用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

bobbob 發表於 21-10-18 09:40
一陣有人又會拗associate degree都有"degree"個字,可能有學校當埋degree喎~

咁真係可能嘅,不過,暫時未有人拗~~~

若果講直資,某些直粉專家直情可以將事實扭曲幾個圈出嚟,仲煩!~~~

bobbob 發表於 21-10-18 09:38
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。

睇過下啲中學若佢哋有公佈吓啲入學科成績,就可能未必會盡信3大率嘅威力~~~

醒目開學勳章

Jacba 發表於 21-10-18 09:42
縱向比可能會有你說的可能,但還是可以同一年不同學校DSE 成績橫向比較。
...
有啲學校嘅學生即使有3大offer都prefer出國,你話點計?都係直接計dse成績最客觀

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:51
睇過下啲中學若佢哋有公佈吓啲入學科成績,就可能未必會盡信3大率嘅威力~~~
...
邊間?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:45
我估,港華提供嘅37.5% HKU應該都可以反映佢哋某些存在事實。37.5%對港島中學並非好突出,我估,港島中學 ...
80% of our graduates received JUPAS offers
70% of those received offers from HKU, CUHK and UST,
and of which 37.5% of them are from HKU.

似乎港華hku jupas degree得80%x70%x37.5% = 21%...

bobbob 發表於 21-10-18 09:59
有啲學校嘅學生即使有3大offer都prefer出國,你話點計?都係直接計dse成績最客觀 ...

咁多數中學都係以JUPAS Offer為單位。當有中學以Graduates Destination 去公佈,就可能出現有家長話‘做數呀,篤大佢’,人哋都寫得好清楚,係某些家長偏愛三大率,亦以佢嘅喜好設定為標準~~~

mcl203 發表於 21-10-18 09:45

不過,我估,Medic4位學生入,已經係今年唔使懷疑佢哋係Band 1中學嘅成績~~...
港華始終係老牌名校, 不少有要求的 alumni 仍會安排個仔入讀, 個別例子入到神科可能只係家長發功,未必關學校事....

bobbob 發表於 21-10-18 10:04
80% of our graduates received JUPAS offers
70% of those received offers from HKU, CUHK and UST,
and ...

同意你嘅數字~

我指三大Offer,傳統+港島,1/3 HKU似乎偏低咗少少~~~

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:07
港華始終係老牌名校, 不少有要求的 alumni 仍會安排個仔入讀, 個別例子入到神科可能只係家長發功,未必關學 ...
你講野好啱聽!
叻嗰班只要唔係識左損友,入邊間band 1 中學都係叻。學校最最最主要的功力,在於幫學生補底,即使阿仔間學校出左幾多狀元榜眼探花都好,我最concern 都係4+和33222%,這樣才放心比自己小朋友入去讀。

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:07
港華始終係老牌名校, 不少有要求的 alumni 仍會安排個仔入讀, 個別例子入到神科可能只係家長發功,未必關學 ...

咁發功都要發到上身㗎嘛,否則,只得內功~~~

外補點都好,學校一定有啲料到嘅。如果,睇過某些補習社嘅龍虎榜,可能真係有人懷疑根本唔使返學。我真係見過有人話中一開始上某些堂係晒時間,識晒~~~

mcl203 發表於 21-10-18 10:13
我真係見過有人話中一開始上某些堂係晒時間,識晒~~...

家長講嘅?
邊位呀?
講嚟聽吓....

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:19
家長講嘅?
邊位呀?
講嚟聽吓....
學習曲線問題
如果小朋友上堂,認為自己識晒,其實家長應該幫佢越過「覺得識晒」呢一關。

心理學上叫 Dunning-Kruger Effect

王家爸爸 發表於 21-10-18 10:46
學習曲線問題
如果小朋友上堂,認為自己識晒,其實家長應該幫佢越過「覺得識晒」呢一關。
...
有時我諗....

有d強小學小六教晒中一嘢
咁個小朋友中一上堂做乜好呢?

係中一課餘學晒中二嘢
咁中二上堂又做乜好呢?

輪廻幾年, 就如上面所述係中學完全學唔到嘢,但課餘時間就忙到抽筋!

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 10:58
有時我諗....

其實啲強既小學唔可能真係教晒啲中一嘢,佢哋只係講得好表面。語言係無話學晒唔學晒既,我每次睇魯迅既散文,都有啲體會,雖然已經睇咗好多次。即使篇文教過,但係唔同老師有唔同既教法,睇同一篇文既角度唔同,加上小朋友大一歲,經歷又唔同,所以無話識哂既。英文就更加係,永遠都覺得自己識得太少。反而數學就難講,有啲人數學概念好(我自己細個既時候係),老師教緊既野,我會諗深一層。例如幾何,我會諗下,如果given既資料,少咗一個角度,多咗一個尺寸,會唔會都揾到答案。又或者某個角度加減一度,個答案會係點。

有時我諗....

真是這樣,學過的,上堂就很無聊。不提前學,又怕應付不到

有時我諗....

超前2年,咪中一選科,中二開始入高中囉,唔難理解,我估!超前一年,就中三開始高中,中五考DSE,我估~~~

王家爸爸 發表於 21-10-18 11:10
其實啲強既小學唔可能真係教晒啲中一嘢,佢哋只係講得好表面。語言係無話學晒唔學晒既,我每次睇魯迅既散文 ...

特別是數學,如果每個都能像你一樣想深一些,一定好過提早學高年級

mcl203 發表於 21-10-18 11:26
超前2年,咪中一選科,中二開始入高中囉,唔難理解,我估!超前一年,就中三開始高中,中五考DSE,我估~ ...
超前2年
咁大三要出嚟做嘢,開始比家用!

IYY    發表於 21-10-18 21:33

小鹿揀學校 發表於 21-10-18 11:32
超前2年
咁大三要出嚟做嘢,開始比家用!

超完under,可以超master。又有啲尖子,醫,金融,環商,工管,法律,好多瓣興趣,整個under套票又得。唔想咁早做嘢,一定有計~~~

‹ 上一主題|下一主題