用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.... [複製鏈接]

delete
   2    0    0    0

回覆 fufu17 的帖子

我估小學應該係GH 谷HY 抽獎入,學生質素有高低

如果用GH 和HY 升上自己中學的比例來比較,你會知道邊間會谷啲,朋友讀協小,只收50% 左右自己學生,GH 收7-8 成,最近幾年我都發現HY DSE 成績越來越好,你可以比較下。

怀妈妈新手 發表於 21-10-14 23:38
如果用GH 和HY 升上自己中學的比例來比較,你會知道邊間會谷啲,朋友讀協小,只收50% 左右自己學生,GH 收7 ...
因為收得自己小學少,咪多啲位出嚟收外校強學生造靚成績,而成效亦愈見非常顯著,是教「好學生」典範。

HY暫時係我身邊有朋友子女讀緊的最谷一間
係學校谷,唔係家長自谷。

小學&中學

不過,no pain no gain, 成績大家都睇到

PTL_L 發表於 21-10-15 01:44
因為收得自己小學少,咪多啲位出嚟收外校強學生造靚成績,而成效亦愈見非常顯著,是教「好學生」典範。:hap ...

但是佐敦道和紅磚都全收/收大量親生女,為什麼成績仍一直很優秀呢?

fluty 發表於 21-10-16 17:33
但是佐敦道和紅磚都全收/收大量親生女,為什麼成績仍一直很優秀呢?
佐敦p1已經揀哂啦仲要唔好唔收
紅磚屋都勁,冇話唔勁,去九龍、新界區打橫行,叩門、插班,升中自行搞珠入,又係要幾靚有幾靚。

所以生囡真係好,囝就煩好多喇。

fluty 發表於 21-10-16 17:33
好多中學部喺收自己嘅親生仔女嘅同時,仲有唔少位收外來生。基本上呢班外來精英加上自己嗰班中上嘅親生仔女,基本盤就可以形成了

fufu17 發表於 21-10-6 10:43
在學業和體藝方面GH 定 HY 谷些?
我講中學, 呀女係GH 讀初中有同學插左入HY, 佢同學係好叻女既德小生, 但真係超辛苦, 讀左一個學期成績係唔錯, 但話辛苦過係GH讀好多,HY成績亮麗真係靠呢班又叻又捱得既好同學仔爭取回來

回覆 catf2 的帖子

點解GH要去HY?感覺上學術、音樂和運動GH都好好。
真係青菜蘿白各有所愛

yianleen 發表於 21-10-22 11:50
回覆 catf2 的帖子

點解GH要去HY?感覺上學術、音樂和運動GH都好好。
咁HY 一樣音樂, 運動都好好,  DSE 成績比 GH 好點

catf2 發表於 21-10-22 12:02
咁HY 一樣音樂, 運動都好好,  DSE 成績比 GH 好點
HY同GH之間嘅差距, 個人唔覺得值得為此中途轉校. 你話插去DGS或SPCC我就覺得值.

ok3 發表於 21-10-22 14:16
HY同GH之間嘅差距, 個人唔覺得值得為此中途轉校. 你話插去DGS或SPCC我就覺得值. ...

喺我心中兩間都好類近,實力相若。
可能嗰位小朋友/家長一直心儀HY 呢

ok3 發表於 21-10-22 14:16
HY同GH之間嘅差距, 個人唔覺得值得為此中途轉校. 你話插去DGS或SPCC我就覺得值. ...

插去SPCC 同DG都有,不過佢地除咗成績好仲有其他方面非常優秀如音樂,運動

知唔知以往小六時, GH 幾時會通知中學部會收你小朋友? 收了後, 可否同時報自行?

PTL_L 發表於 21-10-16 17:47
佐敦p1已經揀哂啦仲要唔好唔收
紅磚屋都勁,冇話唔勁,去九龍、新界區打橫行,叩門、插班, ...
小學女校 19,男校10中學女校 41,男校29
其實總體數字上相差不遠,就連直私和資助學校比例都差不多
為什麼好男校少那麼多?

大部分單性別學校為天主教辦學,少部分為基督教和其他
是不是女孩子比較受得了天主教的嚴格校規,
所以單性別比較受女孩子歡迎?

fufu17 發表於 22-1-18 12:56
知唔知以往小六時, GH 幾時會通知中學部會收你小朋友? 收了後, 可否同時報自行?  ...
近年都係1月頭自行前就會通知。收了還可以報自行的。

Azzurro 發表於 22-1-18 13:59
小學女校 19,男校10中學女校 41,男校29
其實總體數字上相差不遠,就連直私和資助學校比例都差不多
為什麼 ...

歷史的發展,我都唔係好清楚,但天主教女校大多是修會辦學,如歐洲修會(聖保祿系/務實)(嘉諾撒系)、美國修會(瑪記系/重思維發展)等,大家教出嚟班女女style好易分辦到,亦唔係所有天主教女校都有「嚴格校規」要班女女遵守。
天主教男校大多是修士會辦學,嚟嚟去去都係喇沙修士會(喇系、st joe)、耶穌會(華仁系)、慈幼會(聖類斯、慈幼系)等。

但確實女仔起小學階段比男仔成熟又聽話,教起上嚟,教女仔係易過教男仔好多好多,本人會形容教1個男仔好比最少教3個女仔既心血

Azzurro    發表於 22-1-18 16:05

PTL_L 發表於 22-1-18 15:56
歷史的發展,我都唔係好清楚,但天主教女校大多是修會辦學,如歐洲修會(聖保祿系/務實)(嘉諾撒系)、美 ...
可否講下不同修女學校畢業的有什麼不同?氣資不同?

PTL_L 發表於 22-1-18 15:56
歷史的發展,我都唔係好清楚,但天主教女校大多是修會辦學,如歐洲修會(聖保祿系/務實)(嘉諾撒系)、美 ...
謝謝有趣分享!我最近才開始觀察到這些辦學團體之間差別

按我一般觀察,出色的男孩子(幼稚園/ 小一階段)也是可以做到收放自如
雖然比例明顯比女孩子低
‹ 上一主題|下一主題