用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請幫忙推介Broadband provider
go

[英國] 請幫忙推介Broadband provider [複製鏈接]

請教各位有冇broadband provider可介紹? 阿仔同的同學仔租左間屋,但網速實在太慢(kms), 想join個local plan, 請問大家可有推介,謝謝!
   5    0    0    0

回覆 chriwily 的帖子

可以去Cable.co.uk入postcode check下嗰個地址有咩公司提供咩plan。我係用緊一間叫hyperoptic,速度快亦無試過斷線。

beastiebistro 發表於 21-9-23 17:09

可以去Cable.co.uk入postcode check下嗰個地址有咩公司提供咩plan。我係用緊一間叫h ...

多謝曬,我叫阿仔去check下

chriwily 發表於 21-9-23 16:56
請教各位有冇broadband provider可介紹? 阿仔同的同學仔租左間屋,但網速實在太慢(kms), 想join個local pl ...

上 Ofcom 網頁 入 Postcode 選地址
可查有無 Superfast / Ultrafast 寬頻
如有再去 Opensearch 睇 providers

https://checker.ofcom.org.uk/en-gb/broadband-coverage

https://www.openreach.com/

英國嘅 wifi plan 冇香港咁好...揀邊個都係普通。而且一落雨落雪就可以癱瘓,反而用 data 仲快過 wifi。我用過 EE、Virgin、BT Broadband。手機我用 Vodafone。

間屋有冇 LAN 線插頭位?用呢個會快非常多!同埋考慮買 extender

Poyau 發表於 21-9-23 19:40
上 Ofcom 網頁 入 Postcode 選地址
可查有無 Superfast / Ultrafast 寬頻
如有再去 Opensearch 睇 provide ...

多謝你分享資訊

要留心呢啲資料係由供應商提供好多唔準確,亦唔係個個供應商都可以提供服務。最重要係唔同供應商嘅唔同網速收費唔同。我新單位喺ofcom係無資料嘅,舊單位嘅ofcom資料係錯嘅(ofcom話有ultra到問供應商話無)。新單位已經pre-install咗BT同埋hyperoptic,鄰居同管理處都話BT會間唔中斷線,Hyperoptic好穩定。舊屋基本上只得Virgin media可以提供service,而Virgin斷線次數最多。
我已經無揀hyperoptic最top嗰個plan,不過同時推兩部機頂盒加三部電腦都完全無問題。

1998Ruby1998 發表於 21-9-23 20:25
英國嘅 wifi plan 冇香港咁好...揀邊個都係普通。而且一落雨落雪就可以癱瘓,反而用 data 仲快過 wifi。我 ...

係呀,最快只有500M plan,間屋上下兩層得一個LAN頭係廳,唯有買extender駁反去自己間房, 叫左佢地租前問清楚,唉,依家租左就太遲了!

beastiebistro 發表於 21-9-23 21:36

要留心呢啲資料係由供應商提供好多唔準確,亦唔係個個供應商都可以提供服務。最重要 ...

阿仔check 過佢個地區只有vrigin media, EE, sky, now broadband, plusnet, talk talk, 就係冇hyperoptic ,死得了!

都係問下隔離鄰舍用緊邊間穩陣啲,因為package話嗰個速度同真實速度有可能唔同。理論上plusnet同EE都可以接受,其實virgin都快(不過要承受斷線嘅機會,講緊係斷幾個鐘咁)。

beastiebistro 發表於 21-9-23 22:04

都係問下隔離鄰舍用緊邊間穩陣啲,因為package話嗰個速度同真實速度有可能唔同。理 ...

明白,多謝你既建議  

我之前租 private hall 同大學 hall,佢哋嗰 wifi 都係廢架,但寫 “free speedy wifi”。Send WhatsApp 、睇 Youtube 就冇問題嘅,但如果係 upload video、Skype video call、睇高清影片就一定唔得,尤其係當夜晚個個都返左宿舍用緊電腦。壞 wifi 就慘囉,成屋人即刻晴天霹靂,起碼等三四日先有人黎整,依家 Covid 就可能更加耐。
呢個係英國常見問題,同香港冇得比。最靚嘅 wifi 就係超市同銀行,大學都唔係間間 wifi 好,有啲位係收唔到,反而前兩者係一定得仲好快好順。

有冇可能可以香港買英國電話卡 share 畀電腦同電話 (雙卡手機)?可能咁樣仲平同穩定過用 broadband。英國啲 broadband plan 閒閒地都接近 20 鎊,咁同香港買一張漫遊卡價錢係差唔多甚至更平但肯定穩定好多,起碼唔洗一屋人一齊爭 wifi。一次過買幾張每個月換一張,除非經常打機下載高清電影嗰啲,否則正常使用一個月都 20/30 GB都夠用。要下載就去大學用佢哋啲特強 wifi。不失為一個方法。

‹ 上一主題|下一主題