用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
go

Deleted

Deleted

Anaisbear 發表於 21-10-4 03:58
小朋友係細B,較慢熱,原本熱愛工作的我為了培育孩子開始了Ftm。具教育經驗的關係成效明顯,老師說她突飛猛 ...
妳雖然暫時對學術唔十要求,但對小朋友教育其實都有要求。
坦白講妳咁既情況,就算做返嘢相信好快會頂唔順子女學習表現而手辭工返去教仔。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小朋友係細B,較慢熱,原本熱愛工作的我為了培育孩子開始了Ftm。具教育經驗的關係成效明顯,老師說她突飛猛 ...

如果幼稚園都放唔到手,之後小學,你更加放唔到手。

考小過程只係序幕,真正遊戲開始係小學之後….

如果唔打算放棄工作,建議幼稚園開始建立習慣,盡快找一個令大家都舒服的學習方法,長期依賴家長先有成績,始終有一日都會打回原形。

回覆樓主:

Deleted

ar_mak 發表於 21-10-4 09:43
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

Deleted

https://www.theguardian.com/worl ... works-for-daughters

Guardian: Having a working mother works for daughters

Anaisbear 發表於 21-10-4 10:43
謝謝各位回覆。

為了長遠計劃小朋友最終去外國讀大學,經濟考慮遲早也是需要工作的。
其實, 一份五天工作既工, 你有星期六日可以同小朋友"經歷", 加上可以自己帶返學放學既話, 我睇唔到嗰種差距真係去到天與地既水平, 除非你既工作係一返工就做到冇日冇夜, 另計
我會睇, 媽媽亦係小朋友既 role model, 尤以女仔為甚. 我希望女兒大咗會獨立, 自信, 有平衡生活各方面既能力, 所以我而家亦做緊一個 role model 比佢.

如果你返工唔會令到家務育兒同其他嘢要全數"假手於人", 其實問題不大. 賺多個錢, 當比自己退休也好, 將來比小朋友出國亦好, 無往而不利.

Anaisbear 發表於 21-10-4 10:43
謝謝各位回覆。

為了長遠計劃小朋友最終去外國讀大學,經濟考慮遲早也是需要工作的。

你面對的掙扎也是大部份媽媽面對的掙扎。

如果不可以放棄工作,FTM 已經不是option, 所以不用掙扎,向前看吧!

小朋友越大,本身能力就應該會越高,未必只係因為媽媽照顧的關係。

而且FTM不代表不負責任,時間管理和親子時間質素都好重要,這也是身教,小朋友都要明白媽媽也有自己工作,不是只圍在他身邊。

現在這個時代,很多雙職父母,但大家也是highly involve 在小朋友的成長和發展。

小孩子有小孩子的路,父母只是陪伴,要相信他們能夠獨立走他們的路。

我是一位 working mom

首先係我大女k2尾嘅時間,我都有迷思自己需唔需要辭工 幫佢考小學,因為都經歷唔少挫折,包括原校唔畀佢直升上直屬小學,並且留佢係waiting list, 考嘅其他私小直資都差唔多全軍覆沒。

阿女本身資質中上,不是最top嗰啲, 性格內向文靜所以面試很輸蝕。 但最後工作之餘我攞到個平衡點,例如放工後每日都伴讀大約一小時,星期六日會抽時間同佢做練習。 搵多啲外在支援,例如請外籍老師上門補課。 比佢100%揀自己鍾意嘅興趣班,我覺得呢樣嘢真係可以提高佢自己嘅自信心。

最後阿女升咗小學, 呢間小學係當時膽粗粗叩門,叫阿女去考筆試,然後第三次面試後,校長親自打嚟話覺得佢有潛質然後收咗佢。

所以我覺得 working mum如果懂得分配時間,個 output絕對唔輸蝕. 因為就算比我做FTM我個身心會更加疲累, 反而返工時間會有好多機會比我思考下,可以點樣比阿女有更加好嘅學習機會。

zaba 發表於 21-10-4 11:10
其實, 一份五天工作既工, 你有星期六日可以同小朋友"經歷", 加上可以自己帶返學放學既話, 我睇唔到嗰種差距 ...
講的好好,如果處理的好,父母就是子女的 role model
記得之前interview過的大學畢業生,有一個女仔我印象最深。當問及將來如何平衡工作與生活,佢話自己媽媽就是一位professional, 工作出色而且兼顧家庭,她相信自己也可以做到。呢個係我聽到的最有說服力的

自己作為working mum, 也唔只一個小朋友,也越來越感受到,平衡好工作與家庭,其實可以互相插電。任何一半遇到瓶頸,還有一邊可以調節。而對小朋友的獨立,也不需要特別去train, 因為佢哋別無選擇

回覆樓主:

Deleted

Anaisbear 發表於 21-10-4 13:56
多謝各位詳細嘅回覆。

我絕對認同working mother 係好的Role model ,當年在職時亦如此影響團隊。知道身教 ...

聽你咁講, 其實你已經認定咗再陪多佢一陣會好啲
如果係咁, 信自己 gut feelings 吧

自信既嘢, 我覺得多做/玩運動會有幫助

小朋友係10月細B,較慢熱,原本熱愛工作的我為了培育孩子開始了Ftm。具教育經驗的關係成效明顯,老師說他突飛 ...

我做FTM已經1X年, 大女今年中六, 你問我有冇後悔放棄職場做FTM, 我好肯定咁答, 絕對係人生一大正確選擇。

當然每個人價值觀/家庭狀況都唔同, 我自己就覺得非常值得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

Deleted

我都係放棄工作做FTM,已經2年幾,當時係有返工無放工,根本無時間陪小朋友,所以佢升K2我就辭職,無後悔做呢個決定。

gracelam 發表於 21-10-4 14:50
我做FTM已經1X年, 大女今年中六, 你問我有冇後悔放棄職場做FTM, 我好肯定咁答, 絕對係人生一大正確選擇。
...

Deleted

Anaisbear 發表於 21-10-4 14:58
當年我係朋友口中係絕對冇可能唔做嘢嘅事業女性,由自己都接受唔到,到今時今日真係感覺到做FTM嘅美好。成 ...

身教品德培養, 仔女關係建立, 小朋友學習自理, 係初小前培養黃金階段, 學術方面幼稚園階段培養睇多D課外書, 認多D中英文生字, 初小最好協助小孩打好個底, 上到高小至初中可以慢慢放手。

其實working mom分配到時間, 一樣可以有好效果, 不過有時係工種問題如輪班或經常OT就困難D。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!