用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想入陳守仁,讀邊間幼稚園好?
go

想入陳守仁,讀邊間幼稚園好? [複製鏈接]

新手媽媽請教~
我地兩公婆都全職, 不打算在課後的時間繼續幫小朋友額外補學術. 希望課後的時間, 用黎做運動,上興趣班 or 學third language

想個女第時讀陳守仁,請問讀邊間幼稚園機會會大d?  如果讀d 課後無功課的學校, 但英文好, 又有無機入陳守仁呢?

Thanks!
   4    0    0    0

cloudinrain 發表於 21-9-27 11:48
新手媽媽請教~
我地兩公婆都全職, 不打算在課後的時間繼續幫小朋友額外補學術. 希望課後的時間, 用黎做運動 ...
陳守仁著重學術, 看重英文, 面試會用英文.
我認識入到既都係比較谷的幼稚園, 同埋會外補.

回覆 blissbliss2018 的帖子

例如邊d學校?

cloudinrain 發表於 21-9-27 15:27
回覆 blissbliss2018 的帖子

例如邊d學校?

荃灣綠楊

聽聞陳守仁多收學之園

https://www.learninghabitat.org/zh-hk/placement-results
2021年,陳守仁 24/447

https://www.victoria.edu.hk/en/school-placement.php
陳守仁 23/2800 (四年平均)

入到名牌私幼,你就唔會只想要陳守仁了
如果你想小學要第三語言,也不止陳守仁才有,當然也睇你想要咩語言
考陳守仁只有英語好的話 = 沒優勢,因為每個去到第二輪的小朋友英語都不差
語言好對考直私係好基本,數理邏輯先難培養

回覆 cloudinrain 的帖子

記得兩年前有個朋友個仔去考陳守仁,佢都以為有優勢,因為佢哋係香港/美國家庭,屋企係英文同廣東話溝通。但面試當日佢見到有八成等面試都係混血兒(唔知係咪專登咁安排), 即每個小朋友最少識兩種語言。最後面試後冇offer

所以我同意上面講,識中英文應該係基本要求了

今年不難,很多被call waiting進了

回覆 Azzurro 的帖子

其實係因為近屋企, 先想讀呢間.
聽你地意見, 看來都要讀 學術好既名幼 先有機

前年SC 有37個陳守仁offer,但到最後可能take咗更好offer!
不竟名幼的小朋友都有很多offer

我女上年有陳守仁offer, 她讀龍幼happy school, 有外補英文,眼見入到second in 的小朋友都有很多不是名幼。

Fishy1122 發表於 21-9-29 08:06
我女上年有陳守仁offer, 她讀龍幼happy school, 有外補英文,眼見入到second in 的小朋友都有很多不是名幼 ...
可唔可以請問係邊間 龍幼happy school ?

都係港島區其中一間女龍,其實大部分龍幼都係happy 唔會太谷。

號稱happy的女龍通常都係指聖保祿
聖嘉勒外闖少,而聖心頗谷

快樂火雞 發表於 21-9-29 15:57
號稱happy的女龍通常都係指聖保祿
聖嘉勒外闖少,而聖心頗谷
如果有聖保祿offer應該唔會對陳守仁睇得上眼嘛

hkhk8888 發表於 21-9-29 17:18
如果有聖保祿offer應該唔會對陳守仁睇得上眼嘛

正常係想考神校,拿TSL練習而已。有offer不等於take offer

快樂火雞 發表於 21-9-29 17:25
正常係想考神校,拿TSL練習而已。有offer不等於take offer

聖保祿如外闖都應該只係闖去DGJS/SPCCPS啦

TSL呢幾年每年都收3x-4x 個LH。
早兩年LH畢業禮講埋楊校長去做嘉賓。
所以想入TSL, 入LH 都係一個好選擇。 不過好似樓上話斎, 入得名幼又想target 神津龍直...

回覆樓主:

當年我個仔有Tsl offer 。學術是可以自己培養,不用外補,只要多點跟小朋友閱讀,中英文不會差。另外邏輯都好重要。

讀邊間幼稚園都唔重要,當年有tsl offer 的小朋友來自不同幼稚園。

karenaleung 發表於 21-10-2 03:16
當年我個仔有Tsl offer 。學術是可以自己培養,不用外補,只要多點跟小朋友閱讀,中英文不會差。另外邏輯都 ...

我朋友個小朋友都係卷幼,佢話面試前狂谷一輪,收左。

所謂名幼,LH 之類多offer , 也可理解為讀得私幼責擔得起TSL 學費… 不是個個家庭應負擔額外幾千蚊學費晚…
‹ 上一主題|下一主題