用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 插班
go

插班 [複製鏈接]

醒目開學勳章

派位唔係太理想,派咗去誇區b2, 唸住自己個小朋友可能成績唔理想咪死心當時冇叩門,但去到新學校考分班試,小朋友考咗全級1x/150人,但係小學度佢考係110/158(可能因為小學係band 1學校),甘唸想插返入自己區B2,請問一下,幾時申請先係好時機因為我啱啱己經申請咗當時選嘅乙1,但係佢連考試都冇就reject 咗我,想請問一下,如果我想再試,應該幾時申請最好?因為我申請之前已經問過教育局乙1果間中學明明有學位,我覺得佢見到小朋友嘅成績,連考個試都費事甘
   2    0    0    0

回覆樓主:

努力讀好中一出左第一學期成續再試, 加油 !

醒目開學勳章

machuchu 發表於 21-9-16 09:41
努力讀好中一出左第一學期成續再試, 加油 !
謝謝 ,多謝安鼓勵。
我都係咁唸,只係唔想連考試機會都冇,冇d覺得學校見到甘嘅成績,懶得in你,係咪最好一次過係邊個月份,寄表去插班先為最好時機?

考好上學期測驗考試 再出去考插班 機會就大

間間學校插班時間不同 有興趣 其實可以自推寄信申請

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-9-16 10:21
考好上學期測驗考試 再出去考插班 機會就大
嗯嗯 明白 甘就等佢考咗第1次考先再申請 謝謝

醒目開學勳章

tkhhung 發表於 21-9-16 10:23
間間學校插班時間不同 有興趣 其實可以自推寄信申請

明白哂 謝謝

無成績 想收你都難 當然有機會人家只考試就肯收

kk80400 發表於 21-9-16 09:04
派位唔係太理想,派咗去誇區b2, 唸住自己個小朋友可能成績唔理想咪死心當時冇叩門,但去到新學校考分班試, ...

仲攞住小學成績表麻,分班試又比唔到人睇,最少有第一張中學出既成績表,有成績比人睇到,再那那聲 自薦寄信去中學,博插下學期。

係咪好出名既小學? 110 對1x,  band 1 同band2差咁遠又估唔到.
其實如果有附近中學你想讀, 可以打個電話去問, 講你情況, 如果有位應該有機. 不過唔知今年名單上左教局未.

kirstyau 發表於 21-9-16 10:39
仲攞住小學成績表麻,分班試又比唔到人睇,最少有第一張中學出既成績表,有成績比人睇到,再那那聲 自薦寄 ...

可能,當時應該又係出手影相或dump screen嘅時候,知名次即係有公佈,除非靜雞雞係耳仔邊講~~~

mcl203 發表於 21-9-16 11:07
可能,當時應該又係出手影相或dump screen嘅時候,知名次即係有公佈,除非靜雞雞係耳仔邊講~~~
...

又可能好似阿妹小學呈分名次,學校比條紙條,得D數字

kirstyau 發表於 21-9-16 11:12
又可能好似阿妹小學呈分名次,學校比條紙條,得D數字

我哋當年都係派紙仔俾group,不過係校評,完全唔準嘅,不過有學校名和印仔,照當證書用~~~

mcl203 發表於 21-9-16 11:17

我哋當年都係派紙仔俾group,不過係校評,完全唔準嘅,不過 ...

我地條紙冇校名,真係家用印出黎甘既樣,叫得個知。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-9-16 10:43
係咪好出名既小學? 110 對1x,  band 1 同band2差咁遠又估唔到.
其實如果有附近中學你想讀, 可以打個電話去 ...

而家讀緊間中學都好好,同埋佢學校將所有資源都放哂入精英班,其實都好好,只係誇區,車程比較長,所以轉返入自己本區

回覆樓主:

一般應該下學期尾插中二新學年機會大啲,但也可嘗試上學期尾插中一下學期

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-9-16 10:43
其實如果有附近中學你想讀, 可以打個電話去 ...

其實我果個成績係比普通話同常職拉低分,而呢2科甘啱分班試又唔考,可能甘先會成績好d, 其實派位果陣我都對佢死心,所以都唔去叩門,但係去到新學校見到成績又唔係太差,所以咪再試下。

醒目開學勳章

saetang 發表於 21-9-16 11:58
一般應該下學期尾插中二新學年機會大啲,但也可嘗試上學期尾插中一下學期
...
唔該晒先 或者等到下學期再試下申請啦
而家甘心急只係怕佢識咗d同學仔,到時唔願走

saetang 發表於 21-9-16 11:58
...

中一下學期巳可考插班 12月開始留意下各校消息

kk80400 發表於 21-9-16 11:49
而家讀緊間中學都好好,同埋佢學校將所有資源都放哂入精英班,其實都好好,只係誇區,車程比較長,所以轉 ...
我又咁諗,如果間學校好,而貴子弟又入咗精英班,但單純為了車程遠就放棄可惜D。不要因為三心兩意,最後得不償失咋。
‹ 上一主題|下一主題