用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔至愛之一 - 九華,2022年9月換校長
go

男仔至愛之一 - 九華,2022年9月換校長 [複製鏈接]

~新人事,新作風?
~沿用多年的遊戲規則會否革新?
~又關屯馬綫通車事嗎?
~沙中綫快將通車,去 YMT 更興奮?

4    0    0    0

kiwi2007 發表於 21-10-2 11:42
~新人事,新作風? ~沿用多年的遊戲規則會否革新?
~又關屯馬綫通車事嗎?
~沙中綫快將通車,去 YMT 更興奮?
知道新校長來歷嗎 ?

https://jump.mingpao.com/m/job/detail/Jobs/2/HS21133091/Principal
當今武林前列之名校皆由校友做掌舵人,未知今次能否由華仁仔勝出?或是有陳家洛、張無忌...競逐呢!

kiwi2007 發表於 21-10-2 11:57
https://jump.mingpao.com/m/job/detail/Jobs/2/HS21133091/Principal
當今武林前列之名校皆由校友做掌舵人 ...

剛登Ad

咁快收風
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔由副校升上?

其實2/9 一開學校長已發公開信給全體師生丶家長了。唉,校監丶校長都換,希望對學校唔好太大影響啦

ysnmama 發表於 21-10-2 14:24
唔由副校升上?
津校一定要出Ad 的,好多時都唔係副校升而係出面空降。就算副校也不一定是主任升上。

gracelam 發表於 21-10-2 12:01
剛登Ad

咁快收風
登Ad可能只係程序上既需要。

要睇眾首領支唔支持張無忌呢位年輕人做教主。

王家爸爸 發表於 21-10-4 11:57
登Ad可能只係程序上既需要。

咁又係!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

華山論劍有幾精彩?大家拭目以待。 KC, QC, SJC ....etc. 已經出過女校長,何時輪到華山?!

kiwi2007 發表於 21-10-5 01:58
華山論劍有幾精彩?大家拭目以待。 KC, QC, SJC ....etc. 已經出過女校長,何時輪到華山?! ...
但係呢幾間既女校長都無咁受歡迎。

王家爸爸 發表於 21-10-5 08:30
但係呢幾間既女校長都無咁受歡迎。
時勢造英雄。男校女校長,最令家長們難忘的大概是英華小學的 snoopy 校長,打從她毅然由 HYPS 空降 YWPS、 發動凌厲宣傳攻勢、導致萬人空巷報名兼火速滿額的網上報名、營造披荊斬棘的多輪面試...etc令停辦多年的 YWPS東山再起並成為極出色的兵工廠,單是每年升小一的報名費已經極可觀了!Well, 無可否認,去到男中,暫時又好似揾番校友做總舵主比較啱 key,傳統名校的傳承特色!

kiwi2007 發表於 21-10-5 09:04
時勢造英雄。男校女校長,最令家長們難忘的大概是英華小學的 snoopy 校長,打從她毅然由 HYPS 空降 YWPS、  ...
小學情況唔同,女校長有優勢。

師兄話,如果有更好選擇,不要留戀廿幾年前的昔日情懷。所謂景物依舊,人面全非了.....。
唔知新校長可唔可以帶來新景象?

rabbittwin 發表於 21-10-5 10:00
師兄話,如果有更好選擇,不要留戀廿幾年前的昔日情懷。所謂樹木依舊,人面全非了.....。
唔知新校長可唔可 ...
桃花依舊,人面全非? 但誰人能抗拒草地足球場、泳池、鳥語花香...
當年殷素素臨終前曾叮囑無忌,愈是碰見靚的女士便愈要小心,可是無忌最終仍是要沉溺於迷惘的情事呢。
前年港華換校長後,立即誕生狀元。睇嚟九華新校長接棒後再出狀元的機會指日可待了。

王家爸爸 發表於 21-10-4 11:59
要睇眾首領支唔支持張無忌呢位年輕人做教主。
係邊位呀?

kiwi2007 發表於 21-10-5 12:18
桃花依舊,人面全非? 但誰人能抗拒草地足球場、泳池、鳥語花香...
當年殷素素臨終前曾叮囑無忌,愈是碰見靚 ...
換校長後立即誕生狀元,只係lucky monkey effect,唔需要過份解讀。

聖芳濟書院今年都換左校長.都係副校長升上.

傳統上不變.

王家爸爸 發表於 21-10-5 18:30
換校長後立即誕生狀元,只係lucky monkey effect,唔需要過份解讀。
出狀元只係掩蓋咗學校既問題
當年可以話係一將功成百骨枯,一個救全家
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題