用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育局將推行‘學校推薦直接錄取計劃’ ...
樓主: Arabellahk
go

教育局將推行‘學校推薦直接錄取計劃’ [複製鏈接]

stillgood20 發表於 21-9-28 11:49
故事是, 中三家長會, 講解中四科目分配.只准"精英班"同學修M1 / M2.
普通班不可.
家長會, 我問校長. 我囝既 ...

我认为多元智能跟精英班冇冲突,学校精英班代表学术成绩,校队,辩论队,合唱团,管弦乐团等也代表其他智能精英。

多元智能不代表要样样到精英层次,也不代表样样唔入流!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 21-9-28 11:49
故事是, 中三家長會, 講解中四科目分配.只准"精英班"同學修M1 / M2.
普通班不可.
家長會, 我問校長. 我囝既 ...

稀有者就真係讲运气及有没有伯乐了,如果有真係百年难得的奇材。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 21-9-28 12:43
是的,  
其實, 數學老師應該提昇技能.

你这样说可能由读理科、工科毕业生教数学才可以,除非数学老师自己课余时间有兴趣编程,DlY,及广泛兴趣,不然的话,机会可能好微!

我覺得學校應該讓更多的學生試學一下數學延伸M1或M2,最多半年時間,應該足夠看出學生的潛力。因為學習數學延伸部分只用到之前所學很基本的數學知識,並不需要之前深奧的數學知識,有一定的獨立性。有些學生可能很適合學數學延伸部分,成績可能高於必修成績。

Arabellahk 發表於 21-9-28 19:36
我覺得學校應該讓更多的學生試學一下數學延伸M1或M2,最多半年時間,應該足夠看出學生的潛力。因為學習數學 ...

很好的提议,资源是一个问题。

ANChan59 發表於 21-9-28 16:58
稀有者就真係讲运气及有没有伯乐了,如果有真係百年难得的奇材。
大家,有來有往.很開心!
其實,EK無咩火花 ,都幾悶.

細囝intern,  近日多理解一些.
話說參加的Start up公司已經存在好一段日子.
公司主腦係位港大Eng 博士後,再有一個成形班底.
而科技產品已經成形存在的.

Intern今年, 5/6個EE intern, Marketing, Media intern 都有.完成了intern.細囝继續freelance.

我唔係想講我囝有幾叻.
(e 個影響睇唔到事實).

反而,係當DS的人/資訊加入團隊.
Dr. 由已經成形的運作, 加入DS的理念.

我思考過,並不是我細囝叻.
大三有幾叻, 學到ge,也是DS入門.
能夠把學到的,最多係交個功課吧了.

Freelance 做咩,開會聽到咩.
有咩,就比d(淺)意見.
即係.多d聽,多d講.
有需要修正一下Pthyon.

我覺得佢老細唔錯.
自己和團隊已有足夠知識.
也願意聽取不同聲音.

你講ge伯樂和天才?唔係現實.

我反而覺得是某些知識的存在價值.

當擁有一個價值, 你囝囝會點?你明白.

我講ge稀有性, 簡單講,是供求比例而已.

伯樂,可能買馬投機用.

stillgood20 發表於 21-9-28 23:17
大家,有來有往.很開心!
其實,EK無咩火花 ,都幾悶.

现在EK太多伸手黨,只係take 唔会give。我最初见你滔滔而谈,有些同意,也有不同意,间中作出不同看法,你又ok,就可以有来有往。

先讲伯乐吧,儿子係被两个伯乐同时睇中才会有两个师傅,才会一年所学等同其他人两三年。他也会在intern 中物色有潜质的对象,推荐给老细,去年跑出一个师弟,今年升AM。他亦分析这个师弟在一些方面比他优胜,他们合作无间。很快他要独立处理项目,他会爭取几个合队型的fit 马,看看效果如何。

兼听则明 偏信则暗,做老细不可能太偏,而且做创新的,brainstorming 孓 creative problem solving 係几基本的!

初创公司最大的挑战不在研发,反而在市场及銷售渠道,marketing, business development ,初创公司也是盈利单位,没有盈利模式及能力只会很快玩完。你儿子要多了解营销及fund raising,去到某个层次,这个最重要‼️

稀有性係特别,但被相中也不容易,对方睇中你的强项,已经是伯乐。儿子因为双剑合壁,在香港可能十只手指数哂,但不是旧同事推荐,猎头公司根本不会知道有这种能力的人,很多是找单项,正因为咁,他才会再坐一会,继续磨剑,最后坐足四年。

ANChan59 發表於 21-9-29 07:30
现在EK太多伸手黨,只係take 唔会give。我最初见你滔滔而谈,有些同意,也有不同意,间中作出不同看法,你 ...
請問令公子有D咩特質比伯樂睇中?

cafeva 發表於 21-9-29 07:58
請問令公子有D咩特質比伯樂睇中?

这个让我想想如何答复你,我大约知道的,只是想如何适当的表达!

ANChan59 發表於 21-9-29 07:30
现在EK太多伸手黨,只係take 唔会give。我最初见你滔滔而谈,有些同意,也有不同意,间中作出不同看法,你 ...

謝謝你的體諒.
說實的,我個性好複雜, 亂中有序,
有時好隨意.好似另一個post, 莊子思維.

偶然,在家亂講爛gag, 我老婆都怕咗我.
同學仔想做醫生,
咩動物最合適做醫生?

邊一個ge老婆最唔鍾意同老公瞓覺?

返嚟喇,
我們大家都教囝.
你絕對是好爸爸, 有愛心.識見.系統.支持…

我老婆經常投訴我, 咩都唔比d囝去做, 好似咩都唔識,
做似另一個post,. 一竅不通.
人.生活得思想自由.並不容易.

教育也有不同方法.

PS. 小鳥.陳滿

stillgood20 發表於 21-9-29 09:24
謝謝你的體諒.
說實的,我個性好複雜, 亂中有序,
有時好隨意.好似另一個post, 莊子思維.

我相信每一個做爸爸的,在能力範圍內肯定會盡心盡力教養子女,只係方法不同,時間點不同。

你這樣一講,我教兒子的方式有些似工程上的system approach,有板有眼的!

我家就係我鼓勵兒子乜嘢都試吓,反而CEO會擔心一下,現在就冇所謂了。

ANChan59 發表於 21-9-28 19:57
很好的提议,资源是一个问题。
通識改革已從中四開始,課時減少近一半,公社科教師也將相應減少。只要教育局不收回這些資源,用來招聘數學教師,就可以讓更多學生嘗試數學延伸部分M1或M2,學生也可充分利用公社科減少的課時。

Arabellahk 發表於 21-9-29 14:06
通識改革已從中四開始,課時減少近一半,公社科教師也將相應減少。只要教育局不收回這些資源,用來招聘數學 ...

值得考慮。

回覆 ANChan59 的帖子

我又插個嘴。我母校係傳統英文同數理強校,夠資源學生開兩班M2再加一班M1。現實係開就3班,到考時都唔知有冇剩低一班半。學生(家長)結果都係因為功利原因drop科,覺得寧願花大部分時間去搞好中文,反而對入大學心儀科目更有用。所以我認為政策不變,根本增加數學科資源都冇用。

beastiebistro 發表於 21-9-29 18:14

我又插個嘴。我母校係傳統英文同數理強校,夠資源學生開兩班M2再加一班M1。現實係開 ...

我哋想改教育政策,好難會有好結果,只會越改越衰。

我真係諗,如果有官員愛X愛Y上身,香港考DSE用筒體字作答加分,用普通話會話又加分,家長及學生會否照跟呢?

直頭唔使諗改,唔好再改衰啲已經偷笑。

我覺得今時今日嘅家長已經變得完全目標為本,如果普通話有分加,即刻就全部湧晒去上普通話補習班喇。

beastiebistro 發表於 21-9-29 20:15

直頭唔使諗改,唔好再改衰啲已經偷笑。

I think so too.

beastiebistro 發表於 21-9-29 18:14

我又插個嘴。我母校係傳統英文同數理強校,夠資源學生開兩班M2再加一班M1。現實係開 ...
學生和家長是教育的受衆.
究竟,幾多受衆覺得数學的利處.
他們隨便便放棄.

當年,細囝自修M2, 不管有無考DSE.

Arabellahk    發表於 21-9-29 21:59

ANChan59 發表於 21-9-27 14:25
搞到咁,當然是上層搞出嚟。

如果不是陳太堅持保留部分英中,一早全中中,普通話上堂了!
不一定是陳太的堅持,是很多用英語學不明白或成績不理想的學生及其家長的意願。

Arabellahk 發表於 21-9-29 22:38
不一定是陳太的堅持,是很多用英語學不明白或成績不理想的學生及其家長的意願。 ...

你覺得香港家長的聲音,老懵董會聽的嗎?教育官僚會聽的嗎?

你上網睇吓啦!
‹ 上一主題|下一主題