用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF 3rd Interview
樓主: YY_2011
go

WKF 3rd Interview [複製鏈接]

GeorgeWa 發表於 21-10-16 17:07
一個5歲6歲嘅小朋友,俾老師問完問題,以為終於完結,點知最後係見家長,講自己。老師見家長,你想正常小朋 ...
我嗰個情況同你一樣, 以為見完想即刻走。 可能個個人見嘅老師都唔同,我嗰個冇鼓勵,淨係話見你咁想走,就畀你走啦 !我只講自己感受,在我來说,我同你一樣,我係唔buy咁樣㗎! 可能自己小朋友唔合呢種同家長一齊In的方式啦!

GeorgeWa 發表於 21-10-16 14:52
一定要分開見。優材小朋友同家長一齊見,係一場災難,學校明玩嘢!

點玩野法大把學校都係咁,spcc/db/cky/音小and more.

Jean1769 發表於 21-10-16 18:41
點玩野法大把學校都係咁,spcc/db/cky/音小and more.

Yes, 學校應該係想了解親子關係,很正常的做法。

父母两人都要出席?

如果家長同子女一齊見學校會引發災難,咁家長應該要檢討一下自己既教養方法是否有問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-18 08:25
如果家長同子女一齊見學校會引發災難,咁家長應該要檢討一下自己既教養方法是否有問題 ...

認同。

hkpapa852 發表於 21-10-18 08:25
如果家長同子女一齊見學校會引發災難,咁家長應該要檢討一下自己既教養方法是否有問題 ...

認同, 雖然好多家長都會害怕面對同小朋友一齊interview(包括我)
因為你會見到小朋友每一個回應,家長又要控制面部表情
其實小朋友佢哋好真, 生活問題,老師都想知道平時嘅情況
Interview真係唔係一朝一夕可以訓練到出嚟,其實真係要長遠培養嘅一件事

回覆 applech 的帖子

前年係小朋友先見,之後家長入埋一齊見。
所以冇得估。

我自己反而想看看。因為前2round 我都問不到什麼。哈哈

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Jean1769 發表於 21-10-16 18:41

無錯,講得啱呀,大部分都係咁見,培正,st Stephen ,港同 英華都係咁。如果小朋友因為咁就失控影響表現,咁可能呢啲小學都唔係咁適合佢

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

臭屁股 發表於 21-10-22 18:11
無錯,講得啱呀,大部分都係咁見,培正,st Stephen ,港同 英華都係咁。如果小朋友因為咁就失控影響表現 ...

上星期六,高主教2nd interview都是父母和小朋友一起見老師。

感恩孩子表現很理想,無論他有無offer, 我都覺得他做得很好,值得讚賞。
‹ 上一主題|下一主題