用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童焦慮症 (心急媽媽)
go

[其他] 兒童焦慮症 (心急媽媽) [複製鏈接]

我仔9, 以前每日都好開心咁返學, 不過三年級學期尾開始, 發現佢返學前會反胃, 同埋好驚返學, 不過好彩好快就暑假, 情況就停左

91 開學日好順利就返左學, 但之後我仔每晚都叫頭痛肚痛, 早上會反哂胃, 大喊唔想返學, 話好驚班主任, 學校安排左社工同教育心理學家比我地, 見完之後叫我地去睇下精神科醫生, 睇下係唔係有社交障礙OR自閉症等問題

我小朋友好清講到, 所有人及事都唔驚, 都唔係因壓力,
只係好驚班主任, 班主任既眼, ,, 佢都好驚, 但佢話老無鬧過佢, 只係鬧其同學,佢都好驚

P.S.
班主任是女性, 345年級都會係同一個班主任, 即係仲有2年會係我小朋友既班主任, 除左睇醫生同輔, 我地應掉班嗎?

想請問大家有無心理輔醫生介?
十分感

0    0    0    0

你試吓問吓佢發生咗咩事先

P.S 過來人表示同情(我嗰時就係因為發生咗一件好大嘅事)
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

lucyyan_mckenna 發表於 21-9-16 17:02
你試吓問吓佢發生咗咩事先

P.S 過來人表示同情(我嗰時就係因為發生咗一件好大嘅事) ...
媽媽真係好心痛, 請問當時你小朋友有做輔導嗎?

sukudo 發表於 21-9-17 09:13
媽媽真係好心痛, 請問當時你小朋友有做輔導嗎?
我係當事人,一直有見學校社工
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

我仔小二開始都係咁,一返學就作嘔同食唔到早餐,好驚返學😢

lusicafung 發表於 21-10-12 18:57

我女現在小一都係咁,好擔心。請問你仔現在情況如何?有冇好翻呀?

sukudo 發表於 21-9-16 09:11
我仔9歲, 以前每日都好開心咁返學, 不過三年級學期尾開始, 發現佢返學前會反胃, 同埋好驚返學, 不過好彩好 ...
調班正路

回覆 danicadeng 的帖子

近日好少少啦, 因為佢講到唔係怕老師或及同學,只是怕自己會唔舒服唔識handle (因為以前試過)

lusicafung 發表於 21-10-12 18:57

我仔小四今年又係咁,自從老師叫佢做風紀後
‹ 上一主題|下一主題