用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: fufu17
go

.... [複製鏈接]

fufu17 發表於 22-1-18 16:07
可否講下不同修女學校畢業的有什麼不同?氣資不同?
所知有限,完全係個人感覺,如有不準,見諒;
歐洲修會系:
大多都是沉著務實,不花巧,斯文有氣質
感覺白裙保祿同瑪利氣質上好似
格仔裙保祿則表現自信

美國修會系:
活潑、有自信、presentable

Azzurro 發表於 22-1-18 16:11
謝謝有趣分享!我最近才開始觀察到這些辦學團體之間差別

按我一般觀察,出色的男孩子(幼稚園/ 小一階段) ...

認同,叻既男仔,專注力好好,但有時會伴隨社交問題,不過如果仔仔有咁叻,真係好難得。
但修士會男校,我覺得風格差異分別不大。

Azzurro 發表於 22-1-18 16:11
謝謝有趣分享!我最近才開始觀察到這些辦學團體之間差別

按我一般觀察,出色的男孩子(幼稚園/ 小一階段) ...
始終男女生理唔同, 情緒/專注力等等發展時間上都有差異

jennylady 發表於 21-10-9 00:26
回覆 fufu17 的帖子

我估小學應該係GH 谷HY 抽獎入,學生質素有高低
正正就係HY冇得揀學生, 為咗要確保output質素唯有更加谷

fluty 發表於 21-10-16 17:33
但是佐敦道和紅磚都全收/收大量親生女,為什麼成績仍一直很優秀呢?
DGS唔使講啦, 私校鍾意收乜都得啦
紅磚:
自行入得嘅唔係阿媽係舊生就家姐讀緊, 揀得都大概知學校文化, 要求同埋生存之道, 有心讀上去就會主動配合學校樣樣做到最好啦
抽獎嘅住得41家境唔會太差啦, 屋企普遍都有足夠資源培育個女
加上學校咁多年歷史, 梗有一套方法保持output水準

PTL_L 發表於 22-1-18 17:11
認同,叻既男仔,專注力好好,但有時會伴隨社交問題,不過如果仔仔有咁叻,真係好難得。
但修士會男校,我 ...

我朋友兒子,半年前抽獎去了地區一般小學
1. 成功叩門去地區一線小學,之後上學期考到級五以內
2. 前幾天成功考插班去了龍校
這個孩子運動音樂都有一點

所以才親眼看到出色的男孩也是可以能讀能玩(因為以前見到這樣女孩比較多)

能玩,幾乎都一定能讀(因為時間分配得好,才有時間去玩)
但是能讀,不一定玩得好

當然,更多的是又不能讀又玩得一般。。
‹ 上一主題|下一主題