用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到了今天仍然沒有offer,我的心很平靜。 ...
樓主: 超能爸爸
go

到了今天仍然沒有offer,我的心很平靜。   [複製鏈接]

yhchanchan 發表於 21-10-11 08:20
適當時候要放下負,社會全部人鼓吹正能量,呻下都唔俾,都好大壓力
一陣又出paul boy,又係時候要放一放
...

樓主放緊正喎
我自己經歷升小、升中,都知壓力如何,只會默默忍耐、向前行,有時會自己匿埋放聲大喊,亦會向其他人傾訴,無樓主咁勁連出兩個post專登同人講自己無事

Zleep    發表於 21-10-11 18:54

傻太 發表於 21-10-11 18:01
樓主放緊正喎
我自己經歷升小、升中,都知壓力如何,只會默默忍耐、向前行,有時會自己匿埋放 ...
就係覺得應該有渠道放下負囉

聽日又Paul boy 又WKF, 真怕自己會lum底

到了今天仍然沒有offer,我的心很平靜。(emoji)(emoji)(emoji)

其實有幾多間出左offer?

hkcsty 發表於 21-10-15 08:15
其實有幾多間出左offer?

其實好多出左2nd in或offer,播道,真道,sfa, spb, wkf, 港同 ,高小,優才

小朋友一般到高小依然比較聽父母話
父母影響力到初中先下滑(好似係)
如果你目標係讓小朋友讀好的中學的話
(終極目標係讀大學的話),就算呢次唔順利什麼都得不到
或只得到二線直私(其實大部分直私都唔會差呢,唔一定神校名校一線)

依然很多機會:直私第二輪申請,call waiting,叩門,插班
小學還有很多年父母可以發揮影響力
讀書係馬拉松長途賽,路遙知馬力。。。

八千個直私學位
可能多達一萬五千人參賽

幼稚園系統本身已經一萬二千人左右讀收費幼稚園(沒記錯的話),大部分人會希望繼續玩收費小學
外加幾千個從免費幼稚園轉線參賽

如果只計算那些所謂神校名校一線,更只有兩三千個席位
從數據來說的話

Zero offer
Calmer and calmer

回覆樓主:

其實暫時都係得音小 播道 優才 SMC 嶺小 聖母等出左offer ,其他都係2 nd, WKF 3nd, 救恩,九灣st Joseph 禮賢 陳守仁 等等都未出offer or 2 nd in, 而且仲有好多間今星期六同下星期六interview , 3私仲11月先in。 仲有好多機會,吾好氣餒,大家吾好灰心,繼續努力!!

luvssmama 發表於 21-10-15 18:06
其實好多出左2nd in或offer,播道,真道,sfa, spb, wkf, 港同 ,高小,優才

呢度嘅學校報了三家,SFA、港同reject,優才waiting⋯

‹ 上一主題|下一主題