用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 需唔需要幫小朋友溫習
go

[小學] 需唔需要幫小朋友溫習 [複製鏈接]

阿仔今年Yr 6, 由LS轉過去, 基本上係星期五先派功課, 然後On Line Submit就得。想請問大家其實家長需唔需要星期六日幫小朋友溫習下預備升中學架? 呢兩個月我無乜理過佢讀書既野, 其實我都唔知應該有無野係需要幫佢, 見佢日日放學打下機睇下書, 好開心
   2    0    0    0

yr 6響某d國際學校已經屬於中學了。

PigPig710 發表於 21-9-24 10:59
阿仔今年Yr 6, 由LS轉過去, 基本上係星期五先派功課, 然後On Line Submit就得。想請問大家其實家長需唔需要 ...

家長唔需要幫溫習,但應該要関注:
- Y6各科的學習重點、unit curriculum是什麼、home learning做成點
-轉校之後社交関係如何?識了幾多個朋友?咩背景?有何共同話題趣事?
-孩子除學術以外還有什麼目標?會參加學校活動嗎?
以上問題不是溫習/補習就能解決。

回覆樓主:

這個階段,學習一些self management skills, self learning skills, 更加有用

PigPig710 發表於 21-9-24 10:59
阿仔今年Yr 6, 由LS轉過去, 基本上係星期五先派功課, 然後On Line Submit就得。想請問大家其實家長需唔需要 ...

咁大個仲要同小朋友溫習
你至多問下佢有咩要幫手
如果有問題老師會出聲
佢哋需要睇好多書

我仔都係年上年由LS 轉 IS Gr 7,明白家長會有啲擔心,不過個人覺得你唔需要太擔心學術上,因基本上小朋友在LS 已有一定水平,你可以問吓小朋友上堂學啲咩,睇吓佢是否完全明白跟得上,在IS Yr 6 係初中,應未多功課,可以試吓慢慢放手訓練下佢自己搞掂,都未嘗唔係一件好事,唔洗咁快擔心搵補習住。其實倒不如鼓勵佢多認識吓啲同學,建立返朋友圈子,適應現時堂上模式,可以就參加學校啲課外活動,快啲融入新環境對在IS 學習上都有幫助。

其實小朋友適應力好強,大部分IS 都會幫助新同學融入學習,加上IS 係活動教學,所以小朋友好快投入適應新學習課程,你唔需要擔心。

sxd 發表於 21-9-24 11:43
yr 6響某d國際學校已經屬於中學了。

英式Year 6仍是小學,Year 7才是中學,final year是Year 13; 美式Grade 6是中學,Grade 12是final year.

kinder.bb 發表於 21-9-25 19:01
我仔都係年上年由LS 轉 IS Gr 7,明白家長會有啲擔心,不過個人覺得你唔需要太擔心學術上,因基本上小朋友 ...

美式IS Grade 6是初中,英式IS Year 7才是初中。

conniewktang 發表於 21-9-26 00:10
美式IS Grade 6是初中,英式IS Year 7才是初中。
明白
樓主更應讓小朋友好好享受未上"中學"的學校生活!

kinder.bb 發表於 21-9-27 13:22
明白
樓主更應讓小朋友好好享受未上"中學"的學校生活!

非常同意!

我仔都系啱啱從 LS 轉去 ESF Year 5, so far 返學好開心, 都認識咗好多朋友, 但係每日返嚟睇一陣書, 就係玩, 學校除左冇功課, 亦都冇書, 冇薄冇作業, 唔太知佢每日做咗啲乜, 不過網上有講呢個term嘅學習範圍, 同有時都會問下佢今日學咗啲乜
其實係唔係國際學校嘅模式就係咁樣? 如果係我就繼續鼓勵佢睇書, 同得閒問下佢學咗啲乜, 除咗自己買咗啲中文習作畀佢做, keep 返住個中文, 其他學術方面我就交曬畀學校, 自己其實都冇乜嘢可以跟

第一次做 IS 家長, 有啲迷惘

mimibama 發表於 21-10-5 12:30
我仔都系啱啱從 LS 轉去 ESF Year 5, so far 返學好開心, 都認識咗好多朋友, 但係每日返嚟睇一陣書, 就係玩 ...

如果你local轉去,中文通常入到最高stream, 應該會有D功課?

mimibama 發表於 21-10-5 12:30
我仔都系啱啱從 LS 轉去 ESF Year 5, so far 返學好開心, 都認識咗好多朋友, 但係每日返嚟睇一陣書, 就係玩 ...

嚟到term break, 有機會了解孩子的學習情況未?鼓勵家長一定要參加3 way conference, 與class teacher 多啲溝通。
另外就係建立你自己的人際網路,與其他家長互通消息及支援。
‹ 上一主題|下一主題