用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國流感針
go

[英國] 英國流感針

請問大家會不會讓子女在英國打流感針?小朋友在香港從未接種,因為年年流感針不同,也不是絕對有效。
如果不接種要通知學校為什麼不接種。

謝謝

回覆 tws2010 的帖子

我小朋友今年在英國有接種流感 因為驚佢病咗 不知是流感或 Covid

回覆 JessieLeung 的帖子

謝謝你,這也是我十五、十六的原因😭

我女上年有打, 仲打算叫佢去BOOTS WEBSITE 預約添.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 Jennie 的帖子

謝謝你,阿女學校安排school nurse

tws2010 發表於 21-10-13 14:41
請問大家會不會讓子女在英國打流感針?小朋友在香港從未接種,因為年年流感針不同,也不是絕對有效。
如果 ...
世界唔存在絕對有效既疫苗,只係相對有效。如果英國學校叫小朋友打流感針,無理由唔打,原因係NHS一定係研究過打比唔打對小朋友更有利先至會叫佢哋打。如果拍拍腦袋就打,NHS會孭鑊,有高官會落台,BJ都可能無得做。

tws2010 發表於 21-10-13 14:41
如果 ...

照打,冇特別要打的習慣,有便打,冇便由佢,上一次打應該係小學香港學校搞,見一百蚊就打。水兒打針冇乜反應,所以有乜打乜。反正也是保護他。

會,我叫他睇下學校有冇得打,如果唔係就自己約去Boots 打

多謝大家的意見!