用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不重點谷學術,能入神校小學嗎
樓主: sumyau1012
go

不重點谷學術,能入神校小學嗎 [複製鏈接]

staedtler22 發表於 21-10-11 14:33
書本上知識有限, 活學活用才能增加記憶和溝通投考, 如參觀博物館, 動物園, 消防局, 警察局等等, 多點接觸不 ...

認同“活學活用”是增加記憶的方法。對於“書本上知識有限”,就有保留了。我反而覺得書本上知識是無窮無盡。

“愛閱讀”是“神校”,還有好多學校,尋求的小朋友特質。

sumyau1012 發表於 21-10-8 14:33
你講了我既重點,我係想is style 入讀神LS

一句講晒,唔得囉,一係你用IS style 入IS神校會易啲

其實而家好多學校都推廣閱讀嘅,唔入神校,都唔代表小朋友唔叻,或無機會接觸多元嘅學習。相信小朋友天資聰敏,對答得體,唔谷學術都有機會入神校的,始終性格特質比暫時性的學術知識更重要。但初期入讀可能會發現身邊同學學術好勁,就可能家長自己有壓力。如果家長到時唔介意排名就無所謂啦,咁小朋友一樣慢慢會PICK UP到的。但既然家長心儀神校,相信也非不介意名氣或排名的人吧。咁還是先作好心理準備吧。

hello_go 發表於 21-10-12 09:20
其實而家好多學校都推廣閱讀嘅,唔入神校,都唔代表小朋友唔叻,或無機會接觸多元嘅學習。相信小朋友天資聰 ...

謝謝。相信小朋友到了個時間自然會開竅,現階段還是注重閱讀,開心享受學習樂趣,依小朋友性格特質去發展。

esmetam67 發表於 21-10-7 16:51
According to my experience (my gal is in P5 now), nowadays joining interest classes and let them hav ...

你令我反思了,我忘記了去發展小時友的強項,我小朋友邏輯推理比較強,我立即試了圍棋班,果然一學即上手,老師也讚
‹ 上一主題|下一主題