用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位結果“其他”是什麼意思?
樓主: vanillara
go

升中派位結果“其他”是什麼意思? [複製鏈接]

vanillara 發表於 21-9-27 07:50
回覆 medicine 的帖子

派得好差

唔係派得差.... 係學生考得差...

D家長成日將D因果倒轉.  

回覆 bananaGi 的帖子

考得差當然派得差,我講結果喎。咁都有意見?!

bananaGi 發表於 21-9-30 15:18
唔係派得差.... 係學生考得差...

D家長成日將D因果倒轉.
其實都明嘅!買鞋唔啱著明明係腳大細嘅事,但我哋通常都係對人講對鞋買大/細咗有一次呈分失手都可以叫考得差,但又未必一定派得差!18志願碌入嘅係考得好定差呢?大抽獎呢件事講考得差又未必可以很好詮釋成件事,講派得差係直接講結果!取消大抽獎應該就唔會講派得差啦!

回覆 Kirin007 的帖子

完全同意你的觀點!

Kirin007 發表於 21-9-30 16:40
其實都明嘅!買鞋唔啱著明明係腳大細嘅事,但我哋通常都係對人講對鞋買大/細咗有一次呈分失手都可以 ...
考得差, 其實可能係指"前人"考Pre-S1考得差
呢個先係主因

即係話你對係二手鞋, 係俾你個位買大/細咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-30 17:37
考得差, 其實可能係指"前人"考Pre-S1考得差
呢個先係主因
Agree!齋講統一派位都可以咁解,前人考得差確實會係主因,但都有打破常規嘅,否則就唔會有學校升level嘅情況發生!

Kirin007 發表於 21-9-30 18:10
Agree!齋講統一派位都可以咁解,前人考得差確實會係主因,但都有打破常規嘅,否則就唔會有學校升level嘅情 ...

世事無絶對,前人可以係考得差,亦可以係考得唔差,亦可以係考得好好。考成掂,我估,亦有可能係教學模式或方法嘅影響~~~

vanillara 發表於 21-9-30 17:12
回覆 Kirin007 的帖子

完全同意你的觀點!
大陸中考就一定係講間校考得好/差

mcl203 發表於 21-9-30 18:35
世事無絶對,前人可以係考得差,亦可以係考得唔差,亦可以係考得好好。考成掂,我估,亦有可能係教學模式 ...
所以講派得差唔係咩問題

Kirin007 發表於 21-9-30 18:38
所以講派得差唔係咩問題

呢啲係一般家長嘅睇法,前學兄學姐考得差,問題一定係前人身上。點解前人考得差,而計嘅係前兩次,即係兩次都差,而又係同一排名係差過今年?又而一間學校差,而同區學校又唔會一齊差?其實一個差係有好多好多因素。所以,可能反映點解係求學不是求分數,校內高分係無用嘅,還須看市場定位,一份卷改少少出題或模式,已經可以令該校學生大上大落~~~

又可能,下一界啲師姊弟又話上一界考得差,所以派得差~~~

mcl203 發表於 21-9-30 18:51
呢啲係一般家長嘅睇法,前學兄學姐考得差,問題一定係前人身上。點解前人考得差,而計嘅係前兩次,即係兩 ...

我正正就係一般家長啊,討論一間學校升中報告我哋會講派得靚(結果),唔會講前輩考得好(原因)。
我唔會去諗因為前輩pre-s1考得差所以自己會派得差,只會諗係自己考得差!

vanillara 發表於 21-9-30 15:52
回覆 bananaGi 的帖子

考得差當然派得差,我講結果喎。咁都有意見?!

我無意見。純粹講下⋯ 點解派得差

Kirin007 發表於 21-9-30 16:40
其實都明嘅!買鞋唔啱著明明係腳大細嘅事,但我哋通常都係對人講對鞋買大/細咗有一次呈分失手都可以 ...

其實 我可能太簡化左,令人誤會我話佢考得差⋯

用個簡單既比喻:

考0分既人集中左係某一間小學,係制度下,佢地派位差,咁所以啲人話學校派得差。

而我想帶出,係因為0分既人多⋯

咁樣⋯

bananaGi 發表於 21-9-30 21:23
其實 我可能太簡化左,令人誤會我話佢考得差⋯

用個簡單既比喻:
無意冒犯,大家都係吹吓水,別介意!(派得差可能都有好多因素嘅)

我哋小學都係,派位淨係list B1、B2中學,全部B3中學唔show出嚟… 奇怪,難度B3中學唔見得人?

‹ 上一主題|下一主題