用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE 後 GCE
go

[英國] DSE 後 GCE [複製鏈接]

請問如果考完 DSE (成績不好),去英國讀兩年AL (橫掂細仔)。 兩年後當報 UCAS  及 NON JUPAS 時, 兩邊大學會否因當年 DSE 成績差而影響 offers 呢? 亦可否報名時只提供 AL 成績而不給 DSE 成績呢?
   1    0    0    0

DOCTORGG 發表於 21-9-22 06:17
請問如果考完 DSE (成績不好),去英國讀兩年AL (橫掂細仔)。 兩年後當報 UCAS  及 NON JUPAS 時, 兩邊大 ...

路過!非聯招好似問AL成績外及之前成績的…放心,朋友孩子一般有講dse成績,最後本地三大有offers。。。好奇成績不好點不好?放心,英有-百間大學及專科,入估不難,難是什麼科及要有入高排名。。。

DOCTORGG 發表於 21-9-22 06:17
請問如果考完 DSE (成績不好),去英國讀兩年AL (橫掂細仔)。 兩年後當報 UCAS  及 NON JUPAS 時, 兩邊大 ...

我只係諗就算細b考完DSE都十七歲?Year 12 十七歲可以嗎?

luckyangel 發表於 21-9-22 11:44
我只係諗就算細b考完DSE都十七歲?Year 12 十七歲可以嗎?

我理解17 歲仲可以!

brother4 發表於 21-9-22 10:26
路過!非聯招好似問AL成績外及之前成績的…放心,朋友孩子一般有講dse成績,最後本地三大有offers。。。 ...

只係打定 最壞打算!
謝謝你!

以我所知,報hk 的大學,只要成績好,唔會考慮第幾次考公開試,當然,如果是神科,學生全部都係3A*, 會唔會以前從來無考過其他公開試有優勢就唔敢講。

luckyangel 發表於 21-9-22 11:44
如果讀 Sixth Form College,兩年後就十九歲,日後會唔會後悔浪費咗兩年?另一個考慮因素係,syllabus始終唔同,小朋友容唔容易適應嗎?兩年 Sixth Form College 既費用,隨時貴過大學,如果有目標大學,可能讀佢哋既 Foundation 會仲好。

DOCTORGG 發表於 21-9-22 12:00

只係打定 最壞打算!
老師既predicted grades係點,呢個grades有無適合而小朋友又想讀既大學課程。

王家爸爸 發表於 21-9-22 19:30
如果讀 Sixth Form College,兩年後就十九歲,日後會唔會後悔浪費咗兩年?另一個考慮因素係,syllabus始終 ...
係呀!Cadiff 果間著名sixth form colleage,一年好似都要hkd400k。dse後,都有好多options。

王家爸爸 發表於 21-9-22 19:37
老師既predicted grades係點,呢個grades有無適合而小朋友又想讀既大學課程。

未到考DSE, 只係計劃下!

DOCTORGG 發表於 21-9-22 22:50
未到考DSE, 只係計劃下!
咁小朋友讀緊幾年級?
‹ 上一主題|下一主題