用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由觀塘轉東區
go

由觀塘轉東區 [複製鏈接]

請問轉區,由觀塘轉東區,算唔算弱轉强呢?
   5    0    0    0

ChunChunBBchu 發表於 21-10-4 18:43
請問轉區,由觀塘轉東區,算唔算弱轉强呢?
觀塘同東區,差距唔大,只要唔係邊緣人,問題唔大。

回覆 王家爸爸 的帖子

亞囡P.4, 讀德田李兆强, 成綪中游, 若轉東區, 有什麼好選擇,還是留在觀塘較好?

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 10:58
回覆 王家爸爸 的帖子

亞囡P.4, 讀德田李兆强, 成綪中游, 若轉東區, 有什麼好選擇,還是留在觀塘較好? ...
我估德田李兆强既B1比例大約有38%,如果排名35內,轉區基本上安全。

回覆 ChunChunBBchu 的帖子

中游成績 留在本區比較好

http://www.skhttlsk.edu.hk/tc/academicStat.php

回覆 王家爸爸 的帖子

如果是邊緣人, 咁點算呢?

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 11:12
回覆 王家爸爸 的帖子

如果是邊緣人, 咁點算呢?
邊緣人就最好唔好轉

回覆 王家爸爸 的帖子

睇學校派位成績,派到B1中學嘅都有100個左右,點解B1比例係38%?請問係如何計算?

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 10:58
回覆 王家爸爸 的帖子

亞囡P.4, 讀德田李兆强, 成綪中游, 若轉東區, 有什麼好選擇,還是留在觀塘較好? ...

你指搬屋去東區住在小六時大抽獎?

以兩間李兆強、秀茂坪聖馬太成績"前列"的學生,很多仍留在官塘住(沒有搬屋轉校網大抽獎),也能夠成功入到他區Band 1 好中學。

你反而要令孩子在李兆強成為成績前列的學生,考好呈分試,最為重要。

回覆 tpmon 的帖子

搬屋是因為抽到樓, 但又不想轉校(因為德兆是好學校), 並不是因為大抽獎的, 但最煩就是搬的時候, 剛是亞囡P.5-6的時候, 怕轉去東區升中會跌banding, 現在是煩應轉區還是不轉較好, 都要睇番亞囡P.5的呈分成績, 現在心大心細。

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 14:51

搬屋是因為抽到樓, 但又不想轉校(因為德兆是好學校), 並不是因為大抽獎的, 但最煩就是 ...

千萬不要轉小學,即使抽到樓搬屋。以李兆強過往強的跨區往績,即使小五和小六在李兆強讀,自行申請其他區的中學,次第相信也排得高。

你應讓孩子小五和小六留在李兆强讀,在小六時向教育局申請跟住址轉校網大抽獎,反而最好。

你下年搬東區住嗎?

對, 我一定不會轉小學的。
是, 2022年尾將會搬到東區, 所以而家要考慮好多升中問題。

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 15:58

記住考好校內呈分試最重要。

考得好,去邊區讀都不太難; 考得不好,希望就大打折扣。

女校:
-東區女校 BPS vs 官塘女校藍田聖保祿
-中西區和灣仔區也有很多好的女校

男女校:
- 東區平均較官塘好
- 官塘最好的男女校也只是順利天主教(Band 1B)

nerds 發表於 21-10-5 14:11
回覆 王家爸爸 的帖子

睇學校派位成績,派到B1中學嘅都有100個左右,點解B1比例係38%?請問係如何計算? ...
純粹估計,學校有6班,表面上有5X%派到英中,但係睇返學校名單,唔係間間都係B1,保守啲估計,應該只有4X%,我當佢45%。再睇返本區同全港既成績差距,我當低5~8%,所以全港B1率大約係38%。手頭上無具體數據,所以只係純粹估計,而且係偏向保守。

ChunChunBBchu 發表於 21-10-5 15:58

明年升小五 除非成績好 插班入東區四小龍 升英中機會才有保證 反向思維 提早明年小四下學期插班入四小龍 有時間備課考好呈分試 可以考慮下

可以考慮梁式芝,大抽獎同扣門都有收b2生

王家爸爸 發表於 21-10-5 18:42
純粹估計,學校有6班,表面上有5X%派到英中,但係睇返學校名單,唔係間間都係B1,保守啲估計,應該只有4X ...

觀塘轉入東區,都係折一折穩陣啲。觀塘比東區多一半學生,亦應該各校水平比較參差,係本區所取到嘅優勢,跨去別區可能會蝕返少少,尤其是跨去港島。前列生除外,點誇都係1仔~~~

王家爸爸    發表於 21-10-5 20:46

tpmon 發表於 21-10-5 17:21

記住考好校內呈分試最重要。

BPS好睇成績,要非常前列嘅排位~~~

mcl203 發表於 21-10-5 20:11
BPS好睇成績,要非常前列嘅排位~~~

東區女校之首

mcl203 發表於 21-10-5 20:08
觀塘轉入東區,都係折一折穩陣啲。觀塘比東區多一半學生,亦應該各校水平比較參差,係本區所取到嘅優勢, ...

東區的B1中學吸引不少住觀塘區和將軍澳區的高小學生。當然,那批成功入到東區B1中學的跨區生,小學的成績是不錯的。
‹ 上一主題|下一主題