用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資怎樣知道全港學生排名
go

直資怎樣知道全港學生排名

想請教直資怎樣知道全港學生排名及幾時會知道?

我嘅理解係好嘅直資中學多靠名校世襲,未必會睇呈分!可能較睇重產地同埋產品可能有錯,等其他人指正

Arabellahk    發表於 21-10-13 15:09

ethanDad 發表於 21-10-11 19:57

3月頭,二次呈分後的次第
但只順序將有關申請者排序,不是話你知申請人全港排名

delete

2月尾有申請人全港次第

Poyau 發表於 21-10-15 11:50
3月尾有申請人全港次第

不可能3月尾吧?31/3津校已經要通知自行錄取
今年係3月2日中學就收到申請人次第排序,所以唔少直資3月中出offer,津校亦多係之後的兩個星期面試

傻太 發表於 21-10-15 13:06
不可能3月尾吧?31/3津校已經要通知自行錄取
今年係3月2日中學就收到申請人次第排序,所以唔少直資3月中出 ...

3月頭面試已經開始澎澎聲了,月尾已經唔少大局已定~~~

mcl203 發表於 21-10-15 13:09
3月頭面試已經開始澎澎聲了,月尾已經唔少大局已定~~~

和我說的有衝突嗎?
今年津校咪較多在3月2日收到RO開始面試或出通知俾shortlist有得面試者,今年津校自行面試日係6/3和13/3(當然亦有津校如LSC在3月2日all in申請人)
月尾31/3津校要call申請人,當然大局定左先有得call

傻太 發表於 21-10-15 13:32
和我說的有衝突嗎?
今年津校咪較多在3月2日收到RO開始面試或出通知俾shortlist有得面試者,今 ...

你説是對的,我只係引用補多兩句啫~~~

好多係睇第一次呈分試的RO ,安排第一次面試,到決定第二次面試或取彔時,參考理到手的第二次呈分試次第。

Arabellahk    發表於 21-10-15 14:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Kirin007 發表於 21-10-11 22:10
我嘅理解係好嘅直資中學多靠名校世襲,未必會睇呈分!可能較睇重產地同埋產品可能有錯,等其他人指 ...

係睇第一次呈分試的RO作學術,加上ECA及特異功能作參考選人面試。部分將世襲分加在上面,部分是到第二次面試才加上去。

我兒子的年代第二第三次呈分翻生的機會好微。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-15 14:33
係睇第一次呈分試的RO作學術,加上ECA及特異功能作參考選人面試。部分將世襲分加在上面,部分是到第二次面 ...

我信部份會參考囉,但好難相信唔係以名校傳承為主我講嘅世襲唔係加分嘅意思,指參照舊生水準。
btw,我並不了解具體情況,所以都係自己估

Kirin007 發表於 21-10-15 14:49
我信部份會參考囉,但好難相信唔係以名校傳承為主我講嘅世襲唔係加分嘅意思,指參照舊生水準。
bt ...

現在知道你原來靠估了

我哋冇直資名校世襲分,兒子小學他也是第一個考入去,冇舊生水準可以作參考。

經驗是第一次呈分試成績突出及非主科也要考得好好,確保TRO排得前(這個就真係靠小學師兄師姐Pre-S1的世襲分),合理平衡的ECA。面試就真係靠運氣,題目估佢唔到,好睇臨場反應。

ANChan59 發表於 21-10-15 15:14
現在知道你原來靠估了。

我哋冇直資名校世襲分,兒子小學他也是第一個考入去,冇舊生水準可以作參 ...

我又估:入一個半個嘅特別係打破歷史入咗名直嘅可能靠自己多啲,未必可以借前輩幾多光。我見到有津小可能某年入到一個,來緊又可能幾年一個入唔到。
從始至終我講嘅係考中,唔係入圍面試

Kirin007 發表於 21-10-15 15:40
我又估:入一個半個嘅特別係打破歷史入咗名直嘅可能靠自己多啲,未必可以借前輩幾多光。我見到有津小可能 ...

似乎又對喎~~~

mcl203 發表於 21-10-15 15:51
似乎又對喎~~~

真係估估下,未必係咁

Kirin007 發表於 21-10-15 15:40
我又估:入一個半個嘅特別係打破歷史入咗名直嘅可能靠自己多啲,未必可以借前輩幾多光。我見到有津小可能 ...

香港始終還有言論自由,你可以繼續吹世襲論。

我識不少在EK係考入去,不是世襲,也不是只去面試!信則有,不信則冇。

ANChan59 發表於 21-10-15 16:15

我識不少在EK係考入去,不是世襲,也不是只去面試!信則有 ...

與我冇利益衝突,都輪唔到我吹!如果有晒名校每年收生數據應該睇到D端倪!
文憑試可以166分5*,162分5**!可能我份人唔夠善良~

ANChan59 發表於 21-10-15 16:15

我識不少在EK係考入去,不是世襲,也不是只去面試!信則有 ...

世襲分有著數我相信係會有的,但名校嘅名要維持始終係講實力,揀學生幾時都係睇成績為先,但如果幾個學生成績差唔多,以背景去篩選係人之常情,就算睇埋學生住邊區都唔出奇!

其實世襲係指咩意思? 即係一間小學每年都會貢獻某幾位同學去某幾間直資?

如果係咁,我部分同意,因為果間直資係最後用家,佢地知道某一部分小學既級頭生係有實力保證的話,又咁岩下一年果幾間小學又有師弟想考入果間直資下,一定會對果位學生有小小幫助,當然一定要有實力啦。

我見有一d 小學既單張or網頁每年都係好穩定咁輸出級頭學生去直資 (來來去去都係果幾間),我什至認為官津自行都會有呢個情況。 例如誇區叩qc lsc