用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS家長意見/經驗
樓主: Falcon媽媽
go

[其他] ICS家長意見/經驗 [複製鏈接]

木子兔媽媽 發表於 21-11-24 22:53
坦白講,就算日日有(學校一直加時中),都預咗一定唔夠用

我明白亦唔係望佢好叻國語,只係都應該要知,我打極admission都冇人聽,所以想問下而家既用家。

我小朋友係幼稚園,我無好深入問過一星期有幾多堂,你預一星期得兩至三堂,每堂15-30分鐘。。
佢地學既中文非常基本,基本上係跟住學校個期既主題,普通話話就配合一下。

例如今期學校教what is at yr home…living room, dining room…普通話就會配合教下客廳,飯廳。。主要會話,不太認字。。

如果著重中文,我自己本身會請中文老師one on one 教

上到小學每日都有中文堂,pre-grade 已經開始教漢語拼音。。所以幼稚園同小學可以話學中文速度完全唔同。。去到grade 1 會分評估將小朋友分班,分中文係native 定second language 分開教

如果本身對中文有要求,一定要自己出去學

charchar123 發表於 21-11-24 23:25
上到小學每日都有中文堂,pre-grade 已經開始教漢語拼音。。所以幼稚園同小學可以話學中文速度完全唔同。。 ...

同意呀!因為elementary 著重拼音,所以佢哋打字查字典快過我!
‹ 上一主題|下一主題