用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問資優課程升中有冇幫助
樓主: sasa29
go

請問資優課程升中有冇幫助 [複製鏈接]

dingyan 發表於 21-10-13 23:36
佢哋每學期都會有一些課程選擇,小朋友參加過ELLP1282A Speaking and Listening I Course (Level 1): Buil ...

謝謝分享,請問小朋友幾年級開始參加的?課程適合年齡或有樂趣嗎?

我最後都沒有報名 比心機考好呈分 所以我沒有報名了 ☺️

回覆 fixedstar99 的帖子

要做三小時的筆試,唔期望小朋友可以全部做對/晒。但要睇佢答到幾大範圍嘅題目。面試唔肯定係咪同一日做埋。

回覆 Mchacha 的帖子

不是。 係考核左三小時筆試之後,佢哋認為小朋友有能力讀先會收小朋友上實體課或者家長自己選擇的網課。總之一定要經過評核先至可以開始上堂。如果小朋友能力唔到,佢哋寧願收少啲(一班)。

Yfyh 發表於 21-10-22 18:57
回覆 Mchacha 的帖子

不是。 係考核左三小時筆試之後,佢哋認為小朋友有能力讀先會收小朋友上實體課或者家 ...

系咪筆試之前要自學佐個課程先?

唔會啦!以平時水準去考就可以了。平常心!

舊年小五我女系參加資優課程選拔,從中文/英文/數學等科目選一科目自學,之後有兩次機會網上筆試,過左先可正式成為會員,我女選了中文,筆試無通過~(有文言文等,難度都不小),今年學校又在推薦,我女又選了中文,暫時未有消息~

0030 發表於 21-11-2 17:13

舊年小五我女系參加資優課程選拔,從中文/英文/數學等科目選一科目自學,之後有 ...
中文真係好深

Mchacha 發表於 21-10-20 01:41
謝謝分享,請問小朋友幾年級開始參加的?課程適合年齡或有樂趣嗎?
印象中4年級/10歲可以報名參加。除非小朋友特別出色,低年級已經參加大型競賽有出色成績,可能會特別考慮。

0030 發表於 21-11-2 17:13

舊年小五我女系參加資優課程選拔,從中文/英文/數學等科目選一科目自學,之後有 ...

我囡當年小五是靠中文入,呢幾年疫情冇面授佢唔肯join,今年起有返面授,短短期間join 左數個course,佢好開心。有一個talk關於孝道,佢完咗後話啲同學相當有質素,大家都聽得明大家,比學校同學好太多喇。另外兩個都係關於中文,我囡好期待

angelanala 發表於 21-10-1 10:33
回覆 sasa29 的帖子

唔知有冇幫助,但係起碼中學報名表的課外活動欄有多啲嘢寫,而且我小朋友都幾enjoy資 ...

我想問係做咩??

我收到通告問我同唔同意小朋友去.... 其賁我唔知要做咩???....

b3410 發表於 21-11-2 17:29
印象中4年級/10歲可以報名參加。除非小朋友特別出色,低年級已經參加大型競賽有出色成績,可能會特別考慮。 ...
要滿10歲?

PTL_L 發表於 21-9-30 23:49
不會的,當參加多一個活動。如資優學苑要推薦或自薦,但一收小朋友,資格可以直到中學,基本上所有活動免費 ...

同一星球既人???!!!

我小朋友都唔係考第一.... 都唔知點解叫佢去.....

我淨係諗要溫呈分..去唔去到....

bananaGi 發表於 21-11-5 11:31
同一星球既人???!!!

咁績優又唔一定係資優,只不過資優生多績優啫

bananaGi 發表於 21-11-5 11:26
要滿10歲?
印象中係。因為之前我小朋友9歲左右完成咗screening test, 不過要等到足歲先可以報課程

要滿10歲?

要呀。 我小朋友俾學校推薦時得8歲,即時做哂所有嘢都要等到10歲至有學員資格。開頭我諗,而家8歲咋喎,下年9歲先啦。不過又係喎,8歲4年班又的確得閒D,9歲時5年班可能真係忙D 喎。咁就同意咗學校提名。本來見歲數未足以為學校未搞清楚,想直接reject. 但睇清楚其實D 程序可以照做,只係最多等到10歲足至有學員資格啫,咁,ok 吖

學校認為每個小朋友都有潛能
所以只要想參加,學校就會推薦
考到就當係參加下課外活動增廣見聞囉
其實大學辦呢類活動都係想賺取經費
何必太認真?

bananaGi 發表於 21-11-5 11:25
我想問係做咩??

我收到通告問我同唔同意小朋友去.... 其賁我唔知要做咩???....
我小朋友當年係收到通告同意後,就填表畀資料學校,之後會收到學苑email, 上網課後考核合格,就成為學員

要滿10歲?
係,我小朋友當年都係四年級10歲,佢有個同學因為未足10歲,就算獲得學員資格,都要等到五年級先可以報學苑嘅course

宮二 發表於 21-11-6 11:15
學校認為每個小朋友都有潛能
所以只要想參加,學校就會推薦
考到就當係參加下課外活動增廣見聞囉

三大果D 就係學校問家長如希望學校提名就講聲,學校會幫
資優教育學苑本身係教局嘅
有兩種提名
一種係學校提名,學校要交D 表格/報告之類,學校提名人數有上限
第二種係家長提名,呢個我又冇留意詳情
不過好似之後都要上網課做個assessment 同interview? 唔太sure.
不過資優教育學苑同三大offer 果D 課程應該分別都幾大
睇下有冇上過三大課嘅家長可以分享吓。
‹ 上一主題|下一主題