用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41自行分配
go

41自行分配

本身姐姐讀九龍塘基華,但嫌課程較淺,想妹妹抽maryknoll有一條龍但無分數。應該自行入基華(但一定無得再抽奬)定博3條1去maryknoll呢?

bape0060 發表於 21-9-17 08:56
本身姐姐讀九龍塘基華,但嫌課程較淺,想妹妹抽maryknoll有一條龍但無分數。應該自行入基華(但一定無得再 ...

請問有無報私校 把握如何?

Maryknoll都難抽,如果係我要有backup 先夠膽博

私校未开始in, 但把握一般。

但自行成功左又一定要註冊,無得抽maryknoll

呢D就要自已取捨啦唔博但如果你知有人博中你又唔甘心
博左唔得,2頭唔到岸又係煩
好難比到 意見你
睇你自已點架姐
答案因人而異

博3條1去maryknoll, 同步考直私做定backup

身處41網都唔博maryknoll?

瑪利諾唔係一條龍,係直屬。直屬同一條龍差非常遠...
你覺得萬一 touch wood 唔入,叩基華有冇把握?定係再另一個方案,直接揀聖家?
瑪利諾 111 係冇特別意義,佢叩門都冇話過優先考慮 111,甚至叩門係點樣都唔透明。你第二個女自行除非揀基華或者有相同宗教,否則只有 10 分。甲一你可以照樣擺瑪利諾去 dream big。乙部你就要考慮下唔同嘅 backup plan。你有曬後備方案 (e.g. 私校、可叩門學校) 同最壞打算就知道自己點樣選擇。

41網兩間聖家擺乙1號應該好大機會中,聖家功課又夠深。
111MCS 要睇吓小朋友叩門能力高唔高;如果唔係機會都好微

依家咁多人移民,心儀學校搏得過

回覆 1998Ruby1998 的帖子

111對叩MCS 係無幫助㗎. 佢地亦唔係睇你考幾多cert. 所以你揀1-1-1,係純粹試下自己好唔好運

mukamoon 發表於 21-9-17 20:01
111MCS 要睇吓小朋友叩門能力高唔高;如果唔係機會 ...
如果咁好似自行基華再叩好啲,同一間小學接送都易啲

如果覺得基華淺
就111mcs, 基華乙二都有機會。
如果最後派乙二,你女又考唔到直私名校,咁即係未夠班讀名校。就同家姐一齊讀。
如果家姐覺得淺,應該級頭,有冇考插班? 唔考唔知實力,可以試下呀

Joe8889 發表於 21-9-18 16:21
如果覺得基華淺
就111mcs, 基華乙二都有機會。
如果最後派乙二,你女又考唔到直私名校,咁即係未夠班讀名校 ...

我就係覺得基華之後有機會中乙一、二,甚至可以叩到門,所以當然係想去博Maryknoll, 因為全港來講直私校都冇乜邊幾間心儀得過呢間。
同埋睇吓妹妹最後讀邊間,先至再同姐姐轉校囉。

victorccg 發表於 21-9-17 21:54
如果咁好似自行基華再叩好啲,同一間小學接送都易啲

我唔介意大家唔同學校呀,就算九龍區成城都有好多間。坦白說我覺得學校程度特別英文比私小差好遠,grammar可以,但語境係零,讀嘅英文故事勁淺⋯其他科目都可以嘅

mukamoon 發表於 21-9-17 20:01
111MCS 要睇吓小朋友叩門能力高唔高;如果唔係機會 ...

但我對聖家真係冇興趣,如果咁講嘅基華可能好啲

回覆 bape0060 的帖子

家姐幾年班?

bape0060 發表於 21-9-18 20:58
我就係覺得基華之後有機會中乙一、二,甚至可以叩到門,所以當然係想去博Maryknoll, 因為全港來講直私校都 ...

心儀MCS 41網不妨一試
自行 MCS
大抽獎 甲1/乙1 MCS 乙2 基華

不如揸私校,博MCS。今年私校應易考好多

其實基華呢2年派位或者自己考嘅中學都好唔錯

課程我就冇去比較其他學校,唔知程度