用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請問St Cat 用家評價
go

想請問St Cat 用家評價 [複製鏈接]

St Cat好似個個都想入,但其實學校透明度唔高, 想了解下用家覺得老師有冇愛心?夠唔夠外藉老師? N班收300幾人咁多, 對小朋友關顧會唔會唔夠?課室夠大嗎?K1-3大概幾人一班?K2 得下午班選擇既話, 作息時間會點調節呢?感謝各用家分享回覆,謝謝
   2    0    0    0

有offer先諗啦!$40蚊報名費,收咗你先算啦。你的問題,例如大小,多少….請問你想用邊間比較先?

happymeme 發表於 21-10-6 22:10
有offer先諗啦!$40蚊報名費,收咗你先算啦。你的問題,例如大小,多少….請問你想用邊間比較先?
...

我都明收左先再諗都唔遲既,就算諗左都未必收,不過我真係純粹好奇心想了解,最近都參加左好多其他學校open day,本來諗住如果有得面試,就可以入去校舍感受一下,不過而家係拍片,所以去都冇得去,只是心急想了解下~

我小朋友而家係ST CAT 讀K1 , 岩岩返左一個月, 我小朋友係返學返得好開心, 日日返黎同我講佢好鍾意佢D 班主任

另外, 作為家長的我都好開心, 因為ST CAT 絕對係HAPPY SCHOOL, 暫時一星期得一份功課 (畫線條) , 唔駛整燈籠, 所以每日我小朋友放左學就可以咩都唔駛理

我同我朋友(都係ST CAT 家長) 覺得ST CAT 真係語景好好, 我小朋友未返學前係完全唔講中文, 而家返左學之後會識講中文句子, 同埋變得好多野講, 我朋友小朋友就變左好肯講英文

ST CAT K1 一班有30人, 課室係細, 一班有3個老師, 2個中文+ 1個NET

我小朋友而家緊講PM, 其實時間更加好用, 返左一星期學已經可以戒埋晏覺, 我地班好多小朋友K1 已經唔駛訓晏覺架喇, 所以都無野需要ADJUST

ms.melon 發表於 21-10-7 09:42
我小朋友而家係ST CAT 讀K1 , 岩岩返左一個月, 我小朋友係返學返得好開心, 日日返黎同我講佢好鍾意佢D 班主 ...

唔係喎,我哋都係SC K1,放學好充實喎,英文要跟學校set 好的plan溫習,phonic 又開始要玩學校的flashcard,每星期兩份功課,下星期加到四份,仲有閱讀計劃,要親子閱讀有份小小報告咭要做。每日有情緒管理小天使要同佢傾吓心事,了解關心佢情緒,品格德育發展。普通話又要同佢讀下,我哋平時完全冇同佢講普通話,但發現佢原來識聽識講好多基本的。

老實講之前話SC好Hea,其實如果家長跟足,好多嘢要做。課程比我想象豐富有效,女女短短一個月,學咗好多嘢。Sc 係happy school又真係,因為佢好鐘意返學,好鐘意老師。

很好的一間學校。

happymeme 發表於 21-10-7 22:51
唔係喎,我哋都係SC K1,放學好充實喎,英文要跟學校set 好的plan溫習,phonic 又開始要玩學校的flashcard ...

英文FLASHCARD D 字我小朋友未開學已經識哂, 而且我小朋友first language 就係英文, 所以我完全唔駛教佢英文 (連佢英文老師都知佢識哂d 字),  中文字我老公係9月份用左一個月已經教識哂佢, PHONICS 我小朋友2 歲幾就已經學, 所以我咪可以勁HEA

咁讀書半個月先得一本, 5 分鐘都搞掂.同埋, 我小朋友每一日都讀至少5-8本書, 所以比起ST CAT 俾我地D TASK, 真係已經叫非常輕鬆

ms.melon 發表於 21-10-8 10:14
英文FLASHCARD D 字我小朋友未開學已經識哂, 而且我小朋友first language 就係英文, 所以我完全唔駛教佢英 ...

兩歲學哂phonic,好勁喎

happymeme 發表於 21-10-8 11:08
兩歲學哂phonic,好勁喎

當然唔係學哂, 係兩歲幾開始學

我都係K1 , 由於都係返左陣,又係一望呢堆字卡都識哂,所以唔係好確定到個教學掂唔掂,要再感覺下

班房係細,玩具都係好傳統(我覺得悶但可能傳統玩具先刺激到佢地學到野?)
因都係大班教學,我覺得關顧係一般,亦要通過一班一個的家長group 負責人先聯絡到班主任,你要好放得開手俾佢地教

講下其他方面,覺得學校對於規矩都比想像中嚴格好多,呢樣對於我係意外驚喜,唔知其他家長是否有相同感覺

Chankai 發表於 21-10-8 20:17
講下其他方面,覺得學校對於規矩都比想像中嚴格好多,呢樣對於我係意外驚喜,唔知其他家長是否有相同感覺
...

呢個認同,我小朋友PN時返學主要係玩,無覺得佢學咗啲咩規矩,但K1喺SC返咗一個月好似個人大個咗好多,有規有矩。佢10月細B,K1開學未戒片,但老師協助下順利兩個星期戒了。佢班主任係有愛心亦對學生好上心,每日放學都會同家長講幾句小朋友返學情況,不時會打電話比我溝通(一個月大概接了3-4個電話)。

學習方面:覺得暫時算淺,功課唔多,但聽講K1 happy 但K2開始會谷,有待證實。

語言方面:佢不嬲都會喺屋企講英文,英文亦唔錯,所以英文暫時未知有冇分別。但係普通話就好大分別,佢英普班,開學前唔係咁講普通話,開咗學一個月而家成日喺屋企講,亦開始流利。

老師係有愛心嘅,例如係我仔岩岩開學未習慣唔肯做某啲嘢,老師都會不停鼓勵佢,佢而家已經做得好好了。另外啲老師又會好記得小朋友名,我講緊係門口冇教佢嘅老師,副校長都記得佢名,我覺得會親切好多。

佢哋都好重規矩會要求小朋自己完成某啲嘢,岩岩開學功課唔多,畫下線,油下顏色,會派圖書叫家長陪睇,我覺得都係好快完成嘅。

至於課外活動暫時有science workshop係星期六去上不過optional 的。開學初期會打黎講下情況,之後就主要接放學老師會講幾句!

我小朋友會偷偷講幾句英文,我知佢學到嘢,番學都開心。

我哋小班房2x 個人一班,課室唔算大,但有時分班上堂。

我小朋友本身已沒有午睡習慣,只需調整下入睡時間,應該都可以,但就要調動下平時課外活動時間,到時再算。

謝謝咁多位用家意見及回覆, 原來咁出名真係有佢原因(emoji)最緊要老師有愛心,take care 到咁多位小朋友~ 希望黎梗有機會成為一分子,哈哈~

我仔剛上小一,因為疫情,成個K2都無左,但有片同Zoom,考小一都唔錯,入左直資一條龍小學,仔其他同學好多都入直私學校,都考得好好,仔個班差唔多7-8成都有真私offer,其它都叩門入唔錯學校,反而無人抽獎。

keechoi 發表於 21-10-13 03:02
我仔剛上小一,因為疫情,成個K2都無左,但有片同Zoom,考小一都唔錯,入左直資一條龍小學,仔其他同學好多 ...

好多人講今年SC升小好好
你仔仔有冇外補?

happymeme 發表於 21-10-13 14:40
你仔仔有冇外補?

今年升小好好?有公佈?

普通話其實很重要, 看見近期一個POST - "SFA結果" 中提到一個家長說 "考得咁深…我預左 普通話我仔聽吾明", 所以是其中一個考慮因素

staedtler22 發表於 21-10-15 10:10
普通話其實很重要, 看見近期一個POST - "SFA結果" 中提到一個家長說 "考得咁深…我預左 普通話我仔聽吾明", ...

即係想學好啲普通話?
你有另外學嘢同補習吧?
我仲想試下大抽獎!

回覆 babyjjj 的帖子

我大仔K3, 有學Fencing, Cambridge Starter (但老師話重未考得), 近期小學多reject, 所以幫細仔睇緊有咩幼稚園好, 來年K1. 所以重點想發展言語.

happymeme 發表於 21-10-13 14:40
你仔仔有冇外補?

有學phonics,其實試過外補,但可能疫情關系,發覺最後,自己教最實際,因為只有自己跟到進度,外補一星期—堂?其實不如每天15-30min自己教,其實進度會快好多。
‹ 上一主題|下一主題