用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 一竅不通也不壞
樓主: ABC-DAD
go

一竅不通也不壞   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-8-30 18:29
時代進步,搵食靠手藝,知識,人胍網絡,資訊⋯⋯ 比以前機會多咗。
話說,我中四/五時,讀Econ.老師話.髮型師.隨時比經濟學,…揾到錢.

咁啱.星期初見大陸舊同事傾偈.
十幾年前.我知佢細佬由廣西出廣州學髮型設計.去比賽…

十幾年後.話佢細佬幫人打理集團好幾間高級Salon.
仲比d名藝人合照我睇.

真係行行出狀元.

stillgood20 發表於 23-8-30 18:46
話說,我中四/五時,讀Econ.老師話.髮型師.隨時比經濟學,…揾到錢.

係呀,行行出狀元!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

人總有一竅不通的階段。

可以用心學,能學以致用就有成就感。

所以更要比好多家長知道,行行出狀元,讓孩子自己自然發展反而比父母刻意去裁培成就更好. 更唔需要從小就刻意讀邊一間學校.孩子成才路邊會係父母控制才會好,分分鐘父母以為係條好路,在孩子走著係一條崎嶇不平又唔想行既路.  作為父母,好好同孩子享受十八年快樂生涯路仲好.

一季無更新,2024就發個貼Say 👋!Hi
在這週,發覺無營養嘅零食好多人受,因為可以解決無聊嘅靈魂多餘嘅時間。

明就明,唔明就同小朋友出街行下、做下運動、遛下博物館。

龍年,要過得健康又有營養。

我朋友老公就係做髮型的、佢自己同朋友夾開一地區小店、儲到好多客、好搵到錢。一買已經買層3 房私樓了。

最近見到有網友開嘅貼,感覺某啲題目幾特別,明白到有類網友好積極參與,天南地北,卻永遠唔開貼。

佢地好醒?覺得責任在樓主,自己隨便就無責任,但昨日有人因網上言論被補,自己唔認為教育版會被相提並論,不過垃圾食物對家長真係無益,近朱者赤。

2021年開貼,飲水思源按下回到起點

一竅不通,也可改變,如果量子抖纒基本成立的話,互動就是改變自己,就改變對方

太極不就是改變平衡的功課嗎?

自卑與幽默

平安喜樂,恩典滿滿

ABC-DAD 發表於 24-2-10 17:11
平安喜樂,恩典滿滿

知足常樂,身體健康
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊