用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗啟信 (取錄區)
樓主: seaseabb
go

元朗啟信 (取錄區)   [複製鏈接]

beetle910 發表於 21-10-21 15:36
你啱呀, 真係睇家長功力, 所以樓主話細B輸蝕, 我又覺得到5-6歲發展都差唔多, 唔係好影響
如果冇心儀OFFER,  ...

我囡現在仲4歲10個月。 仲有兩個月 先5歲
佢岩岩先學識讀英文句子。
佢平時Oral冇咩問題 考Trinity GESE grade 1都有distinction   

不過佢睇字黎讀 佢都係岩岩先上手

但普通話我真係疏忽左佢 我冇咩教佢。 我諗住等佢大d 上上下堂 自己對慣左 先再另外出面補

現在暫時主力攻英文先

佢出年1月考cambrige starter.   希望幫到佢之後再叩門

tailinlin 發表於 21-10-21 15:34
仲有一個好重要因素,屯門,天水圍呢兩間直資,呈分都唔好,因為啲學生好早去咗考直資,如果考唔到直資中 ...
我眼見都好多升返元朗區官津中, 升中外闖都有, 但好極端, 所以正如你講, TARGET 區內中學的話,
不如大抽獎搵聯繫小學可能仲易入,
如果諗住到時升中先外闖, 難度真係幾何級倍升,
所以我叫樓主考慮埋升中玩法, 不過多數家長都覺得咁長遠到時先算

利申, 我就係了解左之後就會決定小學就外闖

beetle910 發表於 21-10-21 15:52
我眼見都好多升返元朗區官津中, 升中外闖都有, 但好極端, 所以正如你講, TARGET 區內中學的話,
不如大抽獎 ...

我都想個囡入到st margaret 我吾洗煩

其實啟信可以抽津校,一定照抽啦。仲可以進取D填表,抽咗再考慮。

cani888 發表於 21-10-21 16:06
其實啟信可以抽津校,一定照抽啦。仲可以進取D填表,抽咗再考慮。

冇錯 都係 當初我報佢都打算博大抽獎

beetle910 發表於 21-10-21 15:52
不如大抽獎 ...

唔可以到時先算,如果想讀區內英中,唔target 直資中學,我自己會轉校走講真,我學校要考前都唔易,因為真係叻果班真係可以好叻,但我早少少跳返出去元朗官津,惡補吓中文,可能有信心讀返元朗band one 英中。
所以揀小學真係要考慮埋升中。

beetle910    發表於 21-10-21 16:17

tailinlin 發表於 21-10-21 16:16
唔可以到時先算,如果想讀區內英中,唔target 直資中學,我自己會轉校走講真,我學校要考前都唔易 ...
你好清晰呀
我同我D 朋友講佢地當我怪獸, 邊諗到升中咁遠但99%到升中考呈分既家長都呻緊
早知我當日乜乜乜
現實係聽返D 家長講...如果升中想外闖想入BAND 1,
又如果本身讀緊2,3線小學, 除非係特異功能人士, 如果唔係就算考級頭都好難考入
因為好多地區1線小學級頭同你爭同一個位
玩法就係咁...

seaseabb 發表於 21-10-21 15:52
我囡現在仲4歲10個月。 仲有兩個月 先5歲
佢岩岩先學識讀英文句子。
佢平時Oral冇咩問題 考Trin ...

如果以我早幾年考直私經驗,(果時我女拔去到second in 、陳宏仁去到third in, 然後2間都止步了, SFA 收咗,但因為驚太谷無揀) 我果時小朋友英文大約movers 程度, 普通話考到高級,但我想講學校唔係睇呢啲,因為大把勁人,有啲K3 都考flyers , 但學校都未必揀, 學校真係睇interview 表現。 我小朋友K2 時俾我谷到學術ok 但講野唔叻,因為佢都係偏細B , 所以有second in / third in 唔難(因為第一round 多數考學術) 但final in 其實真係睇小朋友講野叻唔叻,對答,反應呢啲soft skill, 同埋我覺得所有直私都有共通點,就係喜歡小朋友愛閱讀。
所以學術夠用就可以,train 多啲如何對答,玩多啲board game, 培養閱讀習慣更有利考直私。
大不了,如果你小朋友係12月超細B , 讀住小一再考多年小一都仲得,加油吧!

beetle910 發表於 21-10-21 16:22
你好清晰呀
我同我D 朋友講佢地當我怪獸, 邊諗到升中咁遠但99%到升中考呈分既家長都呻緊
早知我當日乜乜乜

係,你無錯。 其實揀幼稚園時就要target 讀邊間小學。 揀小學之前又要考慮埋升中, 好正路。
無讀得英普幼稚園同讀屋邨happy school 揀小學策略都唔同啦

tailinlin 發表於 21-10-21 14:39
換校長唔代表學校一定會變到好勁,學校課程同政策唔係校長話晒事,一間學校勁唔勁,除咗睇課程,仲要睇佢 ...

宏信 IB 成績較 DSE 佳

IBDP May 2021
Candidates 15
Max 41
Average 36 (Global 32.98)
35+ >70%
Bilingual 100%

文憑試 2021年
考生 32人
中文2+ [<80%?]
英文2+ 96.4% (全港80.0%)
數學2+ [<80%?]
通識2+ >80%

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

其實我而家都好擔心..
除左啟信之外就暫時無其他 offer..
我女都係12月尾細b.. 而家讀緊間超 happy 無咩學術可言既幼稚園..
再加上佢比較內向怕羞..
我見佢講野唔叻.. 所以 K2 開始比佢上面試班..
又比個 centre sell 左去報 trinity 同 gapsk..
而家讀緊 trinity grade 3 同 gapsk 高級..
除此之外就無咩谷佢學術..
K2 下學期時.. 因為見到人人都考 starters..
就同佢做左幾份 past paper 就膽粗粗試下考 starters.. 升K3 既暑假考埋 movers..
但因為無咩準備又無串字.. 攞唔到滿盾..
而家諗緊好唔好認真同佢準備下考多次 movers 或直接試 flyers… 唔知對叩門有無用..
出左李小 result.. 2nd in 止步.. 連2線直資都考唔到真係好灰.. 性格內向真係好大影響..

回覆 TingTing0001 的帖子

Same here, 9月尾細b 仲衰,12月b 可以做超大b, 9月尾就無得揀。

dupbuu 發表於 21-10-21 20:32

Same here, 9月尾細b 仲衰,12月b 可以做超大b, 9月尾就無得揀。 ...

9-12月都可以做超大b..
不過我唔會啦.. 總覺得女仔唔好做超大..

9月做超大b?! 無聽過喎tun 到咁早…… 而且個囡啲嘢已經識,為咗考學校浪費一年喺小一唔知做乜就太無謂了。

dupbuu 發表於 21-10-21 20:48

9月做超大b?! 無聽過喎tun 到咁早…… 而且個囡啲嘢已經識,為咗考學校浪費一年 ...

教育局唔係話小一開學時 5歲8個月-7歲都係適齡咩?
咁即係 9-12月都可以做超大b 喎..
但做唔做就家長自己選擇啦

TingTing0001 發表於 21-10-21 20:29
其實我而家都好擔心..
除左啟信之外就暫時無其他 offer..
我女都係12月尾細b.. 而家讀緊間超 happy 無咩學 ...

係咪元朗嘅幼稚園?

beetle910 發表於 21-10-21 21:19
係咪元朗嘅幼稚園?

係元朗啊…
本身住元朗.. 唔想山長水遠出去讀..
‹ 上一主題|下一主題