用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學轉校問題
go

[英國] 大學轉校問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問如果新大學出左cas比我地簽證的話,我哋要否通知原本大學退學嗎?
待大學再通知舊簽證取消左先可申請新的嗎?
有冇人試過應該點做先?
謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主:

路過,請問是year 幾轉校?

醒目開學勳章

如果year1同year2有冇分別?

回覆樓主:

year 1 是否要經ucas apply?

LWLM0804 發表於 21-10-10 17:48
請問如果新大學出左cas比我地簽證的話,我哋要否通知原本大學退學嗎?
待大學再通知舊簽證取消左先可申請新 ...

請問樓主簽證的問題解決了沒有?因我兒也有類似你的問題。
謝謝你。

LWLM0804 發表於 21-10-10 21:30
如果year1同year2有冇分別?
Year1讀一半轉,問題唔大;year2讀到一半既話,最好問清楚畢業GPA點計。

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:41
Year1讀一半轉,問題唔大;year2讀到一半既話,最好問清楚畢業GPA點計。

王家爸爸,你比較熟大學野,我想問讀完Year 1轉另一間大學,一般來講,係米都係入Year 1?係米因為英國大學唔行學分制度有關?美國計credit, 容易把credit transfer 去其他學校。

今年,我兩個朋友孩子都係轉大學,都係由Year 1 讀起;一個無轉科,一個係轉左科。轉科,要由頭讀起,我理解的。

我無這困擾,但想知多一點點,如有朋友問起,都可以分享下。

TTEE1819 發表於 21-10-15 12:03
王家爸爸,你比較熟大學野,我想問讀完Year 1轉另一間大學,一般來講,係米都係入Year 1?係米因為英國大 ...
你可以參考倫大既做法:
https://london.ac.uk/applications/how-apply/transferring-university-london-another-institution

間間大學有啲唔同,不過大致上都差唔多。

王家爸爸 發表於 21-10-15 15:35
你可以參考倫大既做法:
https://london.ac.uk/applications/how-apply/transferring-university-london-an ...

睇左,清楚,唔該哂。

如assess 完,批入讀,都係講緊 'you will reduce the number of modules/courses you take, which may reduce both the time and cost of the qualification for which you register.'  實際係未必係減年份。或許都係合理,每所大學的課程結構和modules 都有唔同。

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:41

王家爸爸,你好。

小兒去年在港online上了Year One, 後來申請到自己較心儀的大學,轉了科目,今年需重讀,再由一年級讀起。

mlf 發表於 21-10-15 16:44
王家爸爸,你好。

小兒去年在港online上了Year One, 後來申請到自己較心儀的大學,轉了科目,今年需重讀 ...
如果轉科,通常都係由第一年級讀起。

醒目開學勳章

回覆 mlf 的帖子

小兒都係,今年申請到心儀大學,要重新year1讀起,因為又轉左科,學校話可以online 上year1,出年9月才過去y2, 另請問要先通知舊學校退學嗎?不通知會影響新簽證嗎?

mlf 發表於 21-10-15 16:44
王家爸爸,你好。

小兒去年在港online上了Year One, 後來申請到自己較心儀的大學,轉了科目,今年需重讀 ...

請問再申請一年级要否經ucas?

LWLM0804 發表於 21-10-16 18:41
回覆 mlf 的帖子

小兒都係,今年申請到心儀大學,要重新year1讀起,因為又轉左科,學校話可以online 上year ...
點解你唔退學?留住舊校學位有咩作用?

LWLM0804 發表於 21-10-16 18:41
回覆 mlf 的帖子

小兒都係,今年申請到心儀大學,要重新year1讀起,因為又轉左科,學校話可以online 上year ...

你好,樓主。

小兒幾經波折,昨天才到簽證中心做了證件,還沒到手。

我們還未有退學,待一切確定了,又或平安抵達新校後就會向舊校辦退學手續。其實稍遲要交學費時都一定要退呢。

回覆樓主:

提下你地去睇番舊校的退學條款,會唔會通知得太遲要照付一個term學費。

點解我咁講,我細女當年3月逃難回港,其實已經有另一間大學的confirmed offer,亦會去讀.
我地唔想俾term 3學費,同大學都來回幾次(大學勸我地讀埋term 3有transcript先轉校 ),先退到學。咁因為算早通知,唔需要俾任何額外費用。

wloi 發表於 21-10-16 21:36
提下你地去睇番舊校的退學條款,會唔會通知得太遲要照付一個term學費。

點解我咁講,我細女當年3月逃難回 ...

謝謝你的提示,wloi

minmin 發表於 21-10-16 20:14
請問再申請一年级要否經ucas?

對,小兒是經舊的中學申請ucas的。

mlf 發表於 21-10-16 21:51
對,小兒是經舊的中學申請ucas的。

thx

醒目開學勳章

回覆 wloi 的帖子

因為新校是一月才開始online上堂,現在只是比了留位費,因為online上可以唔使簽證喎,又怕中間有乜阻滯
‹ 上一主題|下一主題