用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不重點谷學術,能入神校小學嗎
樓主: sumyau1012
go

不重點谷學術,能入神校小學嗎 [複製鏈接]

sipdowy 發表於 21-10-5 16:33
樓主,我覺得你冇錯,我都係同你一樣見解。

不過我認為我哋呢種見解,係適合IS,唔係適合LS.

絕對認同~

當然凡事有例外或幸運元素…

但我個人都覺得方向要清晰,知道自己想食咩,去法國餐廳我就會預足銀兩先入去食… 而唔會希望幸運之神路過幫我找數…

language cert未必想考神校,神校都是要燒銀紙, 神校一個月學費加補習應該要兩萬吧.

可能這些家長想更有把握考到其他心儀學校. 當中菜廚師時, 無奈突然去了法國餐廳, 為有轉變學好英, , 再把中西匯合,如在法國餐廳時應外出補習加強中文, 加上面試班會幫你小朋友訓練記性, 常識和邏輯.

因為本身家庭可能是說中文的, 所以回到中菜館(小學)應該沒有問題,到時考DSE, 英文理應有5星吧,因為中西已匯合. 現在小學已經有很多中菜館是普教中, 未嘗不是壞事.

其實可能這些家長很喜歡食中菜, 不願意食法國餐, 無奈安全最重要, 還要考慮時間, 因很快考小學. 只有當唔好彩. 好似魷魚遊戲, 不能停下來的.

sumyau1012 發表於 21-10-5 10:28
我覺得每個小朋友的學術,到了時候就會識,依照幼稚園進度跟進;所以一直着重閱讀,開闊眼界,多去跑跑跳 ...

完全同意,所以我地自細巳入了國際學校,小朋友已高小,開心學習有自信,眼界濶D,交學費交得好抵,冇後悔。
其實都有中文學,不過淺啲,正如local school 英文也淺啲,咪按興趣能力慢慢學。
你可以去國際學校版了解下,或暑假join IS攪的暑期班接觸下,比較下再決定,好多IS幼稚園入了便一條龍升中,以後唔洗煩升學,只專心發展性格興趣和學業, 香港IS在公開試成績亦好好,本地或外國升大學也可以。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

證書,係為肯定學習嘅人已達某一程度就算唔show張證書出嚟,學咗嘅知識自然會幫助發揮
當然唔係事事都有張證書去證明,重要嘅係付出咗幾多收穫咗幾多
有呢個認知,就好易唸得通

Charlotte_mom 發表於 21-10-7 14:30
證書,係為肯定學習嘅人已達某一程度就算唔show張證書出嚟,學咗嘅知識自然會幫助發揮
當然唔係事事都有張 ...

認同,我一方面覺得能力唔係用證書表達,另一方面又覺得考證書係可以知道自己位置及有目標。
但係好貪心又想小朋友愉快生活,又想小朋友叻

難道真的有家長不會考cert.來為小朋友旁身嗎?!
交小一Profile時, 其他家長的Profile可能嚇親你
有不代表收, 無又不代表不收, 沒有得迫的, 都要小朋友喜歡, 又時又要比面補習社參加比賽, 小朋友有獎牌都會開心, 當玩具玩.
萬一玩到最後叩門, 迫於無奈都要攞出來.
為什麼近期會討論這個問題, 放下吧, 有趣有趣.

回覆樓主:

考小就未必考好深,主要睇性格教養表達反應,但入到去,如果底打得好就跟得冇咁chur,因為你預咗入到去學校唔會比時間你慢慢跟+自然識,而且某啲科目會偏深(睇下邊間),加上好多同學超前,然後每年也有人插班入嚟,循序漸進增加下學術基礎也不是壞事。你底好+keep住跟反而會輕鬆愉快些,就可以又叻又開心又有自信,仲可以多啲時間玩課外活動/校隊/比賽/興趣班。否則就

According to my experience (my gal is in P5 now), nowadays joining interest classes and let them have preparatory courses in academic is inevitable.  Take an example, my gal is very strong in English and I do buy lots of books for her to enhance her ability.  You have to observe them well in what aspect they are strong at, also their interest, then you can cultivate them.  This is the role for being parents, especially nowadays.

esmetam67 發表於 21-10-7 16:51
According to my experience (my gal is in P5 now), nowadays joining interest classes and let them hav ...

講得啱呀,必須強化小朋友強項。我都買好多書比小朋友睇,佢中意數就比佢學數。學校知佢強項都比好多機會佢發揮。令佢更有自信。

回覆 964000 的帖子

講真, 講得出想入神校(LS), 又其實即係唔啱IS,
係IS版.... 好多時候都係用開唔開心嚟總結一間IS, 同"想入神校"呢個concept差好遠.
樓主係想用IS的lifestyle, 黎考入LS 神校.
唔係唔得嘅....

sipdowy 發表於 21-10-7 21:49
回覆 964000 的帖子

講真, 講得出想入神校(LS), 又其實即係唔啱IS,

你講了我既重點,我係想is style 入讀神LS

esmetam67 發表於 21-10-7 16:51
According to my experience (my gal is in P5 now), nowadays joining interest classes and let them hav ...

同意,謝謝你分享。

daijuju 發表於 21-10-7 16:37
考小就未必考好深,主要睇性格教養表達反應,但入到去,如果底打得好就跟得冇咁chur,因為你預咗入到去學校 ...

謝謝你們的分享,我好似有啲開竅了。

staedtler22 發表於 21-10-7 16:26
難道真的有家長不會考cert.來為小朋友旁身嗎?!
龍校點會想你考, 一間走左去, 不升回原校小學
私校和卷校不 ...

明白,謝謝你分享

女神面試題目(三張卷)絕非容易,但也不是「谷」學術就能拿高分…

平時培養閱讀興趣並持之以恆很重要。

happypapa11 發表於 21-10-11 04:04
女神面試題目(三張卷)絕非容易,但也不是「谷」學術就能拿高分…

平時培養閱讀興趣並持之以恆很重要。

謝謝回覆。我暫時專注閱讀,我小朋友享受伴讀,有時會要求自己睇,我估佢睇圖,現在佢詞彙豐富,句子結構也好(睇書學習的)。我相信到了某日會突然開竅,只係呢一日趕唔趕得切面試用。

書本上知識有限, 活學活用才能增加記憶和溝通投考, 如參觀博物館, 動物園, 消防局, 警察局等等, 多點接觸不同人和事,  因為書本上看見多, 沒有真正實踐機會, 機會其實好難得, 可能進步很少, 但不會覺得浪費時間, 有時想參觀消防局, 但名額已滿, 當親子活動, 慢慢介紹事和物, 小朋友可見識一下.

sumyau1012 發表於 21-10-5 22:05
回覆 sipdowy 的帖子

所以我近排都留意緊IS,而家先初步了解中,之前完全冇諗過,完全唔識 ...
呢個係好大決定,入左IS唔容易返轉頭讀LS。

回覆 staedtler22 的帖子

多謝你提點,很好的,我會去實踐

回覆 JojoDad 的帖子

是呀,所以先了解清楚,上面有人提出重點。一是金錢,二是我本身應該是岩LS
‹ 上一主題|下一主題