用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC vs BPS
樓主: JonesDay
go

SSGC vs BPS   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Beautypeople 發表於 21-11-19 18:34
Ywgs 有收中西區正取生的
我都識中西區學生同時有ywgs & bps offer,不過真係要級頭囉

bobbob 發表於 21-11-20 10:50
我都識中西區學生同時有ywgs & bps offer,不過真係要級頭囉

請問知唔知YWGS 和SSGC既功課量如何呀?會唔會好多測考?

醒目開學勳章

wwsbb 發表於 21-11-24 16:03
請問知唔知YWGS 和SSGC既功課量如何呀?會唔會好多測考?
無乜問過ywgs人近況(no news is good news),不過據知ssgc原來幾chur,真係估佢唔到

bobbob 發表於 21-11-24 17:12
無乜問過ywgs人近況(no news is good news),不過據知ssgc原來幾chur,真係估佢唔到

真係估唔到…因爬文見網友話SSGC比較自由d, 仲以為比較輕鬆一點點…..

bobbob 發表於 21-11-24 17:12
其實如果有去過佢地簡介會, 應該知SSGC其實有好多暗示話佢地好著重成績
著重成績既學校點會唔Chur?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wwsbb 發表於 21-11-24 16:03

YWGS 阿女答完=冇答,功課/默書/Quiz量話睇老師。

hkpapa852 發表於 21-11-24 19:17
其實如果有去過佢地簡介會, 應該知SSGC其實有好多暗示話佢地好著重成績
...

簡介會用嚟接單,唔會話唔睇成績吧~~~

...
朋友都咁講,佢話唔明點解外面會講SSGC會係輕鬆?小朋友讀S1

醒目開學勳章

...
唔知佢哋有無去聽簡介會,不過據聞ywgs講到明好着重成績,又聽聞ssgc係間happy school(佢哋真係咁諗),點知中晒伏。。。
話時話,女校簡介會你都去聽?好專業喎

bobbob 發表於 21-11-24 20:35
唔知佢哋有無去聽簡介會,不過據聞ywgs講到明好着重成績,又聽聞ssgc係間happy school(佢哋真係咁諗),點 ...
我有仔又有女, 所以男/女/男女校都要聽

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-24 21:04

hkpapa852你咁專業,自己一定識選最好的B1校給仔和女

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-11-24 21:04
有心有力終於甩晒難啦

kirstyau 發表於 21-11-24 19:19
YWGS 阿女答完=冇答,功課/默書/Quiz量話睇老師。

謝謝佢幫手。

wwsbb 發表於 21-11-25 07:27
謝謝佢幫手。

有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。 家姐今年都會幫手。

kirstyau 發表於 21-11-25 07:39
有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。  家姐 ...
我地個年有去聼,係唯二的真實去實地參觀.

校園真係靚.亦有捉住"校服"問好多野

bobbob 發表於 21-11-24 23:46
有心有力終於甩晒難啦
人越大越會感受到咩叫:養兒一百歲,長憂九十九
甩難呢句說話真係說易行難

b3410    發表於 21-11-25 13:34

kirstyau 發表於 21-11-25 07:39
有冇報升中講座? 到時有學生行行企企幫手,直接問佢地反應最真實。我地家長都未必知甘多。  家姐 ...

YWGS有呀!好期待呀!期待去見識下個靚靚校園同佢傳聞中斯斯文文既學生。

但SSGC只得網上講座,無機會接觸到佢d學生,就有點盲摸摸既感覺….

我囡中西區,預計是band one 邊緣人,所以我有點擔心就算俾佢好彩抽入(自行唔駛諗)到YWGS,會跟得辛苦。但而家聽落各位講既,SSGC都可能差不多,可能兩者分別係SSGC會有band two 生。

想借位請教下,大抽獎乙一係咪只能YWGS/SSGC二選一?可不可以是乙一YWGS, 乙二SSGC咁排?先謝謝各位賜教。

wwsbb 發表於 21-11-25 08:20
YWGS有呀!好期待呀!期待去見識下個靚靚校園同佢傳聞中斯斯文文既學生。

但SSGC只得網上講座,無機會接 ...
兩校的校園各有千秋.係兩種不同的風格.
當然,其中一間僅僅外圍望望,感覺樹木掩映,階梯蜿蜒,庭院深深

wwsbb 發表於 21-11-25 08:20

但SSGC只得網上講座,無機會接 ...

女仔,如果係真本區B1生,有乜填乜,隨心所欲,整個英中全票都得,若果SCGS都無所謂。當然風險係自負~~~

hkpapa852 發表於 21-11-25 08:14
人越大越會感受到咩叫:養兒一百歲,長憂九十九
甩難呢句說話真係說易行難
...

咁你要加厚啲強積金,或者自己嚟~~~
‹ 上一主題|下一主題