用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你 ...
樓主: yukili1111
go

舊年考小學,簡直係遇到前所未有嘅困難,分享D資訊比你地   [複製鏈接]

可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班)。

到放手之時,極大機會係無法叫得郁小朋友而被迫放手。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-26 20:27
可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班 ...
完全同意,呢d 就係龍頭蛇尾,小朋友被谷到小五六就變左為讀而讀,對讀書,求知都冇乜興趣,雖然父母仲可以control到佢地,但當小朋友捱到上中一後,到時要靠自覺性,自律性既時期,加埋男女仔到左反叛期,佢地積累落黎想玩既心就會一次過爆發,此消彼長,中學大換位的情況比比皆是。
不過而家同果班入左神小,龍小既家長講都係講唔明佢地,等時間慢慢證明,我都爭d 跌入左呢個死谷爛谷前期既階段,幸好呢一兩年臨崖勒馬,希望仲未為時已晚。
見有人傾開呢個話題先好心分享,明既就會明,唔明既遲d 就會慢慢明,當做有緣分享。

可能我識人少,咁多年嚟未見過谷完一段就放手既家長,通常只有越谷越勁(不過佢地唔會認係谷,話只係興趣班 ...

曾經我小朋友參加過一個小組活動,for special need,個個都有情緒、社交、溝通問題,惟獨唔會有學習問題
有一個小朋友我印象好深刻,因為佢好鍾意搵我小朋友玩,表面睇,一家三口整融洽又正常,細問下,原來小朋友剛轉校,之前好似讀一條龍定有直中學校,父母望女成鳳,阿女承受唔到,竟然壓力大到每日見到舊校校長身體上就有啲反應,如嘔、暈等,在家中仲得人驚,小朋友會用繩捆綁公仔扮自殺,用黑色筆畫牆,撞頭傷害自己等mouth:" />父母見到事態嚴重,即時轉校、睇醫生、參加呢類小組活動加唔敢再谷俾壓力小朋友喇。呢個都係另一個要放手既原因。

回覆樓主:

認識一個朋友自小給家長係咁谷,包括在海外讀中學階段,佢話最唔開心就係呢段日子。宜家幫小朋友讀國際學校,就係唔想小朋友唔開心。
另一個朋友家長,去年入讀傳統一線頭名津小,仲有直屬中學,以為派位學校唔使咁谷,結果發覺大部分同學都好厲害。原來揀得呢類型學校家長包括自行和抽獎都好有鬥心。原本諗住唔咁谷都應該讀到中上,結果都係要谷下。
香港教育制度就係咁。只要會在香港升學,唔理乜野學校,考試成績就係最緊要。一條龍好處就係攤長12年來玩。不過家長就要好有計劃點樣令小朋友愉快學習和成長。

我對大女就係被迫放手嘅一類,叫唔郁喇!所以有感而發,將自己對細女改變嘅教育重點分享一下。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-9-26 21:43
我對大女就係被迫放手嘅一類,叫唔郁喇!所以有感而發,將自己對細女改變嘅教育重點分享一下。
...
應受到媽媽的無奈好在媽媽會從錯誤中學習,調整自己培養小朋友的方法

我唔知我算唔算谷的家長…
一般般吧
不過唔係個個小朋友都唔適合谷
我一早睇到我仔唔適合happy school/ international school
我小朋友好有鬥心
無挑戰會覺得唔開心

我仔今年叩入男津校小一
返學短短幾星期已經默書,好多嘢要溫,好多quiz
又多功課
但昨日啊仔我講,返學真係好開心
好鍾意返學….
原來小朋友本身唔覺得谷
返學好開心
真係好感動

boyboobee 發表於 21-9-26 12:42

就係只著重提升中英語文能力,數學計算能力,爭取獎狀等 ...

呢啲叫做Burned out ,香港好多學生過早過度催谷,到中學便後勁不繼。

jennylady 發表於 21-9-26 22:08
我唔知我算唔算谷的家長…
一般般吧
不過唔係個個小朋友都唔適合谷
其實唔會用一把間尺就度到呢啲係「谷」呢啲係唔「谷」,絕對因家庭因小朋友而異,順勢而行就可以。加油

PTL_L 發表於 21-9-26 11:13
「谷」同「學習」,個人認為是兩種概念,「谷」是不停重複操練,「學習」是有意義且未必需要不停操練。認同 ...

我直覺經常係,考包尾唔等於成績差,亦唔等於升唔到班。我經常自小同佢講,能力係睇自己市場定位,唔係睇校內定位,係校內揚威耀舞係作用不大嘅,呢個當然係我估返嚟嘅~~~

mcl203 發表於 21-9-26 22:39
我直覺經常係,考包尾唔等於成績差,亦唔等於升唔到班。我經常自小同佢講,能力係睇自己市場定位,唔係睇 ...

我諗唔會輕輕鬆鬆就可以市場定位良好既,人前說不谷,背後又另一回事的人大有人在

joyce2015 發表於 21-9-26 21:42
認識一個朋友自小給家長係咁谷,包括在海外讀中學階段,佢話最唔開心就係呢段日子。宜家幫小朋友讀國際學校 ...

讀直屬,去鬥嘅係家長意向,津小總有一班一早唔會去爭,或叫唔太積極係學習上面嘅家長或學生,要直升係難度唔高嘅。問題係,家長見人勁又想跟,呢啲係佢自己嘅選擇,位列中位線之前,呢個位置已經可以好輕鬆可以直升了~~~

PTL_L 發表於 21-9-26 22:45
我諗唔會輕輕鬆鬆就可以市場定位良好既,人前說不谷,背後又另一回事的人大有人在 ...

睇返自己小朋友嘅態度,谷,睇你追求啲乜啦~~~

mcl203 發表於 21-9-26 22:52
睇返自己小朋友嘅態度,谷,睇你追求啲乜啦~~~

呢個post 既谷是發生起4/5歲開始

PTL_L 發表於 21-9-26 23:09
呢個post 既谷是發生起4/5歲開始

是旦,家長自己認為最適合嘅,其他人講乜都無用嘅,況且,谷無統一定義~~~

mcl203 發表於 21-9-26 23:17
是旦,家長自己認為最適合嘅,其他人講乜都無用嘅,況且,谷無統一定義~~~
...
不嬲都係咁覺得,有既定,根本唔駛多講,自己覺得就可以

就算入左100%龍,龍校都有一定要求,小學底唔好,上到中學部點保證dse B1成續,如果抱住輕鬆心態諗住包尾都可以輕鬆上中學部,如意算盤未必打得響,小學部成績唔達標學校都會暗示勸退啦,除非面皮夠厚瀨死唔走,但仔女返學有無面色睇/長期包尾信心/自專心都無埋就仲大獲

回覆 mumumma 的帖子

我都搵過私補, 但效果不大. 所以因人而異. 反而我會選些有質素的教育中心.

回覆樓主:

「谷」係負面,「培養學習興趣」係正面。
如果入到龍或者熱門學校諗住學習排頭、成績第二,我諗太隨心啦。當然小朋友係神人就無所謂,不過好多都係凡夫俗子,努力「培養學習興趣」必定係首要!神人說話只係夏蟲語冰

totemss 發表於 21-9-27 12:25
「谷」係負面,「培養學習興趣」係正面。
如果入到龍或者熱門學校諗住學習排頭、成績第二,我諗太隨心啦。 ...
未達當年讀音小個位神童既水平, 我認為都只係凡人, 唔好妄自封神
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題