/

如果懷疑JUPAS 三大有無Non-degree,何不依網友提供嘅link自己去睇睇是否如此,估,係唔準確嘅~~~

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 21-10-18 08:57
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華 ...
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...

我查了皇仁書院的DSE 報告也是寫的JUPAS offer,並無寫degree ,所以80%也有可能是不包括副學士等非學位文憑。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...
一陣有人又會拗associate degree都有"degree"個字,可能有學校當埋degree喎~

bobbob 發表於 21-10-18 09:38

縱向比可能會有你說的可能,但還是可以同一年不同學校DSE 成績橫向比較。

bobbob 發表於 21-10-18 09:38

我估,港華提供嘅37.5% HKU應該都可以反映佢哋某些存在事實。37.5%對港島中學並非好突出,我估,港島中學似乎比較傾向HKU,佢哋都係約佔1/3,HKU係唔少學科係要求比較高少少~~~

不過,我估,Medic4位學生入,已經係今年唔使懷疑佢哋係Band 1中學嘅成績~~~
‹ 上一主題|下一主題