用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS pre-grade 1 interview 求大家既分享同意見 ...
go

[小學] ICS pre-grade 1 interview 求大家既分享同意見 [複製鏈接]

今日有幸收到ICS pre-grade 1 interview 通知,求大家既分享同意見
1.pre-grade 1 面試內容,group or individual interview?
2.同時間是否校長會in 家長?大概會問啲乜嘢?
3.聽聞如果小朋友在學術上跟唔上,學校會要求小朋友退學,是真的嗎?
4.我哋本身無宗教信仰,亦不抗拒信仰學校,知道ICS有很濃厚的宗教色彩。有無宗教信仰的用家可以分享小朋友會否感到讀Bible 這科很有壓力或抗拒呢?始終要take Bible這一科有很多背重,而本身不是教徒,怕難融入或跟不上
5.我哋入IS目的係想小朋友愉快學習,享受學習,無壓力,享有自由,而ICS是否一間相對谷嘅IS?比其他IS較嚴謹呢(學術和紀律方面)?

其實小兒都算活躍,讀緊一間play based 嘅幼稚園,佢唔係坐定定果班但不是曳仔,富好奇心,運動型,所以一直target 係IS, 未揀定UK or IB curriculum, 朋友介紹ICS所以報名博一博.本身無諗過有in 既機會,不竟插班PG1係好難,現在開心有幸得到in既機會,雖然知道要有offer都仲好難,但想早些聽取大家廣泛嘅意見,我有時間研究一下那一間學校較爲適合,先在此感謝大家🙏🙏無私嘅分享同交流

2    0    0    1

Don’t know 1-2
3. Did not hear of that.
4. We got parents without Christian faith. 抗拒 should be a problem of own belief.
5. Discipline demand is less than LS. Your son should be ok. Academic is self disciplined.

Caroromeo 發表於 21-10-9 02:14
今日有幸收到ICS pre-grade 1 interview 通知,求大家既分享同意見
1.pre-grade 1 面試內容,group or indi ...

你去in感受下學校啱唔啱先
我in過之後已經覺得唔啱自己小朋友,冇take offer,我自己係教徒添。
我有朋友小朋友因為「曳」,升唔番佢小學,但佢之後去另一間傳統IS冇問題。
但啱個D真係好鐘意學校,不過我識個D都係教徒。

1.pre-grade 1 面試內容,group or indi ...

嘗試回答,但我的經驗已過期,請由現任家長補充。

1. Pre-grade 1 面試,以前是individual interview, Part I 是admission battery test, 考英文、數學、cognitive, 老師把問題咭放在考生面前,逐張咭問,考生答,考大半小時。Part 2再由另一老師講故事,考生回答問題。

2. 同時間校長interview 家長,問一般問題,例如:家庭生活、為什麼選這學校、對學校有甚麼期望、對基督教教育的看法、有沒有宗教信仰等等。

3. G1時有同學留級,但亦有同學跳兩級。

4. 我沒有聽聞非基督徒同學對Bible class 感壓力或抗拒,反而中文課更覺吃力。其實小朋友一起上課,不會因為是基督徒就更容易明白聖經內容,背誦對小朋友並不困難,他們G1已可把books of the bible 順序諗出來,反而 réflection, analysis, application 更困難。Bible 成績很好的,不一定來自基督教家庭。

5. 我覺得整體來說,小朋友是愉快學習的,喜歡返學,也很喜歡老師,小學應該冇乜壓力,至於自由,學校著重基本的紀律,有classroom rules ,我覺得是恰當的。至於是否算「谷」,我沒有其他IS的親身經驗,很難評論。

1. covid前gp in, 玩遊戲,畫畫,之後跟老師去另一間房individual in, covid後就不知道了
2. 同時間admission officer interview家長, 都係問教育理念的問題
3. 都無聽過...
4. Bible pg1同g1都係用輕鬆故事形式教,我地本身無返開教會,但小朋友都學左好多聖經故事人物同詩歌返黎分享,仲好鍾意上chapel,完全唔覺得呢科係壓力來源,融唔融入到個人覺得全在乎主觀的心,家長open-minded小朋友唔會融入唔到...
5. 個人覺得ics都幾academic, 但小學無分數無排名無任何學術獎項所以完全唔覺得會有壓力,小朋友返學好開心,學校德育品格亦教得好好(當然呢樣家庭教育配合都好重要)

我小朋友本身新派私幼pg1轉ics,都係唔可以坐定定聽書果種,但又唔算話極度活躍,在ics適應得好好,我地自己暫時都好滿意,我地都係抱住open-minded去搵適合小朋友的學校

回覆樓主:

如果你有睇我喺另一個post 嘅留言,關於#4呢點我可以再補充一下。

講明先,我完全冇喺ICS有任何經驗,我只係聽過校長介紹間學校,同埋研究過佢嘅curriculum (website有,你可以去睇下。high school 所有讀得嘅credits佢都有course description)。

但係,我自己喺catholic school 長大、屋企有相同信仰(我星期日係會去church,細個自己上主日學,大個就到聖經故事小組教小朋友),我high school 嘅課程計分法同ICS相約,而我小朋友亦喺 Christian kindergarten 畢業。

咁所以我覺得我都可以分享少少關於#4 呢個point。

首先,我認為可以教到Christian values嘅學校係非常好,因為佢地一般喺品德教育上做得幾好。幼稚園主要係聽聖經故事、唱詩歌、講下一啲重點金句、以聖經人物做榜樣。除左好處,真係諗唔到有咩唔好處。壓力當然係零,亦冇所謂咩融唔融入。

小學,基本上都係圍繞聖經故事、聖人事跡,唱歌、去mass(基督教應該係叫做崇拜?)、做社會服務,當然都係一堆好處。壓力唔會特別多,會唔會格格不入?我估惟一就係可能老師講起一啲基督徒嘅習慣(我對天主教比較熟悉,我用返天主教嘅字眼)例如星期日去彌撒呀、復活節守齋呀之類嘅時候,可能身邊同學可以踴躍發表自己尋日做左咩、放假做左咩,但來自非教徒家庭嘅學生就會唔識。不過,咁樣都唔係大問題,反正老師喺學校都會再教一次,再帶你去體驗。

回覆樓主:

真正嘅苦惱,係上到high school先出現。(我自己當年嘅苦惱,諗返起都係好苦惱

去到high school上嘅bible class就唔係聽下聖經故事、學下聖人事跡咁簡單。係要去理解聖經內容,研究下基督徒嘅精神,可以話係讀多科history & philosophy 咁樣啦,寫下文呢啲就一定有㗎喇。

咁個問題就係例如social science我唔鍾意psychology,可以揀economics,我唔鍾意economics,可以揀history。讀science,我都可以揀讀biology 同chemistry 但唔讀physics。但bible 係冇得揀,必修。

如果我係一個science嘅人,我就算避得過world history, 都避唔過bible!

然後我有十萬個興趣想讀好多科electives,但俾bible嗰科佔用左啲credits,我惟有放棄一啲其他想讀嘅嘢。

所以Bible嚟講,我覺得真正壓力係high school,什至係grade 11, 12比較大。

幼稚園同小學,#4呢個point 唔使太擔心。只要你去過school tour/ 感受過學校環境,覺得鍾意同接受到就可以。

要考慮同了解嘅反而係其他聽講「比較嚴」、「學業壓力大少少」嘅啲issues。

關於high school credits, though we are not yet there, ICS adapts AP program.

1. No maximum number of AP subjects can be taken by any students. ICS provides 24 AP courses.

2. So though Bible is a required course in high school, it is not under AP.

https://www.ics.edu.hk/assets/hs-course-offerings-2019-20-(june-2019).pdf

Please read from page 8 onwards

回覆樓主:

Please ask if anything still in doubt

木子兔媽媽 發表於 21-10-10 07:15
關於high school credits, though we are not yet there, ICS adapts AP program.

1. No maximum number  ...

時間同腦力capacity 有限

melobi12 發表於 21-10-10 13:21
時間同腦力capacity 有限

There is counseling on AP planning at school. No worries.

好感謝各位!各位既意見真係好詳細!如果Bible唔係under AP , 唔係必修科,應該無咁擔心。
想問多句,debentures 係咩100%transferable after graduating or leaving the school after 1 year ?

Caroromeo 發表於 21-10-11 18:48
好感謝各位!各位既意見真係好詳細!如果Bible唔係under AP , 唔係必修科,應該無咁擔心。
想問多句,deben ...

Though not under AP, Bible is compulsory to study in high school. Theoretically debenture is refundable but better to ask more for sure.

回覆 Caroromeo 的帖子

請問一下,唔知大約幾時interview?

回覆 001khuc 的帖子

我哋係11月

001khuc 發表於 21-10-12 10:42
回覆 Caroromeo 的帖子

請問一下,唔知大約幾時interview?

10月頭
‹ 上一主題|下一主題