用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 彭學高五旬節蔡功譜校風排位
go

彭學高五旬節蔡功譜校風排位

請問彭學高、五旬節、蔡功譜呢3間中學邊間校風會好啲?乙3開始排彭學高定提早設保險線擺蔡功譜會穩陣啲?請多多指教,謝謝

同問,請指教

cdleep 發表於 21-9-19 15:02
請問彭學高、五旬節、蔡功譜呢3間中學邊間校風會好啲?乙3開始排彭學高定提早設保險線擺蔡功譜會穩陣啲?請 ...

請問Band幾

如果band 2我覺得彭學高好d,因為彭學高全人發展做得幾好,亦好努力谷英文

https://www.youtube.com/watch?v=VOxU1IfBrgo&t=348s

yanmmm    發表於 21-12-20 16:39

請問彭學高、五旬節、蔡功譜呢3間中學邊間校風會好啲?乙3開始排彭學高定提早設保險線擺蔡功譜會穩陣啲?請 ...

彭學高的鄧校長以前是協恩萬能副校,我信佢多於一切。

如果是考慮公開試的成績表現,五旬節一直在主科的 LEVEL 2 比率上都不差的,比彭學高和蔡功譜好。

如果排次序的話,按公開試表現、名氣、校風來整體考慮的話:
1. 五旬節
2. 彭學高
3. 蔡功譜

Bluegene 發表於 21-12-20 21:14
彭學高的鄧校長以前是協恩萬能副校,我信佢多於一切。

正是

1)伍旬節, 2)彭學高, 3) 蔡功譜

我都聽咗彭學高講座,介紹得好全面,
聽完校長介紹之後,感覺佢有心去搞好間學校。

其實而家彭係咩banding?
2b-c or 3A嗎???

老師現在自行建議我填胡兆熾,鄧鏡波,
另外又極力推介彭學高,話彭近年越搞越好,話佢會越嚟越進步喎!? 其實本身如果唔係老師建議,我之前未聽過彭學高。

請問有冇人分享一下佢直正學術方面如何,謝謝(emoji)(emoji)

linglinglong 發表於 21-12-23 22:53
我都聽咗彭學高講座,介紹得好全面,
聽完校長介紹之後,感覺佢有心去搞好間學校。

彭學高近年DSE成績是謎
2018年整體2+為82.4%

我有朋友女女HKU master畢業搵工,in左幾間中學當中有band1既學校亦有offer比佢,但最後她被彭學高鄧校長既教學理念感動到,入左去教,佢話好enjoy亦好有動力去教

hugub 發表於 21-12-24 17:50
我有朋友女女HKU master畢業搵工,in左幾間中學當中有band1既學校亦有offer比佢,但最後她被彭學高鄧校長既 ...

請問:你朋友女女有冇提到學校整體學習風氣如何??
學生表現積極  or 都係hea 玩?

因為我覺得學校師生,大家一齊要有積極嘅態度,咁學校先會邁向進步!!

而家彭係咪咁呢,有冇用家分享吓?
聽完小學老師介紹我都想多d了解彭學高