用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教迦南學術水平如何?
go

請教迦南學術水平如何? [複製鏈接]

請問有無用家分享?
因為細嘅會跟大嘅入津小,想睇吓迦南學術水平同私幼(SC KV KM)分別大唔大?需唔需要俾錢讀私幼...
謝謝!

0    0    0    0

如果我話你知迦南教得同LH差唔多深,你可能唔信。

家長的誤區是比較幼稚園的“學術”,其實SC/LH都不是教很深,反而好注重小朋友的表達同自信。

迦南同一綫私幼的分別在於學生質素,SC/LH可以用少d時間教”學術“,留返更多時間係表達,自信,視野等等非"學術性"上面。

希望對你有幫助

回覆樓主:

因為唔會考直私, 所以都唔需要訓練interview技巧...
只係想佢升到小學可以 銜接得到, 起碼頭幾年唔使跟得咁辛苦.
大嘅讀KV覺得可以頭兩年"食老本"
想知讀迦南有冇類似效果

迦南卷幼要跟教育局課程大綱,雖然有人話會教深啲,但會與私幼會唔同。你可以了解比較一下

如果跟哥哥入津小的話,我看不出有什麽必要去私幼。

迦南足夠應付,實在不放心,加外補就可以

iba 發表於 21-10-12 23:22
因為唔會考直私, 所以都唔需要訓練interview技巧...
只係想佢升到小學可以 銜接得到, 起碼頭幾年唔使跟得咁 ...
想借問一聲kv 叩津校係咪真係有優勢?同埋食老本係咪即係Kv 仲教得深過津校小一二?小朋友初初返津小會唔會覺得好悶?謝謝
‹ 上一主題|下一主題