用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK 2022 Prep
樓主: fujilena
go

[小學] AISHK 2022 Prep [複製鏈接]

回覆樓主:

我咁耐以嚟未聽過有推人打人事件發生,而且小朋友喺學校遊樂場玩都有幾個老師睇住,發生意外嘅情況好低,因為老師會制止,反而平時喺屋企附近或者出面嘅遊樂場就成日發生推人打人嘅事件。

我反而覺得呢間學校啲學生好Friendly 好pure,有時我會趁小息去操場外面睇佢哋玩,佢哋好喜歡坐喺草地食嘢傾偈,有啲同學食完嘢就去玩,啲同學見到我喺外面望吓望吓都會主動同我say hello同埋笑,我覺得好親切,學校仲好有澳洲文化氣息。

Star.Star 發表於 21-9-27 00:34
我朋友話佢細果個小朋友果班今年年中走左幾個。不過我諗唔係因為學校唔好既,係疫情同政治問題。

但佢小朋 ...

喺我個小朋友身上,都曾經發生過比同學打既事情(貪玩那種)。我知道咗之後,接放學時都有同老師講。老師了解事情後,起初都覺得問題不大,鼓勵小朋友要學習自己處理,要學識voice out,遇到問題係part of social life。

但後來,我個小朋友話我知佢出咗聲話唔鍾意咁玩,但事情繼續發生,於是我立即通知班主任,班主任即日調查事情,然後來回email交代事件,仲通知埋級主任同埋副校長一起處理。

過程中,我覺得學校處理得好好,對我個小朋友提供協助及情緒支援,又教我個小朋友如再發生可以點樣處理,又會在午息時間(事發後那個星期)安排d活動,等我個小朋友可以同幾個相熟的同學一齊玩。另外,學校會叫打人的家長來學校見面,打人的小朋友亦要向我個小朋友道歉同埋接受學校比既後果。

我諗家長好難揀咩人做同學,但家長知多D學校點樣處理,考慮下認唔認同學校的手法,慎重為小朋友選校。

其實多左人講廣東話,又唔等於失守嘅嗰啲大部份都有澳紐passport ,咁都合乎資格嘅😁
學校有report 出左,見到生源少左來自外國,但多左來自本地直/私(出名的)

至於爭執,我小朋友都試過同同學有dispute
之後兩個小朋友一齊見老師/副校
學校其實handle 得好好,由通知家長,到處理小朋友之間問題,都令我滿意。我最欣賞係學校好盡力用心去教好小朋友,唔會就咁拋個波比家長。

入學方面,你可以話易左嘅,我都唔太清楚
但係我知有澳紐passport 嘅都入唔到囉
面試時英文好著重嘅,始終學校都係講英文,小朋友觀察下都係較活躍敏捷
有好多同學都好乖嘅,家長都好好相處
(利申,出年year 1, 由reception 讀起,我地由LS 名幼轉尼,無後悔過)

Bearmanie 發表於 21-9-27 09:37
其實多左人講廣東話,又唔等於失守嘅嗰啲大部份都有澳紐passport ,咁都合乎資格嘅😁
學校有report  ...

話你知,今年易入左好多。冇外籍護照唔多識英文都入到prep。

mindfulmom 發表於 21-9-27 09:00
喺我個小朋友身上,都曾經發生過比同學打既事情(貪玩那種)。我知道咗之後,接放學時都有同老師講。老師 ...
等我轉述畀我朋友知。佢話佢小朋友同左班主任講,但班主任話幾句就算,但果啲曳小朋友仍然三日唔埋兩日就出手打鬧。

Star.Star 發表於 21-9-27 10:04
話你知,今年易入左好多。冇外籍護照唔多識英文都入到prep。
無外藉護照入到, 唔係今年嘅事
當時未有Covid 19 and social movement 已經有收啦
學校只要跟足教局比例規定,就可以收non passport holder

但係咪真係易左?
Who knows
可能你講嘅小朋友有啲位比passport holder 更加標青
唔多識英文呢樣,可能你英文叻,覺得佢唔多識英文😂
我地在校生家長就知,有英文未達學校要求,學校要求下一年再interview / 格一段時間再來/ 什至讀低一年級
其實preppies 唔洗真係講得好叻,佢明白,可以互動到就得
讀國際學校,性格好緊要。
同埋,學校會睇性別,有同學仔收offer 時,學校講明因為想收個女仔,好講求balance

我個小朋友長大於local family ,英文比班到一大堆英文為母語的學生差,但佢聽得明嘅,肯講。
學校為左小朋友快啲跟到其他小朋友進度,係會安排 learning enrichment 比學生,有語言導師跟進,好似補習咁,不過免費。
所以其實學校一直有收一啲英文真係一般般嘅

我都話你知,學校對英文要求較高,當年我個女第一次面試表現麻麻,但因為我哋有Passport,我發電郵同打電話俾學校,問可唔可以俾多次機會佢面試,跟住佢寫咗一段電郵俾建議我點樣幫佢改善英文,然後比半年時間我去訓練佢,然後會再安排多一次機會佢面試。

我聽從佢地指示加強培訓小朋友英文,請咗外國老師一個星期教佢兩堂英文,每天讀幾本英文書,在家盡量說英語,幾個月後英文比之前進步咗好多,當第二次面試時候就表現好好,最終收咗我個女,所以學校對小朋友英文要求係高。

你再幫我轉述俾你朋友知啦,處理呢類型小朋友紛爭喺邊間學校都會發生,建議家長以正面態度多啲同學校同老師溝通,只同朋友講係冇用㗎。

Happpiness 發表於 21-9-27 10:44
我都話你知,學校對英文要求較高,當年我個女第一次面試表現麻麻,但因為我哋有Passport,我發電郵同打電話 ...
都話今年唔同左喇。唔多識聽同講英文,冇外籍護照都入到prep。疫情同政治因素,香港啲國際學校自己都怕收唔夠人,易入左好多。

回覆 Star.Star 的帖子

唔洗擔心,你呢個睇法暫時apply 唔到落我地到,我地有家長講佢有朋友連考兩年都失敗😖😖啲家長知我女無passport 都好驚訝點碌到入尼,佢地亦都有親友仲等緊成功嘅一日
所以英文呢個要求應該不會點降

無需要再爭辯,假如你有子女,不妨都入尼讀下一探虛實
你英文應該唔差
對你小朋友尼講,英文應該不是問題

Bearmanie 發表於 21-9-27 11:38
回覆 Star.Star 的帖子

唔洗擔心,你呢個睇法暫時apply 唔到落我地到,我地有家長講佢有朋友連考兩年都失 ...

真係唔洗爭論。就係識人小朋友唔識英文今年入左。我小朋友同佢玩講英文,佢係唔明唔識講。我所講既全部係真事,身邊發生。你地在校生家長遇唔到唔等於學校就冇發生。

我小朋友讀另一間國際學校。

Star.Star 發表於 21-9-27 10:50
都話今年唔同左喇。唔多識聽同講英文,冇外籍護照都入到prep。疫情同政治因素,香港啲國際學校自己都怕收唔 ...

其實我認為大家都系客觀討論,而學校收生也有其客觀標準。你認為唔多識講英文的小朋友既然能夠pass到interview,應該有其個人特徵系老師睇到而你未必睇得到出來的。

我相信你是英文很好的家長,才能判斷該位小朋友英文能力不足以入讀aishk。或者你可以分享下你心目中aishk應該收邊類型小朋友,等我地都可以有d得著啦。

audrey_dad 發表於 21-9-27 11:48
其實我認為大家都系客觀討論,而學校收生也有其客觀標準。你認為唔多識講英文的小朋友既然能夠pass到inter ...
至少其他同年紀小朋友同佢講英文要明要識答人啦

Star.Star 發表於 21-9-27 11:57
至少其他同年紀小朋友同佢講英文要明要識答人啦

甘有無可能果位小朋友interview 時系可以正常對答到?以我所知assessment 時間都長,almost 一小時。
如果小朋友真系唔識對答,我估老師派offer前都應該好有保留, 同埋對其他waitlist offer的小朋友好唔公平

audrey_dad 發表於 21-9-27 12:01
甘有無可能果位小朋友interview 時系可以正常對答到?以我所知assessment 時間都長,almost 一小時。
如果 ...
可能嗰位小朋友只係唔鐘意同某啲小朋友玩,導致旁人覺得佢唔識英文。小朋友好直接嘅,唔想同你玩就唔同你講野

Bearmanie 發表於 21-9-27 12:04
可能嗰位小朋友只係唔鐘意同某啲小朋友玩,導致旁人覺得佢唔識英文。小朋友好直接嘅,唔想同你玩就唔同你講 ...

你咁講嘢就唔好啦,講到好似其他小朋友唔好,個小朋友先唔想同佢講嘢/玩,咁會顯得間學校家長既質素低㗎。
果個小朋友好鍾意同其他小朋友玩,但人地講英文佢就唔識聽唔識講,只肯用中文講,都要其他小朋友用中文遷就佢(因為佢唔明)。

Star.Star 發表於 21-9-27 12:18
你咁講嘢就唔好啦,講到好似其他小朋友唔好,個小朋友先唔想同佢講嘢/玩,咁會顯得間學校家長既質素低㗎。 ...

間學校家長既質素低㗎, 學生英文又唔好, 你小朋友讀另一間學校, 我真係恭喜你呀!
其實學咩英文? 讀咩國際學校? 怕唔怕俾人舉報勾結外國勢力?
國際學校又冇國民教育讀, 不如返大陸讀啦

你咁講嘢就唔好啦,講到好似其他小朋友唔好,個小朋友先唔想同佢講嘢/玩,咁會顯得間學校家長既質素低㗎。 ...

甘真系唔系甘好,個小朋友入到來aishk都可能讀得好辛苦.... 希望佢適應到啦

audrey_dad 發表於 21-9-27 12:43
甘真系唔系甘好,個小朋友入到來aishk都可能讀得好辛苦.... 希望佢適應到啦
...

好彩係佢讀prep,有得救。我只係客觀講述今年冇護照又英文唔好都收啫,係事實。
咁其他家長可作參考。
冇踩低間學校意思,唔知做咩有人跳晒制

其實我好少出文回應,因為我見呢度好多家長嘅討論都好客觀同理性,但係今次出post 回應就係因為見到你呢啲咁低質素嘅comment,永遠都係話個朋友講比我知或者用一啲虛無縹緲嘅例子去批評間學校或者學生,我就忍唔住要出post回應。每間學校各有優點缺點,就算因為難入入唔到亦都唔好懷恨在心作出無理攻擊。
希望某些人真係能夠做一個有質素嘅家長,每當出post之前都停一停想一想,寫多些有質素嘅意見總比起一些斷章取義嘅批評更有建設性。
‹ 上一主題|下一主題