用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行面試
go

升中自行面試 [複製鏈接]

請教大家,如升中自行兩間心儀的中學撞了面試時間,應照選或是另再選。有無家長可分享試過可以改到時間面試嗎?因大都差多日期面試,驚撞了又改不到豈是浪費了一個機會。
   2    0    0    0

Maggieb1122 發表於 21-9-23 22:15
請教大家,如升中自行兩間心儀的中學撞了面試時間,應照選或是另再選。有無家長可分享試過可以改到時間面試 ...

deleted

請教大家,如升中自行兩間心儀的中學撞了面試時間,應照選或是另再選。有無家長可分享試過可以改到時間面試 ...

今年BPS有得改,但要出時間頭1,2日好問。
我會一間最早交表,一間最遲交表,博跟申請時間先後唔撞。
但可能中學是跟姓氏排/跟次第排( 刨下 EK)………要衡量下。

有D中學可以改, 有D唔改得。

當年我哋2間都係同一日in, 我哋考慮咗都照報(如改唔到就算), A校第一日交表, B校最後一日交表, 最後A校上午in, B校下午in, 不用改時間。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

改左可能影響取錄機會,有些中學會安排成績好些的in前的但每間唔同,如果係group interview, 有神隊友同豬隊友就會有不同結果。不過甘,小朋友有好表現也可以更突出既。

kirstyau 發表於 21-9-24 00:51
今年BPS有得改,但要出時間頭1,2日好問。
我會一間最早交表,一間最遲交表,博跟申請時間先後唔撞。
但可 ...

有得改就最好了

gracelam 發表於 21-9-24 06:37
有D中學可以改, 有D唔改得。

當年我哋2間都係同一日in, 我哋考慮咗都照報(如改唔到就算), A校第一日交表, ...

回覆樓主:

舊年經驗:自行報名時已知道係同一日面試,亦打咗去學校問,學校 A 冇得改期,學校 B 話可以書面申請改時間,咁我就照報名。面試時間一出,撞到應,即刻同學校 B 申請,佢要俾埋證明,我亦如實報告撞咗另一間自行,學校好好,將我時間改到最遲,完全唔駛趕。結果:學校 A 落選,學校 B 自行收咗。

當然改唔改得,有冇影響都係睇個別學校啦,但如果兩間都冇得改,而有其他選擇,我會寧願揀兩間唔撞嘅

今年有3場都係同一日,BPS肯調時間,結果順利in哂3間!

回覆樓主:

官校多數肯調時間 QC 除外 KC同QC 年年多數撞同一天

tkhhung 發表於 21-9-25 09:26
官校多數肯調時間 QC 除外 KC同QC 年年多數撞同一天
阿仔當年都係同一日in QC同KC. 不過我地早上同下午In無撞時間, 有一同學In QC放棄KC. 但最利害係有另一同學的家長想出絕招, 雖然撞時間但都順利In到KC同QC.  

pccw2017 發表於 21-9-28 16:53
阿仔當年都係同一日in QC同KC. 不過我地早上同下午In無撞時間, 有一同學In QC放棄KC. 但最利害係有另一同學 ...

我朋友都是 同日見兩間 KC肯改時間 最後叩門入KC

tkhhung 發表於 21-9-28 16:56
我朋友都是 同日見兩間 KC肯改時間 最後叩門入KC
你的朋友好彩遇到個職員肯改時間.
‹ 上一主題|下一主題