用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Speedpost 一D都唔 speed, 只係睇好唔好彩
go

[英國] Speedpost 一D都唔 speed, 只係睇好唔好彩

郵局都唔係早寄早上機,有事遲寄重快到

係呀!撞彩㗎!
我23/9寄speedpost, 11/10才收到。英國parcel force唔知攪乜鬼!激死我

QQBBLO 發表於 21-10-13 20:35
係呀!撞彩㗎!
我23/9寄speedpost, 11/10才收到。英國parcel force唔知攪乜鬼!激死我
...

咁你真係好耐喎我有個friend 4號記11號到收到

我去香港郵政局,只係比張form我填,之後就覆我email話處理中!
跟住有網友話可以去royal mailtrack, 咁我track完就話要交VAT? 但聯絡唔到我/ 收件人,又將包裹寄回去香港,點知我等佢寄返嚟嘅時候佢無端端有幾返去本來嘅地址。

我本來諗住交錢我ok既,但係我完全contact 唔到royal mail,又無比$既reference no.,咁我唯有等佢寄返HK。
點知佢地無端端又再send反原來既地址

royal mail, parcel force等等都好垃圾,唔好有期望,順利送到只可以當好彩。係得 DHL, UPS等等比較可靠,不過就n樣東西唔寄得

PUIPUI2000 發表於 21-10-13 12:22
郵局都唔係早寄早上機,有事遲寄重快到

我都試過。

QQBBLO 發表於 21-10-13 21:15
我去香港郵政局,只係比張form我填,之後就覆我email話處理中!
跟住有網友話可以去royal mailtrack, 咁我t ...

Speedpost 應該用parcelforce.. 你係 e-express?

QQBBLO 發表於 21-10-13 21:15
跟住有網友話可以去royal mailtrack, 咁我t ...

点解要比稅?

我用Vantage寄30/9下午寄,7號英國早上11am到女手。

gkmyeung 發表於 21-10-14 15:16
我用Vantage寄30/9下午寄,7號英國早上11am到女手。

呢兩日不停send email去HK post, 跟住又寫email去PARCELFORCE, 今日先見到個status 已離開香港前往目的地, 6號寄,今日先上飛機,SPEED post喎....

係咪要 見到已完成處理準備離開嗰一日, 就不停send email呢? 離曬譜

PUIPUI2000 發表於 21-10-14 11:46
Speedpost 應該用parcelforce.. 你係 e-express?

因為網友話係royal mail, 所以我就search Royal Mail. 但其實個website 會自動轉左去parcel force架!

PUIPUI2000 發表於 21-10-14 12:23
点解要比稅?

其實最後都唔知係咪要比稅。
因為個parcel 最終又寄得返去宿舍,毫無頭緒

QQBBLO 發表於 21-10-14 22:27
其實最後都唔知係咪要比稅。
因為個parcel 最終又寄得返去宿舍,毫無頭緒
...

畀稅你要用信用卡或者過數,你有冇做過呢個動作?

PUIPUI2000 發表於 21-10-15 18:19
畀稅你要用信用卡或者過數,你有冇做過呢個動作?

沒有,因為沒有reference no.

QQBBLO 發表於 21-10-15 19:12
沒有,因為沒有reference no.

咁冇畀過錢即係唔使抽稅啦

我今次用e express, 5號寄,8號先離港,剛剛收到女電話話收到了。即10日到

FennieMan 發表於 21-10-15 20:49
我今次用e express, 5號寄,8號先離港,剛剛收到女電話話收到了。即10日到

10天,算係好快啦

佢寫7-14個工作天,佢郵局個姐姐都話近呢2 個月,英國嗰邊超慢,叫我預14-21 個工作天穩陣。上次我用speed post 都要9日先到,今次晤趕,如果用Speed post 貴差不多$150。

PUIPUI2000 發表於 21-10-14 16:08
呢兩日不停send email去HK post, 跟住又寫email去PARCELFORCE, 今日先見到個status 已離開香港前往目的地, ...

我8號寄今日都可以未上機,但我另一個在今個星期一11號寄,昨日已經收到,都唔知點解攪,真係遲寄仲快咁多,什麼凖則