用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同小學
go

港同小學

請問各港同小學用家,港同標榜無精英班,但請問實際情況係如何?

無精英班,初小中英有補底小組分開上堂,高小中英數按程度分組上

Diversifyedu 發表於 21-9-22 15:50
無精英班,初小中英有補底小組分開上堂,高小中英數按程度分組上

即係有補底,冇拔尖?

兔兔子 發表於 21-9-22 17:26
即係有補底,冇拔尖?

以前曾經聽過老師講,係跟單元分組上的。
某些單元做拔尖,某些單元做補底。

有時這幾個同學小班,下個單元又換人。有時上學期這幾個上小組,第二學期又換人了。

又試過老師入課室,問:邊個想上小組?小朋友自己舉手,老師揀人去上。

這是小朋友告訴我的,現在是否這樣我又不清楚了。

buzzanna 發表於 21-9-23 10:57

宜家都差唔多

醒目開學勳章 王國長老

buzzanna 發表於 21-9-23 10:57

同以前差不多(除自願舉手果part我唔了解)
我知主科係會捉「有需要同學」上小組,以單元為單位,呢某單元唔得就捉去上小組。我仔試過某單元跟唔上去補底,點知到下單元突飛猛進,俾老師「趕」返去大班,所以會有d學生長期在小組,有d學生come and go的情況

到高年班就分set ,大概4班分5組,拔尖/補底組會較少人,重點培訓

回覆樓主:

我女高小,數學會分幾組,似乎基本係依據成績分既。
英文就會有兩日返小組,其餘三日返大組。
中文就大班。

而中英數都有小班補底