用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加油區
樓主: YY_2011
go

加油區   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-9-28 11:53
唔駛sad,小朋友條路自有安排,順勢而行啦。其實你冇留意到每年呢個時間都有類似「加油」post(今年少咗喇) ...
係既,見到上年既朋友最後結果都係唔錯既,但自己呢一刻係局中人,原來都真係會好擔心

TY168 發表於 21-9-28 12:24
係既,見到上年既朋友最後結果都係唔錯既,但自己呢一刻係局中人,原來都真係會好擔心
...
會㗎,「擔心」都係情緒之一,唔好抑壓呢種情緒,因為是正常既,只不過,要盡快調整返心態,積極行落去,因為小朋友心情絕對受大人影響,你灰佢又灰,咁往後既面試咪更加百害而無一利。

TY168 發表於 21-9-28 12:24
...

我自己情況又係一個好好分享既case,其實起其他post都有講過,我阿大時,happy school,零cert 零比賽,所謂外補都係k3下學期學下英文,有鬼用咩?直私零offer,抽入地區學校,愈讀愈好做級頭,咪試下跳囉,又俾佢跳到,仲要幾間收,而家讀到中學喇,都算順利。回想,就係我當時唔識問咁多睇咁多坊間事情,順勢而行,反而有意想不到既結果。阿細條路順啲,而家又係讀緊好學校。

PTL_L 發表於 21-9-28 12:32
我自己情況又係一個好好分享既case,其實起其他post都有講過,我阿大時,happy school,零cert 零比賽,所謂 ...
多謝你呢個過來人鼓勵,祝你哋之後都事事順利

我報11間
2間已冇second in
3間冇得IN

好灰

dmms 發表於 21-9-28 09:43
回覆 boyboobee 的帖子

謝謝你的鼓勵啊....但你應該係有好多second in,後面才會call到你。我現在是連seco ...

我哋都係好少second in的,努力做好自己本份就好了,別太擔憂。
當個好爸爸

Yyt123 發表於 21-9-28 10:53
想請問waiting係咪都要去去second in 或者third in先有得wait下呀?

視乎個別學校嘅遊戲規則啦
當個好爸爸

bape0060 發表於 21-9-27 21:51
邊兩間reject

港同 播道無得in

遊戲會玩到暑假中尾,大家千其唔好灰心,無論最終結果如何,都要繼續相信同支持小朋友。

Dordormummum 發表於 21-9-28 18:39
港同 播道無得in

一開始睇portfolio 就無得in?

咁快有結果既.. 我報個啲好多都仲未 1st in..

2 reject;0 offer揮手區 TT

真道播道冇得in,wkf 有second in
其他未開始in 或in 完等消息
日日心情都患得患失,仲有成年時間呢年好難過

其實都係剛開始,冇offer都正常,不用太擔心

dmms 發表於 21-9-27 18:04
人地話報10間8間算少,20間過份。但經過這一月,我係覺得20間算少,30幾間正常,報幾多都唔過分。目前為止0 ...

升小報30間?即係差唔多全港報晒?

回覆 csc1016 的帖子

呢個月肥咗咁多間,唔報多滴會一個offer都無

30間,,,,,報唔係問題,但我諗唔好去晒囉,,,,
真係去的我諗15間已經好盡.....

冇OFFER唔使灰心,長路漫漫,小一唔得咪插小二,仲好,只要筆試先。

加油。

有緊張同焦慮既情緒,好正常,記得要同人傾。

親身經歷:我自己上年都係超負能量,尤其是9,10月一個offer都未有。好彩身邊有個朋友,佢既小朋友讀IS,佢分享左好多教育既理念俾我,令我明白到,考小學其實係一件超辛苦既事,但考到/考唔到又如何,考到只係證明 “個刻” 小朋友啱學校心水,唔代表什麼。考唔到學校亦唔等於世界末日,有能力既,下年去插班。

還有,一開始考小學時,我會好想佢入xx學校,因為我覺得佢似呢種性格,但學校1st round 已經foul左我,我down左好耐。但行完一年升小之路,我發現我既小朋友性格原來唔係甘(可能佢改變左/我一開始睇錯),我就覺得慶幸當時學校一開始已經唔俾任何幻想機會我。而家入到間啱佢性格既學校。

回覆樓主:

好多學校都出了2nd interview 通知。

大家繼續加油啊!

YY_2011 發表於 21-10-13 23:45
好多學校都出了2nd interview 通知。

大家繼續加油啊!
如果有得繼續2nd /3rd in 當然係開心啦, 但馬上又會諗起,如果入到final round 無offer …..成個人又灰咗
‹ 上一主題|下一主題