用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (89校網)家住錦英苑,自行揀「寶校」泰伯,會否太不智 ...
go

(89校網)家住錦英苑,自行揀「寶校」泰伯,會否太不智? [複製鏈接]

2    0    0    1

我仔谷慣, 儲左好多cert, 自行交左間二線, 我都不斷問自己是否理智, 但再問自己小朋友人生有幾多時間可以開心?

cokwong969 發表於 21-9-22 23:07
家住錦英苑,小朋友本身唔叻,揀主流靈糧果啲驚讀唔掂,如果近近地揀泰伯嘅話,大家覺得點?

過幾日就係自 ...
泰伯係咪之前參加咗腹卷詩書問答比賽?好似好叻,得第三
輸比英華和女拔咋。

家住錦英苑,小朋友本身唔叻,揀主流靈糧果啲驚讀唔掂,如果近近地揀泰伯嘅話,大家覺得點?

過幾日就係自 ...

我朋友住馬安山,佢話泰伯喺出面比賽同英基爭架

GobbySo1122 發表於 21-9-23 00:30
我朋友住馬安山,佢話泰伯喺出面比賽同英基爭架

應該係同英華比賽
英基係國際學校
係YouTube 有得睇返個比賽
得第三,都好叻架

回覆樓主:

小朋友本身唔叻 --- 這樣想自己小朋友的話,小心會自我實現。。。

揀主流靈糧果啲驚讀唔掂 --- 讀寶校就算讀得好,都好難有好派位(你知道升中機制的吧?)

藍尾巴 發表於 21-9-23 01:29
聽講座佢今年3成入band1,睇牌面唔差,同埋無晒跨境

泰伯2021年33%升沙田區英中

近年派位結果
https://www.taipak.edu.hk/tc/content.php?wid=210

https://www.taipak.edu.hk/attachment/upload/files/19-21%20中學派位1.jpg

過幾日就係自 ...

朋友個仔讀泰伯小學,話泰伯只係著重「智叻星」,小息、放學、放假日谷夜谷,不斷操練應付比賽。
如你估中小朋友唔叻,上面所講的拎獎、升中band1都唔會有你份。
我係係你,我唔會揀泰伯,我會選靈糧

Azzurro 發表於 21-9-23 11:04
小朋友本身唔叻 --- 這樣想自己小朋友的話,小心會自我實現。。。

揀主流靈糧果啲驚讀唔掂 --- 讀寶校就算 ...

認同Azzurro講,唔應該標簽自己的小朋友唔叻,如你覺得小朋友讀書未發揮到,可以揀多活動學校靈糧, 雨川。
今年移民潮,大把好學校都多左位,為何要選一間只谷智叻星成績的泰伯「寶校」?

過幾日就係自 ...
或者莊啓程都好啦,莊小幾好噶,都好近。

回覆 藍尾巴 的帖子

佢係 3 成入讀英中,唔係 3 成入讀 Band 1。聖心書院、培基 DSE 未達到 Band 1 水平。所以七除八扣預 20% 左右係 Band 1 水平嘅同學。
另外寶校有個危機就係呈分排名容易飄忽。因為卷通常都唔會太深,然後學生程度比較參差/能力差異闊,可能好多人考到 95 分,但 95 分可能係呈分排名屬於 Band 2,但考高 1 分又變返 Band 1。要 keep 到唔粗心大意可以次次 9 字確保自己仍然係 Band 1 水平,一樣都會辛苦,除非已經諗好 Band 2 嘅出路。

另外師兄師姐可能係 Band 2 人但剛剛碰著移民潮,咁學生向上移就多左 Band 2 學生入讀 Band 1 學校。然後又碰著今年少人考 Pre S1,師兄姐運氣好多人考入頭 33% 屬於 Band 1 水平,所以後年嘅升中都靚仔啲,但到你呈分嗰陣可能就又唔同景象。

唔係話泰伯唔好嘅,你心儀嘅話,又知道呈分要面對嘅困難同對策,就可以去馬。

(策略性咁諗,一定係去左好嘅學校先,因為真係讀唔掂嘅話,要插班泰伯應該都唔係難事)

題外話,泰伯比較難留得住有經驗嘅老師,比較多後生嘅老師,有接近一半係 5 年教書經驗都冇(19-20 年,0-4 年年資 51%、5-9 年 11%、10 年以上 38%)。有好有唔好,但呢個係校方提供嘅數據。

gomapi 發表於 21-9-22 23:41
我仔谷慣, 儲左好多cert, 自行交左間二線, 我都不斷問自己是否理智, 但再問自己小朋友人生有幾多時間可以開 ...

點解唔比佢試下考直資!活動教學

mavis222 發表於 21-9-23 22:23
點解唔比佢試下考直資!活動教學

有考,但未出結果都要交自行。

gomapi 發表於 21-9-24 04:42
有考,但未出結果都要交自行。

祝你成功(emoji)

Stephaniehohoho 發表於 21-9-23 16:05
朋友個仔讀泰伯小學,話泰伯只係著重「智叻星」,小息、放學、放假日谷夜谷,不斷操練應付比賽。
如你估中 ...

泰小拎獎嗰啲比賽(國情、基本法、認識祖國)都唔係主流,學生只係靠死背網上資料去參賽,試問腦筋又有咩得著
_圖片來自school-land_

Stephaniehohoho 發表於 21-9-24 23:08
泰小拎獎嗰啲比賽(國情、基本法、認識祖國)都唔係主流,學生只係靠死背網上資料去參賽,試問腦筋又有咩 ...
幾個月前個個係主流
https://youtu.be/Qa3nfjM2hUk

個比賽好精彩

女拔第二
英華第一

各項賽事都見到 泰伯 踪影,
(英華都係比賽常客)
至於水平,比賽都係靠谷....
有啲二三線學校好熱衷,
始終唔係冠軍人馬。
‹ 上一主題|下一主題