用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真小定協恩
go

九真小定協恩

雖然未知結果 ,本身讀緊九真幼
如果真係去到協小會難追嗎?有無2邊用家分享下 感謝各位

My daughter is studying up to Primary Five in 九真 now. The first two years were difficult academically.  Demanding in English. But since P3 we were able to adapt, and no longer a problem. School campus is really a constraint and there is a lack of extra-curricular activities, especially obvious during COVID-19 time.  
Several good things about 九真。

The secondary school is doing pretty well under the headmistress. The DSE results make it a band 1C school, and some even grade it as 1B.

The school culture is nice. The children there are 纯真, 朴素。 No school bully as far as I know. People (teachers, parents) are in good harmony and help one another.

If the child is in top quartile of 九真, then his/her standard is quite solid already. At the same time, the competition is not too severe, and teachers not too tough.

CSKzei 發表於 21-9-19 18:44
My daughter is studying up to Primary Five in 九真 now. The first two years were difficult academica ...

多謝你,詳盡的意見!    

九真幼是否happy school? 我女讀坑真幼係happy school 有幸抽到協小,由於幼稚園太happy,小一及小二追成績追到氣咳

協小雖然辛苦,但如果升中有頭40名都可以順利入協中,九真中學冇協中咁top,通常入唔返協中既學生會選九真中

hugub 發表於 21-9-20 11:49
九真幼是否happy school? 我女讀坑真幼係happy school 有幸抽到協小,由於幼稚園太happy,小一及小二追成績 ...
咁誇張?要追到氣咳?小一小二咋喎?仲要協小係津校,課程唔可以太離地喎?

hugub 發表於 21-9-20 11:49
九真幼是否happy school? 我女讀坑真幼係happy school 有幸抽到協小,由於幼稚園太happy,小一及小二追成績 ...

我女又唔覺真係好happy   每日中英數功課,每星期要中英文閱讀圖書,
但英文為主 。
你意思追到氣咳,協小是否因為普通話中文會比較深?  

PTL_L 發表於 21-9-20 11:57
咁誇張?要追到氣咳?小一小二咋喎?仲要協小係津校,課程唔可以太離地喎? ...

我都想大約知道教咩

K3有學公文普通話,因為一心諗住真小係普教中,可能我女幼稚園冇出去學中文,英文,底子比較弱上到協小中文英文考試真係冇眼睇

中文閲讀理解有2篇,重組句子,標點符號,排句成段
英文主要grammar中伏,error correction又死

其實協小雖然係津校,但為左推高學生程度課程都幾深下,小一開學用1B英文書,數學小一上册1個月教哂,10月已經教一下册,常識好似有用中文及英文書

每星期有英文Quiz或默書,考試範圍更加係考grammar為主

hugub 發表於 21-9-20 16:22
其實協小雖然係津校,但為左推高學生程度課程都幾深下,小一開學用1B英文書,數學小一上册1個月教哂,10月 ...
英文算深,不過亦有津校是如此,並不算好特別。至於數學更加,因好多津校一開學會跳教1A冊,直落1B冊附以自編校本教材,所以數學應該唔會同出邊差好遠,尤其女校,識編既都唔會跳教咁快,搵自己嚟搞如果考試範圍以grammar 為主更易溫,小一小二學咩grammar,咪最多present tense ,present continues tense ,搭埋初步認識past tense,九基華2年級下學期都學past tense 。

如果有幸入到協小,辛苦係值得既,讀六年就算入唔返協中都叫做打好穩左個底

九真小學都唔錯但要交學費
我以前係大坑真光VS協小,我選擇左協小

回覆 hugub 的帖子

點解呢? 坑真升中唔係有保障過協小咩?

cherrychan827 發表於 21-9-21 15:24

我覺得係「錢」問題多啲~~

回覆 pinkladycat 的帖子

九真幼程度夠上一線資助,直私。上年真幼生派位有九小宣小陳守仁優才播道真道王錦輝,派都有st mary, st rose of lima, 同學仔冇跟唔上,英文仲有優勢。建議先留九真小,再考直私,取經驗,然後博協小,必要111。就算抽唔到可試叩,8月還有好多call waiting,加油師妹。

cherrychan827 發表於 21-9-21 15:24

我女升中時,協小係尾班車收87%,所以我選左協小,最大因素係我住九龍區

hugub 發表於 21-9-20 16:22
其實協小雖然係津校,但為左推高學生程度課程都幾深下,小一開學用1B英文書,數學小一上册1個月教哂,10月 ...

原來著重 grammer

PTL_L 發表於 21-9-21 00:49
英文算深,不過亦有津校是如此,並不算好特別。至於數學更加,因好多津校一開學會跳教1A冊,直落1B冊附以自 ...

明白 thankyou

Gdhopebb 發表於 21-9-21 21:13
回覆 pinkladycat 的帖子

九真幼程度夠上一線資助,直私。上年真幼生派位有九小宣小陳守仁優才播道真道王 ...

師姐 ,多謝你意見    會試 111

CSKzei 發表於 21-9-19 18:44
My daughter is studying up to Primary Five in 九真 now. The first two years were difficult academica ...
想問下九真小有無籃球隊?平日有無練習?

dupbuu 發表於 21-9-26 07:32
想問下九真小有無籃球隊?平日有無練習?

好似冇籃球隊的