用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位結果“其他”是什麼意思?
go

升中派位結果“其他”是什麼意思? [複製鏈接]

小兒小學今年升中派位結果中有15人沒有寫具體學校名,寫了“其他”。請問這一般是什麼情況?
   0    0    0    1

vanillara 發表於 21-9-26 23:57
小兒小學今年升中派位結果中有15人沒有寫具體學校名,寫了“其他”。請問這一般是什麼情況? ...
好事傳千里~~

PS:唔公佈,你話尼?

部分一線小學只寫英文中學派位 佔幾多百分比

回覆 tkhhung 的帖子

小兒學校並不是區內一線,唉,派位覺得好差。

想問下:區內中學唔多,band 2 band 3的也很少,有冇情況是學生自行分配、大抽獎甲部、乙部都失敗?咁會點?

回覆 medicine 的帖子

派得好差

vanillara 發表於 21-9-27 07:48
想問下:區內中學唔多,band 2 band 3的也很少,有冇情況是學生自行分配、大抽獎甲部、乙部都失敗?咁會點 ...

要先評估自己小朋友定位,只要無估錯應該大抽獎都唔會太衰
唔介意講係邊區的話可以同你研究下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆。我純粹好奇,會唔會這15人就是這個情況。小兒中西區,今年升佐小五,開始緊張升中d嘢mouth:" />

vanillara 發表於 21-9-27 07:48
想問下:區內中學唔多,band 2 band 3的也很少,有冇情況是學生自行分配、大抽獎甲部、乙部都失敗?咁會點 ...
大抽獎係點都會俾間學校讀,未公佈有好多種可能:出國、回大6、寶校等

ar_mak 發表於 21-9-27 09:07
我好奇都想問下,如果有個學生,係六年級學開冇耐,因為大病要住院一年。

咁升中機制會點處理呢類情況呢? ...
正常情況, 小學係會同家長協商, 會唔會留班, 定係考慮只用呈一成績一次過去計
當然之後要同EDB申報呢個情況

用一次呈分成績去計係可以既, 但要EDB批准先得

咁如果連分都未呈就一直返唔到學, 咁基本上無呈過分就唔會有位派到俾你 (家長可以向EDB申請安排學位, 但只會俾賣剩蔗你囉!)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vanillara 發表於 21-9-26 23:57
小兒小學今年升中派位結果中有15人沒有寫具體學校名,寫了“其他”。請問這一般是什麼情況? ...
其實里個問題應該問番學校, 我想學校才有正確答案 !你又可以了解下何解咁寫 !

vanillara 發表於 21-9-27 08:40
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆。我純粹好奇,會唔會這15人就是這個情況。小兒中西區,今年升佐小五 ...
如果我無估錯, 你應該係睇到該小學份校務報告, 入面話有32.1%係"其他"同"10.7%"係不參加中央派位
如果真係呢間小學, 好殘忍都要講句:

呢一間小學一向升中表現麻麻, 幾年前仲有公開升中派位表現時, 其實只有1X% - 2X% 學生入到B1中學

8/9年前仲係瀕臨殺校邊緣, 又係靠攪Gimmick先令學校收番夠學生, 近年甚至自行都收爆添.

不過我一直都有叫人選呢D學校要諗清楚, 唔好亂信Gimmick

ar_mak 發表於 21-9-27 09:07
我好奇都想問下,如果有個學生,係六年級學開冇耐,因為大病要住院一年。

咁升中機制會點處理呢類情況呢? ...
我估一般家長做法係會休學一年,除非唔係一般人

ar_mak 發表於 21-9-27 09:45
謝謝852網友!

拿,你都知我鍾意問埋D無謂野,咁我順便問埋呢樣勒。以我所知,香港係跟隨左國 ...
香港法例, 未夠18歳應該係送去男童校之類既地方
就自還押, 或者坐監, 監獄入面好似都有書讀喎?

subb 發表於 21-9-27 09:37
其實里個問題應該問番學校, 我想學校才有正確答案 !你又可以了解下何解咁寫 !

...
如果係我估計個間, 其實佢意思可能係指第三志願以後既學校
因為個Pie chart其餘幾項係"第一志願", "第二志願".....

hkpapa852 發表於 21-9-27 09:50
香港法例, 未夠18歳應該係送去男童校之類既地方
就自還押, 或者坐監, 監獄入面好似都有書讀喎?
...
唔止監獄有書讀,其實香港既醫院都有書讀(廿幾年前有朋友試過,不過只係讀咗幾個星期就出院)。
‹ 上一主題|下一主題