用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 15歲自閉宅男。長篇
go

15歲自閉宅男。長篇 [複製鏈接]

小朋友4歲確診自閉症責界,返咗2年協康。
小學2年班再確診。讀寫障礙。
小學4年班再確診。分離焦慮。
4年班個年一出門口返學前嘔。嘔足成個月。2-3日嘔一次。瞓唔到。醫生建議去拿打素紅卐字會學校上堂。下午再回校上課。
功課已經調適到只做單數題目,抄寫免做。
5年班開始自己喜歡做幾多就幾多。老師都又佢。
其實由4年級開始返學好似消防員咁。返2日放1日(emoji)(emoji)(emoji)
中學選咗間有支援的中學比佢。重點:2日交1次功課…
中一個年佢英同數入咗支源班。一班10人。以為佢只識1-100同A-Z
竟然係支源班係最優秀。數學班做咗小老師教人做功課。英文班做咗大佬。(老師咁同我講)
中一個年。英數冇90都100分
以為佢讀書番生。終於開竅
中二個年冇咗支源班。我心知不秒。果然都係我最了解佢。成積一落千丈。長期欠功課。暑假功課原封不動比番老師。中二同中三都係長期欠功課。…..
呢間學校真係冇揀錯。唔會著重成績。佢冇壓力代表我都冇壓力。老師仲話功課我地追得幾多得幾多。不過我哋都唔會免強佢。
今年升中四。老師講咗係試升。因為佢學習態度散漫,要求佢今年交到6成功課同學習態度有所改變,我哋唔需要佢再重讀中四。
佢無令大家失望。1個半月功課只欠2次。老師仲話佢責任感多過上學期好多……..
有一日。我仔比咗段抑鬱症資料我睇。仲同我講我中晒。妳同我睇醫生。我話出年2月先覆診。佢答我。我等唔到,我死咗啦!………..
其實呢半個月已經發現佢情緒唔穩定⋯⋯以為佢係心情唔好姐,再問老師。老師話佢呢2星期。情緒明顯好底落。我打番醫院。比左個快期我下星期。。老師問到佢發生咩事要想死。佢答老師試升同daddy關係差左。其實醫生建議佢退學早啲出嚟社會做事同見識下。有d機構係幫助自閉症人士搵工有社工跟住同有野學。
因為我個仔怕接觸陌生人。又唔出街。但老師又話佢未去到咁差。
所以下星期見完醫生之後再決定佢日後嘅去向。
其實我都知佢命格不而返學(emoji)⋯⋯
呻完講完。舒服好多。唔好意思要大家入黎聽我呻

3    0    0    0

回覆 希希1213 的帖子

孩子與別不同,作為父母身心受壓,有需要上來吐苦水,明白及支持你💪

SL2020 發表於 21-10-17 22:13

孩子與別不同,作為父母身心受壓,有需要上來吐苦水,明白及支持你💪 ...

謝謝
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

佢間中學幾好吖,請問係邊間?

Marcusmam 發表於 21-10-20 10:29
佢間中學幾好吖,請問係邊間?

Pm thx
麵包超人零售/批發店,thomas.叮噹.軍曹.hello kitty,西松屋,日單童裝,combi,日單鞋.大衛排卵紙,驗孕紙
有興趣pm me

希希1213 發表於 21-10-16 12:58

我都想問邊間學校咁好,
我仔依家中一,
好似適應得唔好
好怕佢比人趕出校

間中學好支援,請問係邊間? 可否PM我

同問邊間中學 請pm

想問你哋D囝囝有冇食ADHD 藥?係咪D 藥會引發抑鬱?
我囝小三,小四吃了兩年藥
小五,小六,疫情期間停藥
而家中一,又比學校勸食番藥
理由係太固執,唔聽老師話,其他小朋友就算頑皮,也會怕老師,就是A仔完全漠視老師。
囝囝本身比較純,讀書尚可,係有點頑皮,同我關係好好。
我怕吃了藥後,返學呆了數小時,回家後又情緒大爆發。
到現在,我衹覺藥可根治ADHD, 對A仔的固執,唔合作根本冇幫助

回覆樓主:

個個小朋友反應不同的,問人不如比佢試吓。頂唔住副作用就停藥,同老師講已經試過都無用。

聽你咁講,其實佢又唔係讀唔到書,只係比其他人需要多啲時間,同埋多啲支援。難得學校願意遷就同埋唔強迫佢,睇吓可唔可以跟返佢自己個人嘅情況調整個進度?

始終小朋友仲細,咁快逼佢放棄學業投身社會,都唔一定係一件好事。始終小朋友咁細個,就算冇自閉症嘅小朋友,咁細個思想都仲未成熟,咁快投身社會只係將個問題由學校轉左去另一個地方。就算將來做一份比較穩定嘅公務員工作,都好少得中三學歷畢業。

當然都可以睇吓佢會唔會有其他方面嘅興趣,例如整蛋糕麵包之類,學多一樣一技之長一定冇壞。

其實阿仔都好努力,媽咪最辛苦。

btw我都想知阿仔讀邊間中學咁好??

睇到返學嘔,好心痛⋯
雖然幫唔到你,不過上來呻下都好(emoji)

我仔未確診自閉症、但九成係;上到中學抗拒社交;我電話有問題幫我打電話去都一定要撳語音、唔肯同人直接對話、好怕同人正面接觸;仲有好似有焦慮症咁
嚟緊會帶去做輔導、希望有用
大家加油呀!

回覆 gilgilgilgil 的帖子

上到中學先唔想同人溝通?可能都係冇自信,可能是隱蔽靑年啫!

請問係邊間中學?

我都想知邊間中學,可否pm 我! Thx

我是退休支源老师,也有一名临界的儿子, 如果您希望跟我share myexperience, please pm me

請問邊間中學?

請問樓主小朋友讀邊間中學?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊